Την 1η Οκτωβρίου του 1989 για πρώτη φορά, απέκτησε νομική υπόσταση η ένωση ομόφυλων ζευγαριών με την θέσπιση συμφώνου συμβίωσης, όμως ήταν η καινοτόμος απόφαση-σταθμός το 2001 της Ολλανδίας που κατοχύρωσε την ισότητα των πολιτών στο γάμο για να συμφωνήσουν με την απόφαση αυτή 24 χώρες της Ευρώπης, οι 15 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο γάμος ομόφυλων ζευγαριών μπορεί να πραγματοποιηθεί, αναγνωρίζεται επίσημα σε 35 χώρες με συνολικό πληθυσμό 1,3 δισ. κατοίκων, το 17% του παγκόσμιου πληθυσμού. Σε όλο τον κόσμο, οι μετρήσεις κοινής γνώμης αποτυπώνουν σταθερά αυξητική τάση στην υποστήριξη του ανθρώπινου δικαιώματος των ομοφύλων στο γάμο και τη δημιουργία οικογένειας.

Ωστόσο, ο δρόμος για την ευρέια αποδοχή της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. Στη Μέση Ανατολή, η ομοφυλοφιλία ποινικοποιείται, το Ισραήλ όμως διατηρεί άλλη στάση σε οτι αφορά στα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων, αναγνωρίζοντας τους γάμους που έχουν συναφθεί σε άλλες χώρες αλλά δεν επιτρέπει ανάλογες ενώσεις στην επικράτειά του. Οι σχέσεις ανθρώπων του ιδίου φύλου χαρακτηρίζονται παράνομες στο μεγαλύτερο μέρος της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής και τιμωρούνται με την εσχάτη των ποινών στο Ιράν, τη Σαουδική Αραβία και την Υεμένη.

Πού βρίσκεται η Ελλάδα και ποια η θέση της χώρας μέχρι σήμερα σε οτι αφορά την αποδοχή της Ομόφυλης  Οικογένειας;

Το θέμα της ισότητας στο γάμο, δηλαδή η αναγνώριση του δικαιώματος στον πολιτικό γάμο για τα ομόφυλα ζευγάρια, έχει απασχολήσει και μάλιστα έχει διχάσει την κοινή γνώμη. Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, φέρνει στη βουλή ένα νέο νομοσχέδιο, συμφωνα με το οποίο θα προβλέπει την υιοθεσία παιδιού, αλλά δεν θα αναγνωρίζει ως δικαίωμα στα ομόφυλα ζευγάρια ανδρών την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Κύριος στόχος του νομοσχεδίου είναι η προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών που ήδη υπάρχουν και σήμερα δεν αναγνωρίζονται, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν σοβαρές διακρίσεις σε σχέση με τα υπόλοιπα παιδιά ετερόφυλων οικογενειών.  Ένα ομόφυλο ζευγάρι, που σήμερα έχει ένα ή περισσότερα παιδιά, θα μπορεί να αναγνωριστεί ως κηδεμόνας και ο άντρας ή η γυναίκα που δεν είναι ο βιολογικός γονιός του παιδιού.

Τι χρειάζεται όμως ένα παιδί για να μεγαλώσει και να αναπτυχθεί σωστά;

Στη σημερινή εκπομπή Ennitime is a good time, o ψυχολόγος κ. Απόστολος Φούρναρης, μίλησε στην Έννη Λεβέντη και σχολίασε ποια είναι εκείνα τα χαρακτηριστικά που ορίζουν υγιές ένα περιβάλλον, ώστε να μεγαλώσει σωστά ένα παιδί.

Ο κ. Φούρναρης, έχοντας εμπειρία και εμπεριστατωμένη αποψη, εξήγησε τη σημασία της οικογένειας, την αποδοχή των μελών και τη διατήρηση ενός ήρεμου οικογενειακού περιβάλλοντος. Άλλωστε τόνισε πως η σεξουαλική ταυτότητα δεν είναι κάτι που αναλύεται εύκολα και είναι αρκετοί οι παράγοντες που τη διαμορφώνουν.

Ακούστε εδώ τη συνέντευξη:

Αλλάζει η ατζέντα του Υπουργικού Συμβουλίου, εξαιτίας της αδιαθεσίας του πρωθυπουργού

Με γρίπη H1N1 επέστρεψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το Νταβός της Ελβετίας, όπου είχε μεταβεί στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ.

Κατόπιν αυτής της εξέλιξης, αναβάλλεται η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, η οποία είχε προγραμματιστεί για αύριο, Τρίτη, με κύριο αντικείμενο το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου είναι πιθανό να πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, εφόσον το επιτρέψει η κατάσταση της υγείας του πρωθυπουργού.

syn adv group