Καταπέλτης ήταν η πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου, Φλοράνς Ριγκάλ, για τη μεταναστευτική τραγωδία ανοικτά της Πύλου, καταγέλλοντας την «έλλειψη μέσων διάσωσης στη θάλασσα που να είναι αντάξια του ονόματός τους», ενώ άφησε αιχμές και για τον ρόλο της Frontex.

Μιλώντας στο franceinfo, η Ριγκάλ τόνισε: «Ζητάμε μια πραγματική πολιτική διάσωσης στη θάλασσα που να υποστηρίζεται από τα κράτη», είπε, προσθέτοντας ότι το ναυάγιο αυτό ήταν «προβλέψιμο» και κάνοντας έκκληση για μια «ισχυρή κινητοποίηση των κρατών με ουσιαστικές οικονομικές δεσμεύσεις για τη διάσωση ανθρώπων».

«Έχουν σημειωθεί περισσότεροι από 20.000 θάνατοι από το 2014 σε αυτό το πέρασμα στην κεντρική Μεσόγειο. Πρόκειται για ένα πραγματικό νεκροταφείο», πρόσθεσε.

Ο ρόλος της Frontex υπό αμφισβήτηση

Η Φλοράνς Ριγκάλ θεώρησε επίσης ότι η Frontex, η ευρωπαϊκή υπηρεσία συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής, θα έπρεπε να είχε παρέμβει: «Αφήνουμε τη διάσωση στη θάλασσα σε ενώσεις και αυξάνουμε τα εμπόδια. Αλλά αυτό είναι καθήκον των κυβερνήσεων», υποστήριξε η ίδια. «Αυτές οι τραγωδίες δεν αποτρέπουν τους ανθρώπους από το να ταξιδεύουν», πρόσθεσε.

Τέλος, η Ριγκάλ ζήτησε «απαντήσεις» για τα αίτια μιας τέτοιας τραγωδίας «για να εμποδίσουμε» να ξανασυμβεί. «Δεν μπορούμε να ζούμε σε μια κοινωνία που αφήνει ανθρώπους να πεθαίνουν. Είναι απαράδεκτο και αφόρητο».
Με πληροφορίες από Le Figaro, Franceinfo