Στην Οδησσό έφτασε το μεσημέρι της Κυριακής ο Υπουργός Εξωτερικών. Ο Νίκος Δένδιας τέθηκε επικεφαλής επιχείρησης μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας,  με αποδέκτη την δημοτική Αρχή της Οδησσού. 

Αμέσως μετά από την άφιξή του, ο κ. Δένδιας επισκέφθηκε το ελληνικό Γενικό Προξενείο της Οδησσού, το μοναδικό σε λειτουργία προξενείο κράτους-μέλους της Ε.Ε. στην περιοχή. Εκεί, ο Υπ. Εξωτερικών συναντήθηκε με εκπροσώπους ομογενειακών οργανώσεων και εξέφρασε την αμέριστη υποστήριξη της Ελλάδας στην ελληνική ομογένεια, ενώ ενημερώθηκε για τις προκλήσεις, μετά από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. 

Εν συνεχεία, επισκέφτηκε το Μουσείο της Φιλικής Εταιρείας, όπου απέθεσε λουλούδια στο Μνημείο του Όρκου των Φιλικών.

«Υπό τις δυσχερέστερες των συνθηκών, η Ελληνική παρουσία στην Οδησσό παραμένει ζωντανή, πιστή στο πνεύμα των ιδρυτών της Φιλικής Εταιρείας», έγραψε στο βιβλίο επισκεπτών του Μουσείου της Φιλικής Εταιρείας, στην Οδησσό, ο Νίκος Δένδιας. Το αεροπλάνο που μετέφερε από την Αθήνα την αποστολή, προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο του Κισινάου, όπου τον υποδέχθηκε η πρέσβης της Ελλάδας στη Ρουμανία (με παράλληλη διαπίστευση στη Μολδαβία), Σοφία Γραμματά.

Εν συνεχεία, οδικώς πέρασε τα σύνορα Μολδαβίας – Ουκρανίας, με προορισμό την Οδησσό.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, σκοπός της επίσκεψης πέραν της μεταφοράς βοήθειας, είναι η δημιουργία διαρκούς μηχανισμού διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας, η συνάντηση με μέλη της ελληνικής κοινότητας, καθώς και η επίσκεψη και διαπίστωση της κατάστασης χώρων, άρρηκτα συνδεδεμένων με την ελληνική ιστορία, όπως το Μουσείο Φιλικής Εταιρίας. Το μεσημέρι ο κ. Δένδιας συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Οδησσού, Γενάντι Τσουκάνοφ, με τον οποίο όπως σημείωσε ο Υπ. Εξωτερικών σε ανάρτηση του, «συζητήσαμε για την ισχυρή παρουσία της ελληνικής ομογένειας στην πόλη, στο πλαίσιο των ιστορικών δεσμών του ελληνισμού με την Οδησσό, και τις προκλήσεις που αυτή αντιμετωπίζει»