Η Τουρκία δεσμεύτηκε να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 41% το 2030, σύμφωνα με ένα νέο σχέδιο για το κλίμα που υπέβαλε στη Σύμβαση Πλαίσιο του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, ωστόσο και αυτός ο νέος στόχος «απέχει πολύ από το να ευθυγραμμιστεί με τους σχεδιασμούς για μείωση της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας στους 1,5 βαθμούς Κελσίου, », δήλωσε ο Οϊκού Σενλέν, ερευνητής για τη μετάβαση στα ορυκτά καύσιμα στη μη κερδοσκοπική E3G.

Η χώρα αναμένεται ότι θα εκπέμψει 1,18 δισεκατομμύρια τόνους ισοδύναμου διοξειδίου του άνθρακα έως το 2030, νούμερο υπερδιπλάσιο από τους 524 εκατομμύρια τόνους που εξέπεμψε το 2020. Έτσι, παρά την μείωση το αποτύπωμά της σε άνθρακα θα αυξηθεί κατά 32% στο τέλος της δεκαετίας, με τις εκπομπές να κορυφώνονται έως το 2038.

Με το νέο σχέδιο η Άγκυρα δεν δεσμεύεται να σταματήσει νέα έργα που θα χρησιμοποιούν άνθρακα ούτε να μειώσει σταδιακά την λειτουργία των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα.
Παράλληλα, η Τουρκία απομακρύνεται και από τον στόχο της για μηδενικές εκπομπές ρύπων έως το 2053, δήλωσε ο Γκιουνέβ Σακ, διευθυντής στο Ίδρυμα Ερευνών Οικονομικής Πολιτικής της Τουρκίας. «Δυστυχώς, οι ανακοινώσεις από τον Πρόεδρό μας τον Σεπτέμβριο του 2021 αποδεικνύονται πλέον ένα εντελώς ανέφικτο όνειρο» τόνισε ο Σακ.

Οι τουρκικοί στόχοι παραμένουν σε αντίθεση με τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων ότι οι παγκόσμιες καθαρές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου πρέπει να μειωθούν στο μισό έως το 2030 και να εξαλειφθούν μέχρι τα μέσα του αιώνα, προκειμένου να διατηρηθεί η υπερθέρμανση του πλανήτη κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου μέχρι το τέλος. του αιώνα.

Ως γνωστόν, με το τρέχον επίπεδο εκπομπών, ο πλανήτης οδεύει προς ένα επίπεδο θέρμανσης κοντά στους 3 βαθμούς Κελσίου, το οποίο θα ήταν καταστροφικό για όλες τις ζωντανές μορφές του πλανήτη.
naftemporiki.gr