Η αστυνομία έστησε μπλόκο και ακινητοποίησε μέσα σε λίγα λεπτά 17 παραβάτες διοδίων, μεταξύ των οποίων και ορισμένους που ξέχναγαν συστηματικά να πληρώνουν.

Η Μητροπολιτική Αρχή Μεταφορών της Νέας Υόρκης ανακοίνωσε ότι την περασμένη Τετάρτη, 11 Ιανουαρίου, σταμάτησε συνολικά 21 παραβάτες που συστηματικά δεν πληρώνουν διόδια. Συνολικά, η Αρχή είπε ότι το ύψος των παραβάσεων ανήλθε σε περισσότερα από 365.000 ευρώ για απλήρωτα διόδια και τέλη.

Μεταξύ εκείνων που σταμάτησαν και ρυμούλκησαν τα οχήματά τους, ήταν και ο οδηγός ενός Mazda CX-5 που είχε απλήρωτα διόδια αξίας 52.000 ευρώ. Μάλιστα, είχε περισσότερες από 500 παραβάσεις που χρονολογούνται από τον Μάιο του 2021.
«Είπε ότι δεν γνώριζε ότι χρωστούσε διόδια. Στο ντουλαπάκι όμως του αυτοκινήτου υπήρχαν ένα σωρό πορτοκαλί φάκελοι με τις ειδοποιήσεις για το όφελος», είπε στη N.Y. Post, ο David Rivera, αξιωματικός της Αρχής. Για έναν άλλο 30χρονο οδηγό που βρισκόταν πίσω από το τιμόνι μιας Ford Mustang, ανέφερε «πήρε τον πατέρα του στο τηλέφωνο και έκλαιγε, και μετά μου έδωσε το τηλέφωνο και μου είπε να μιλήσω εγώ με αυτόν. Απλά εξήγησα στον πατέρα του ότι το αυτοκίνητο δεν ήταν ταξινομημένο και ότι θα το παίρναμε».

Από τους 21 παραβάτες που συνελήφθησαν την Τετάρτη, οι 17 ακινητοποιήθηκαν στη γέφυρα Verrazzano-Narrows. Αυτό, σύμφωνα με την Αρχή, είναι ρεκόρ για ακινητοποιήσεις σε μία μόνο μόνο γέφυρα μέσα σε μία ημέρα. Επιπλέον, οι αξιωματικοί έκοψαν 28 κλήσεις.
Οι αξιωματούχοι αναφέρουν ότι χρησιμοποίησαν την ίδια τεχνολογία που έχουν τα διόδια χωρίς μετρητά, για να πιάσουν αυτούς που παρανομούν. Εξοπλισμένη με κάμερες και σκάνερ πινακίδων κυκλοφορίας, η τεχνολογία αυτή μπορεί εύκολα να χρησιμοποιηθεί για την επισήμανση των επίμονων παραβατών.

«Δεν νομίζω ότι το κοινό αντιλαμβάνεται την τεχνολογία που έχουμε σήμερα», δήλωσε ένας αξιωματικός του Αρχής, ο Reginald Lede. «Μέσα σε ένα ή δύο δευτερόλεπτα από τη διέλευση στη γέφυρα, ειδοποιούμαστε στο περιπολικό ότι αυτή η «πινακίδα» βρίσκεται κατά μήκος της γέφυρας. Η γέφυρα δηλαδή μας ειδοποιεί αμέσως και εμείς επεμβαίνουμε».
Αφού ακινητοποιήθηκαν οι οδηγοί, τα οχήματά τους ρυμουλκήθηκαν και οι αξιωματικοί των Αρχών μετέφεραν τους παραβάτες στα σπίτια τους ή στον σιδηροδρομικό σταθμό. Τα οχήματα κρατούνται μέχρι να πληρωθούν τα τέλη, χώρια από το πρόστιμο των 92 ευρώ για τους συχνούς παραβάτες που έχουν τρία ή περισσότερα απλήρωτα διόδια σε μια πενταετία.

Κατά τη διάρκεια του 2022, οι Αρχές αναφέρουν ότι ακινητοποίησαν συνολικά 1.784 οχήματα που οι οδηγοί τους δεν πλήρωναν διόδια. Ο οργανισμός που τα διαχειρίζεται λέει ότι χάνει 46 εκατομμύρια ευρώ ετησίως λόγω μη πληρωμής των διοδίων, αλλά κερδίζει περίπου το 40% αυτών από τα έσοδα των αστυνομικών κλήσεων.
www.carandmotor.gr