Αυξάνεται συνεχώς η ένταση με επίκεντρο το ουκρανικό, για το οποίο έγινε έκτακτη σύνοδος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, σε πολεμικό κλίμα , με τη Μόσχα να προειδοποιεί το Κίεβο ότι μπορεί να «καταστραφεί» και να συγκρούεται με την Ουάσινγκτον.

Ακολούθησε ανακοίνωση της ρωσική πρεσβείας στην πρωτεύουσα των Ηνωμένων Πολιτειών, η οποία υποστηρίζει ότι «η Ουάσινγκτον, όχι η Μόσχα, τροφοδοτεί τις εντάσεις. Δεν θα υποχωρήσουμε και δεν θα σταθούμε προσοχή ακούγοντας τις απειλές για αμερικανικές κυρώσεις». Προηγήθηκε μήνυμα της αμερικανικής διπλωματίας στο Twitter που έγραφε ότι Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία το 2014 και προσάρτησε την χερσόνησο της Κριμαίας.

Οι νέες εμπρηστικές τοποθετήσεις έρχονται λίγο πριν σημερινή τηλεφωνική συνομιλία του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, για το ζήτημα, ενώ οι συνομιλίες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα έχουν καταδείξει το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών.

about:blank Στο μεταξύ η αμερικανική κυβέρνηση έλαβε γραπτή απάντηση της Ρωσίας στη δική της επιστολή για την ουκρανική κρίση, δήλωσε χθες αξιωματούχος.  

«Θεωρούμε ότι δεν θα ήταν παραγωγικό να διαπραγματευόμαστε δημόσια, επομένως θα αφήσουμε τη Ρωσία να αποφασίσει εάν επιθυμεί να μιλήσει για την απάντησή της» ανέφερε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, χωρίς να αναφερθεί στο περιεχόμενό της απάντησης. «Παραμένουμε δεσμευμένοι στον διάλογο για να επιλυθούν τα ζητήματα (…) και θα συνεχίσουμε να διαβουλευόμαστε στενά με τους συμμάχους και εταίρους μας, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας».
 
Η Ουάσινγκτον έστειλε την περασμένη εβδομάδα τη δική της επιστολή στη Μόσχα απαντώντας στις ρωσικές προτάσεις να συναφθούν συνθήκες, οι οποίες διατυπώθηκαν στα μέσα Δεκεμβρίου και συνοψίζουν εγγυήσεις ασφαλείας  για την ασφάλεια της Ρωσίας, κυρίως τη νομικά δεσμευτική διαβεβαίωση ότι η Ουκρανία δεν θα γίνει ποτέ κράτος-μέλος του NATO και τη μείωση των δυνάμεων της Ατλαντικής Συμμαχίας στην ανατολική της πτέρυγα στα επίπεδα όπου βρίσκονταν το 1997.

Οι ΗΠΑ και το NATO απέρριψαν το ρωσικό αίτημα την περασμένη εβδομάδα αλλά η Ουάσινγκτον άφησε ανοιχτή την πόρτα για να γίνουν διαπραγματεύσεις για άλλα θέματα, όπως η ανάπτυξη πυραύλων ή η θέσπιση αμοιβαίων ορίων στα στρατιωτικά γυμνάσια.

Οι Αμερικανοί και άλλοι δυτικοί κατηγορούν τους Ρώσους ότι έχουν συγκεντρώσει πάνω από 100.000 στρατιωτικούς στα ουκρανικά σύνορα ενόψει εισβολής. Το Κρεμλίνο ισχυρίζεται ότι δεν έχει πρόθεση να επιτεθεί.