Οι Δρακόλιμνες της Ελλάδας και ειδικά εκείνη της Τύμφης είναι η απόδειξη πως ζούμε σε μια από τις ωραιότερες χώρες του κόσμου. Θέλει πολύ περπάτημα για να φτάσεις, χρειάζεται πολύ κούραση για να τις απολαύσεις.. αλλά όταν το κάνεις το θέαμα σε αποζημιώνει στον μέγιστο βαθμό.

Η Δρακόλιμνη της Τύμφης λέγεται και Δρακόλιμνη της Γκαμήλας. Όπως και να την πεις βέβαια είναι το ίδιο εντυπωσιακή.

Γενικές Πληροφορίες:

Αναφέροντας τον όρο Δρακόλιμνη εννοούμε τις αλπικές λίμνες που υπάρχουν κυρίως στα βουνά της Ηπείρου. Γνωστότερες Δρακόλιμνες της χώρας μας είναι η Δρακόλιμνη της Τύμφης, η Δρακόλιμνη του Σμόλικα, η αλπική λίμνη Γκίστοβα του Γράμμου, οι αλπικές λίμνες Φλέγκες στο Μαυροβούνι  και η αλπική λίμνη Βερλίγκα στον Λάκμο, κοντά στις πηγές του Αχελώου. Η Δρακόλιμνη της Τύμφης βρίσκται σε υψόμετρο 2.050 μ και έχει έκταση περίπου 8 στρέμματα. Είναι πολύ γνωστή για τους ιδιαίτερους αλπικούς τρίτωνες που φιλοξενεί και η επιστήμη θεωρεί τις Δρακόλιμνες ως απομεινάρια παγετώνων.

Μύθος:

Μπορεί βέβαια η επιστήμη να θεωρεί τις Δρακόλιμνες απομεινάρια παγετώνων όμως η παράδοση έχει άλλη άποψη. Βάση μύθου στη δρακόλιμνη της Τύμφης και στη δρακόλιμνη του Σμόλικα κατοικούσαν δύο δράκοι, που ήταν εχθροί. Κάθε φορά που τσακωνόντουσαν πετούσαν πέτρες ο ένας στον άλλον. Σύμφωνα με τους ντόπιους λοιπόν, ο μύθος αυτός εξηγεί γιατί οι όχθες της Δρακόλιμνης του Σμόλικα έχουν άσπρο χρώμα με διάσπαρτες μαύρες πέτρες, ενώ οι όχθες της λίμνης της Τύμφης μαύρο χρώμα με διάσπαρτες άσπρες πέτρες!

Πως να πας:

Για να επισκεφθείς την Δρακόλιμνη της Τύμφης πρέπει να σου αρέσει η πεζοπορία. Η διαδρομή είναι απλή αλλά λόγω την υψομετρικής διαφοράς είναι αρκετά κουραστική. Το μονοπάτι ξεκινάει από το Μικρό Πάπιγκο (Ζαγοροχώρια). Εκεί είναι το κοντινότερο σημείο που φτάνει αυτοκίνητο και που θα χρειαστεί να παρκάρεις για να ξεκινήσεις την πεζοπορία.

Σύμφωνα με το google maps από το χωριό μικρό Πάπιγκο ως την δρακόλιμνη είναι συνολικά 8.4 χλμ και λέει ότι θέλει κάτι λιγότερο από 3 ώρες. Στην πραγματικότητα, επειδή το μονοπάτι είναι ανηφορικό στο μεγαλύτερο κομμάτι του και η συνολική υψομετρική διαφορά είναι 1000 μέτρα, με κανονικό ρυθμό και κάποιες στάσεις για ξεκούραση, θέλει 3 ώρες για το καταφύγιο της Αστράκας που απέχει απο το μιρκο Πάπιγκο 5.7 χλμ. Μετά από εκεί άλλη περίπου μία ώρα με μια μεγάλη κατηφόρα και μια ανηφόρα. Μετά από εκεί άλλη περίπου μία ώρα με μια μεγάλη κατηφόρα και μια ανηφόρα.

Καιρός – Πότε να πας:

Ο καιρός στην περιοχή τον χειμώνα είναι αρκετά ακραίος και ίσως επικίνδυνος. Το βουνό τον χειμώνα ενδείκνυται για έμπειρους ορειβάτες ή εκτός αν συμμετέχεις σε εκδρομή με κάποιον ορειβατικό σύλλογο που έχουν την απαραίτητη οργάνωση και εμπειρία. Η εποχή που πρέπει να επισκεφτείς την Δρακόλιμνη είναι φυσικά το καλοκαίρι, οπότε και θα μπορέσεις να κάνεις μια υπέροχη πεζοπορία. Ο βασικός λόγος είναι ότι το καλοκαίρι οι συνθήκες είναι πιο ασφαλείς αλλά επίσης οι μέρες μεγαλύτερες και έτσι προλαβαίνεις να ανέβεις και να κατέβεις αυθημερόν. Σε κάθε περίπτωση να κάνετε τη διαδρομή με παρέα, να υπάρχει κάποιος που έχει εμπειρία από την διαδρομή.

Σημείωση: 

Το μπάνιο στη δρακόλιμνη απαγορεύεται. Δυστυχώς δεν υπάρχει ξεκάθαρη σήμανση που να ενημερώνει τους επισκέπτες για κάτι τέτοιο όπως γίνεται σε παρόμοια εθνικά πάρκα σε άλλες χώρες.