Λιγότερο από τρεις εβδομάδες απομένουν για τις γερμανικές εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου και όλα δείχνουν πως η ανοδική τάση που εμφανίζουν οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) τις τελευταίες εβδομάδες δεν μπορεί να ανακοπεί και πως ο Όλαφ Σολτς θα κληθεί να σχηματίσει κυβέρνηση ώστε να διαδεχθεί την Άνγκελα Μέρκελ την Καγκελαρία. Ωστόσο, με δεδομένο ότι κανένα κόμμα δεν πρόκειται να αποκτήσει αυτοδυναμία και με το ενδεχόμενο διάλυσης του «μεγάλου συνασπισμού» Σοσιαλδημοκρατών και Χριστιανοδημοκρατών έπειτα από 8 χρόνια να θεωρείται εξαιρετικά πιθανό, ο τελικός κυβερνητικός συνασπισμός εξελίσσεται σε «σταυρόλεξο» για δυνατούς λύτες. Την ίδια στιγμή όμως, αυτό που μοιάζει σχεδόν βέβαιο είναι ότι οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) θα χάσουν την Καγκελαρία για πρώτη φορά από το 2005.

Πρόκειται για μία μεγάλη ανατροπή, ειδικά εάν αναλογιστεί κανείς ότι μέχρι και τα μέσα Ιουλίου οι Χριστιανοδημοκράτες, σημείωναν στις δημοσκοπήσεις ποσοστά της τάξεως του 29%, ενώ λίγο νωρίτερα, μέχρι και τα μέσα Φεβρουαρίου, κατέγραφαν 35%. Οι ειδικοί σημείωναν μέχρι προσφάτως ότι το CDU μαζί με τους Πράσινους και το Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (FDP) θα σχημάτιζαν μια σταθερή κυβέρνηση, ωστόσο αυτή τη στιγμή ο Άρμιν Λάσετσυγκεντρώνει ελάχιστες πιθανότητες να αναλάβει την Καγκελαρία. 

Όλα άρχισαν να αλλάζουν ριζικά μετά τις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν τη Δυτική Γερμανία τον περασμένο Ιούλιο και ιδιαίτερα τα κρατίδια Ρηνανία- Παλατινάτο και βόρεια Ρηνανία Βεσταφαλία. Οι καταρρακτώδεις βροχές που σημειώθηκαν άφησαν πίσω τους 196 νεκρούς και τεραστίων διαστάσεων καταστροφές σε περιουσίες και περιβάλλον. Τότε, και ενώ η Γερμανία μετρούσε τις πληγές της, ο τηλεοπτικός φακός είχε «συλλάβει» τον Λάσετ να ξεκαρδίζεται ενώ ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος λίγα μέτρα μπροστά του μιλούσε για τα θύματα των πλημμυρών στην πόλη Έρφστατ. Ήταν ένα βαρύ πλήγμα για τον επίδοξο Καγκελάριο, ο οποίος εξ’ αρχής δεν έμοιαζε ως η προσωπικότητα που θα μπορούσε να «μπει στα παπούτσια» της Μέρκελ. Μάλιστα δεν είναι τυχαίο πως η στήριξη της Μέρκελ στο πρόσωπό του ήταν μάλλον χλιαρή, ενώ δεν είναι μυστικό πως υπήρχαν φωνές στο στρατόπεδο των Χριστιανοδημοκρατών, που θεωρούσαν τον εταίρο του συνασπισμού και πρωθυπουργό της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ, καταλληλότερο υποψήφιο. Εξάλλου, σχεδόν από τη στιγμή που ο Λάσετ εξελέγη επικεφαλής της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης τον Ιανουάριο του 2021 διαδεχόμενος την Κάρενμπάουερ, το CDU χάνει συνεχώς έδαφος στις δημοσκοπήσεις.

Μετά το συγκεκριμένο περιστατικό, και παρότι ο Λάσετ ζήτησε «συγγνώμη» τα ποσοστά του CDU παρουσιάζουν θεαματική κατάρρευση, με τους ειδικούς να σημειώνουν ότι το κόμμα έχασε περίπου το ένα τρίτο των ψηφοφόρων που στήριζαν τα τελευταία 16 χρόνια εξαιτίας της παρουσίας της Άνγκελα Μέρκελ.

Το SPD στην κορυφή μετά από χρόνια

Την ίδια ώρα το SPD εμφανίζεται στην κορυφή των δημοσκοπήσεων για πρώτη φορά από μετά από χρόνια, με τη διαφορά στη δημοτικότητα των δύο υποψηφίων Καγκελαρίων να είναι χαώδης. Σχεδόν το 70% των Γερμανών πολιτών θεωρεί τον Σολτς καταλληλότερο , ενώ τον Λάσετ μόλις το 25%.

Οι Σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι βρίσκονται μία ανάσα από τον ηγηθούν της ισχυρότερης οικονομίας της Ε.Ε, για καιρό θεωρούνταν ένα πολιτικά «τελειωμένο» κόμμα (από το 2018 μέχρι προσφάτως κυμαινόταν γύρω στο 15%), όμως αυτή τη στιγμή βρίσκονται στην κορυφή των δημοσκοπήσεων. Εκτός από τα σοβαρά λάθη των πολιτικών τους αντιπάλων σημαντικό ρόλο στη διαφαινόμενη επικράτησή τους έχει παίξει ο άνθρωπος που βρίσκεται στην κορυφή του ψηφοδελτίου τους, ο Όλαφ Σολτς.