Μία ακόμη έδρα εξασφάλισαν οι Δημοκρατικοί στην αμερικανική Γερουσία, με αποτέλεσμα να διατηρούν τον έλεγχο του σώματος. Στις 50 ανέρχονται πλέον οι έδρες του κόμματος στο σώμα.

Σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, η Δημοκρατική γερουσιαστής Κάθριν Κορτές Μάστο επικράτησε με πολύ μικρή διάφορα έναντι του Ρεπουμπλικάνου Άνταμ Λάξαλτ στην κρίσιμης σημασίας Νεβάδα.
Υπενθυμίζεται ότι τον Λάξαλτ υποστήριζε ο Ντόναλντ Τραμπ.
Με 50 έδρες πλέον στη φαρέτρα των Δημοκρατικών, ανεξαρτήτως της έκβασης του επαναληπτικού γύρου της 6ης Δεκεμβρίου για την έδρα της Τζόρτζα, το κόμμα έχει ήδη εξασφαλίσει τον έλεγχο της Γερουσίας.

Αυτό συμβαίνει επειδή, όταν το 100μελές σώμα είναι χωρισμένο ακριβώς στη μέση (50 Δημοκρατικοί, 50 Ρεπουμπλικάνοι), και γενικότερα σε περιπτώσεις ισοψηφίας, η ψήφος της αντιπροέδρου των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις διαμορφώνει το αποτέλεσμα.
Ικανοποίηση Μπάιντεν
Στο μεταξύ από την Καμπότζη όπου βρίσκεται για την ετήσια σύνοδο ΗΠΑ-ASEAN (Σύνδεσμος Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας) και τη διάσκεψη κορυφής της Ανατολικής Ασίας (East Asia Summit), εξέφρασε την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα ο Αμερικανός πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, δήλωσε: «Αισθάνομαι καλά και ανυπομονώ για τα επόμενα δύο χρόνια». Οι Ρεπουμπλικάνοι πρέπει πλέον να αποφασίσουν «ποιοι είναι», συμπλήρωσε.

Η προσοχή, είπε ο πρόεδρος Μπάιντεν, στρέφεται τώρα στον επαναληπτικό γύρο της 6ης Δεκεμβρίου στην Τζόρτζα για την έδρα της Γερουσίας, που θα είναι η 51η για τους Δημοκρατικούς σε περίπτωση που ο Ράφαελ Γουόρνοκ επιβληθεί του Ρεπουμπλικάνου Χέρσελ Γουόκερ.