H ενεργειακή κρίση και το κύμα των ανατιμήσεων επηρεάζουν και τους πολιτικούς σχεδιασμούς, με ένα ρευστό σκηνικό να διαμορφώνεται. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει μιλήσει για κάλπες στο τέλος της τετραετίας, ωστόσο η αντιπολίτευση παραμένει σε επιφυλακή για το ενδεχόμενο ενός αιφνιδιασμού το φθινόπωρο.

Δεδομένο είναι πως σε αυτή τη χρονική συγκυρία το ενδεχόμενο μιας εαρινής προσφυγής στις κάλπες είναι εκτός συζήτησης. Η τιθάσευση του κύματος των ανατιμήσεων αποτελεί τη μόνη προτεραιότητα και μέσα στο Μάιο η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ανακοινώσει ένα πρόσθετο πλέγμα στήριξης για την απορρόφηση μέρους των ανατιμήσεων στην ενέργεια.

Από εκεί και πέρα υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για το timing της επόμενης αναμέτρησης. Η κεντρική άποψη στο «γαλάζιο» στρατόπεδο είναι πως οι εκλογές πρέπει να γίνουν στην ώρα τους, καθώς μέχρι τότε θα έχει αντιμετωπιστεί το κύμα της ακρίβειας και θα έχει επιστρέψει η οικονομία στην κανονικότητα. Οι υποστηρικτές αυτές της άποψης επενδύουν σε ένα θετικό αφήγημα, εστιάζοντας μεταξύ άλλων στην αύξηση του κατώτατου μισθού (από 1η Μαΐου), στην έξοδο από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας (το καλοκαίρι), στην αύξηση των συντάξεων (τη νέα χρόνια) αλλά και στην απόκτηση επενδυτική βαθμίδας (το 2023).
Ωστόσο, υπάρχουν φωνές που τάσσονται υπέρ ενός εκλογικού αιφνιδιασμού το φθινόπωρο, εκτιμώντας πως θα ακολουθήσει ένας δύσκολος χειμώνας στο πεδίο της ενέργειας. Οι υποστηρικτές αυτής της άποψης εκτιμούν πως η καλή πορεία του τουρισμού το καλοκαίρι θα δώσει μια «ανάσα» και θα πρέπει η Νέα Δημοκρατία να αξιοποιήσει το momentum ζητώντας μια νέα εντολή διακυβέρνησης για την επόμενη ημέρα.
Σε κάθε περίπτωση οριστικές αποφάσεις δεν μπορεί να ληφθούν σε αυτή την χρονική συγκυρία, καθώς είναι δύσκολο να γίνει μακροπρόθεσμος σχεδιασμός λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Επομένως, οι όποιες αποφάσεις παίρνουν μετάθεση και μέχρι τότε η κυβέρνηση καλείται να βρει τρόπους να σβήσει τη «φωτιά» των ανατιμήσεων, που επηρεάζει και τα δημοσκοπικά ποσοστά της

Οι .. μονομαχίες της Αττικής

Θέσεις μάχης για τις επόμενες εκλογές – όποτε και αν γίνουν- παίρνουν ήδη στελέχη πρώτης γραμμής της Νέας Δημοκρατίας. Νέες αφίξεις έρχονται να προστεθούν στα γαλάζια ψηφοδέλτια με την επόμενη προεκλογική κούρσα να αποδεικνύεται σκληρή ακόμα και για δυνατά ονόματα της πολιτικής. Ήδη επισημοποιήθηκε σε ποιες περιφέρειες θα δώσουν τη μάχη ο Τάκης Θεοδωρικάκος και o Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ενώ το επόμενη διάστημα αναμένονται περαιτέρω ανακοινώσεις.
Στην Α’ Αθηνών το «διαζύγιο» με τον Κωνσταντίνο Μπογδάνο έχει ανοίξει χώρο για νέες υποψηφιότητες, ωστόσο προς το παρόν δεν έχει υπάρξει κάποια επίσημη ανακοίνωση. Πρόκειται για μια δύσκολη άλλωστε περιφέρεια στην οποία εκλέγεται η Ολγα Κεφαλογιάννη, δυο από τους νυν υπουργούς της κυβέρνησης και συγκεκριμένα ο Βασίλης Κικίλιας και ο Θάνος Πλεύρης, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης , ο υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος και η Φωτεινή Πιπιλή. Πιθανή θεωρείται μια υποψηφιότητα της υφυπουργού Εργασίας Δόμνας Μιχαηλίδου.
Στο Βόρειο τομέα της Αθήνας η μάχη είναι δυνατή, καθώς εκλέγονται οι δύο αντιπρόεδροι της Νέας Δημοκρατίας ο Κωστής Χατζηδάκης και ο /Αδωνις Γεωργιάδης. Στη συγκεκριμένη περιφέρεια εκλέγεται επίσης η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως αλλά και οι Γιώργος Κουμουτσάκος, Θεόδωρος Ρουσόπουλος, Δημήτρης Καιρίδης και Ζωή Ράπτη. Πάντως ακούγεται πως θα υπάρξουν και νέες υποψηφιότητες και μεταξύ των ονομάτων που παίζουν είναι του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης Νίκου Παπαθανάση.
Στο Δυτικό τομέα της Αθήνας έχει ήδη ανακοινωθεί η υποψηφιότητα του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να θέλει να στείλει μήνυμα πως θα συνεχιστεί το άνοιγμα στο κέντρο. Πιθανή είναι και μια υποψηφιότητα της υφυπουργού Εργασίας Μαρίας Συρεγγέλα. Να σημειωθεί πως στη συγκεκριμένη περιφέρεια στις εκλογές του 2019 επέλεξε να είναι βουλευτής ο Κ. Μητσοτάκης και μένει να φανεί τι θα πράξει στην επόμενη αναμέτρηση. Υπενθυμίζεται ότι στον δυτικό τομέα εκλέγονται επίσης ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και ο δημοσιογράφος Γιάννης Λοβέρδος.
Στο Νότιο τομέα δυνατή είναι η υποψηφιότητα του Νίκου Δένδια, που άλλωστε αποτελεί τον πιο δημοφιλή υπουργό της κυβέρνησης. Στο συγκεκριμένο τομέα εκλέγονται επίσης ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης, ο Διονύσης Χατζηδάκης, ο Χάρης Θεοχάρης, τρεις δημοσιογράφοι – η Άννα Καραμανλή, η Σοφία Βούλτεψη και ο Μπάμπης Παπαδημητρίου- ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος και ο Βασίλης Σπανάκης. Νέα άφιξη είναι αυτή του υπουργού Δημόσιας Τάξης Τάκη Θεοδωρικάκου, που στις εκλογές του 2019 ήταν στο Επικρατείας.
Δυο νέες υποψηφιότητες κυβερνητικών στελεχών θα υπάρξουν στον τομέα της Ανατολικής Αττικής. Εκεί θα είναι υποψήφιος ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας αλλά και η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη. Στη συγκεκριμένη περιφέρεια εκλέγεται η Γεωργία Μαρτίνου, ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, ο Γιώργος Βλάχος και ο Βασίλης Οικονόμου.
Στη Δυτική Αττική επικρατεί μεγαλύτερη ηρεμία καθώς προς το παρόν δεν έχει ανακοινωθεί κάποια νέα υποψηφιότητα από εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς. Εκεί εκλέγεται ο Θανάσης Μπούρας και δυο στελέχη από την νεότερη γενιά ο Βαγγέλης Λιάκος και ο Γιώργος Κώτσηρας.
Όσον αφορά στον Πειραιά υπάρχουν σενάρια για νέες αφίξεις- μάλιστα ακούγεται το όνομα κορυφαίου υπουργού της κυβέρνησης – ωστόσο δεν έχει υπάρξει κάποια επίσημη ανακοίνωση. Υπενθυμίζεται πως στην Α’ Πειραιά στις εκλογές του 2019 η Νέα Δημοκρατία είχε εκλέξει πέντε βουλευτές και στην Β’ Πειραιά δύο.