Ξεκίνησε και επίσημα η προεκλογική εκστρατεία στην Πορτογαλία, εν όψει των βουλευτικών εκλογών στις 10 Μαρτίου, με τα κεντροδεξιά και κεντροαριστερά κόμματα να «κοντράρονται».

Βέβαια, η Πορτογαλία φαίνεται να ακολουθεί την ακροδεξιά «διολίσθηση» της Ευρώπης, με τον ακροδεξιό λαϊκιστή, Αντρέ Βεντούρα, να βρίσκεται στο επίκεντρο.

Το κόμμα «Chega», του οποίου ηγείται ο 41χρονος πρώην σχολιαστής ποδοσφαίρου Αντρέ Βεντούρα, συγκέντρωσε το 1,3% των ψήφων στις εκλογές του 2019, αλλά εκτινάχθηκε στο 7,3% το 2022 και έκτοτε έχει σκαρφαλώσει στο 19% περίπου.

Την ίδια ώρα, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Guardian,ο Λουίς Μαυροβούνιο, ηγέτης του συντηρητικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SDP), που ξεκίνησε την εκστρατεία του στη βόρεια περιφέρεια της Μπραγκάνσα, δήλωσε ότι είναι βέβαιος για μια «μεγάλη νίκη της τρικομματικής συμμαχίας που έχει σχηματίσει με δύο μικρότερα δεξιά κόμματα».

Από την απέναντι «όχθη», ο επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Πέδρο Νούνο Σάντος, δήλωσε σε συγκέντρωση στο Πόρτο ότι «το κόμμα του απολαμβάνει μια σχέση εγγύτητας και εμπιστοσύνης με τους ψηφοφόρους και επικεντρώνεται σε μια νίκη που θα ανακόψει την προέλαση της δεξιάς».

Σε αντίθεση με πολλά κράτη μέλη της ΕΕ, από τη Φινλανδία έως την Ιταλία, η ακροδεξιά δεν έχει μέχρι στιγμής καταφέρει να έχει μεγάλη απήχηση στην Πορτογαλία, η οποία τον Απρίλιο γιορτάζει μισό αιώνα από την «Επανάσταση των Γαρυφάλλων το 1974», η οποία έθεσε τέλος σε σχεδόν ισάριθμα χρόνια αυταρχικής διακυβέρνησης.

Όμως οι πρόωρες εκλογές της 10ης Μαρτίου, που προκηρύχθηκαν μετά την αιφνιδιαστική παραίτηση του σοσιαλιστή πρωθυπουργού Αντόνιο Κόστα, διεξάγονται υπό την σκιά πολλαπλών σκανδάλων διαφθοράς που έχουν τροφοδοτήσει την απογοήτευση των ψηφοφόρων και ευνοούν την ακροδεξιά, λένε οι αναλυτές.

Η κυβέρνηση του Κόστα κατέρρευσε τον περασμένο Νοέμβριο εν μέσω έρευνας για διαφθορά που οδήγησε σε αστυνομική έρευνα στην επίσημη κατοικία του και στα υπουργεία Περιβάλλοντος και Υποδομών, καθώς και στη σύλληψη του προσωπάρχη του. Όμως, ο ίδιος δεν κατηγορείται για κανένα έγκλημα.

Το SDP, το οποίο εναλλάσσεται στην εξουσία με τους Σοσιαλιστές εδώ και δεκαετίες, αντιμετωπίζει επίσης κατηγορίες για διαφθορά, με δύο εξέχοντες πολιτικούς του SDP να αναγκάζονται πρόσφατα να παραιτηθούν εν μέσω έρευνας για δωροδοκία στη Μαδέρα.

Η στεγαστική κρίση, τα συνεχιζόμενα χαμηλά επίπεδα αμοιβών και οι αναξιόπιστες υπηρεσίες δημόσιας υγείας είναι άλλοι τομείς στους οποίους αμφισβητούνται τα ποσοστά των δύο μεγάλων κομμάτων – τα οποία σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις βρίσκονται στήθος με στήθος με 28% και 29% των ψήφων.
«Η Πορτογαλία χρειάζεται εκκαθάριση»

Όπως και αλλού στην Ευρώπη, το Chega έχει θέσει ως κύριο στόχο την καταπολέμηση της διαφθοράς.

«Η Πορτογαλία χρειάζεται εκκαθάριση», αναγράφεται πάνω σε μία από τις αφίσες της- ενώ παράλληλα διεξάγει εκστρατεία για τη μετανάστευση, την κλιματική κρίση και τις θρησκευτικές και πολιτιστικές διαφορές.

Το κόμμα υποστηρίζει τη θανατική ποινή, τον χημικό ευνουχισμό για τους κατ’ εξακολούθηση βιαστές και θέλει μηδενική ανοχή στην παράνομη μετανάστευση.

Έχει επίσης δηλώσει ότι θέλει η Πορτογαλία να έχει μεγαλύτερη ελευθερία από την ΕΕ για να επιδιώξει κάποιους διμερείς οικονομικούς δεσμούς.

Τέλος, ακροδεξιοί λαϊκιστές «καλπάζουν» στην Ευρώπη όπως την Ιταλία και την Φινλανδία.

Επίσης, το FPÖ της Αυστρίας βρίσκεται σε καλό δρόμο για να κερδίσει τις εκλογές που αναμένονται αυτό το φθινόπωρο, ενώ το AfD της Γερμανίας και ο Εθνικός Συναγερμός (RN) της Γαλλίας βρίσκονται σε δημοσκοπικά υψηλά ρεκόρ.