Οι κάλπες στην Τουρκία έκλεισαν και τα αποτελέσματα αναμένονται με αγωνία τόσο στη γειτονική χώρα όσο και στον υπόλοιπο κόσμο. Ωστόσο, η σημερινή εκλογική διαδικασία, σημαδεύτηκε αφενός από προσέλευση ρεκόρ των Τούρκων ψηφοφόρων, αλλά και από μία σειρά από ευτράπελα.
Ξύλο και καταγγελίες για προσπάθεια νοθείας
Για παράδειγμα, στο εκλογικό κέντρο στο Σιρνάκ, υποστηρικτές του φιλοκουρδικού κόμματος HDP κατήγγειλαν ότι μέλη του κόμματος του Ερντογάν επιχείρησαν να ανοίξουν την κάλπη. Αποτέλεσμα; … πιάστηκαν στα χέρια.

Δεν έλειψαν, όμως, και οι καταγγελίες για επιχείρηση νοθείας. Όπως στα εκλογικά κέντρα στη Σανλιούρφα και στην Κωνσταντινούπολη, όπου υπήρξαν προσφραγισμένα ψηφοδέλτια υπέρ του Ερντογάν.
Έφιπποι, νεόνυμφοι ακόμα και ασθενείς

Καβάλα στο άλογο, με καροτσάκια, με παραδοσιακές στολές… οι εικόνες που μεταδόθηκαν προκάλεσαν πραγματική έκπληξη για την εκλογική κινητοποίηση των γειτόνων. Η προσέλευση ήταν μαζική και δεν έλειψαν οι ουρές.

Ειδικότερα, στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης κυκλοφόρησαν φωτογραφίες με έναν Τούρκο που ντύθηκε γενίτσαρος για να πάει να ψηφίσει ενώ ένας άλλος ντύθηκε καουμπόι και ήρθε απευθείας από τις σκηνές των καταυλισμών στις σεισμόπληκτες περιοχές. Πολλοί προτίμησαν σαν μεταφορικό το άλογο.
Μετέφεραν ασθενείς από τα νοσοκομεία για να ψηφίσουν
Ειδησεογραφικά μέσα κατέγραψαν εικόνες όπου πήγαιναν μέχρι και ασθενείς με φορεία για να ψηφίσουν!
Όπως μετέδωσε η απεσταλμένη του OPEN στην Άγκυρα, Γεωργία Γαραντζιώτη, άρρωστοι που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της Άγκυρας και επιθυμούσαν να ψηφίσουν μεταφέρονται με ασθενοφόρα, με συνοδεία νοσηλευτών στα εκλογικά κέντρα.

Το νοσηλευτικό προσωπικό τους μετέφερε στον εκάστοτε όροφο και τους βοηθούσαν να ρίξουν την ψήφο τους στην κάλπη. Έπειτα επέστρεψαν και πάλι με τα ασθενοφόρα στα νοσοκομεία!

Σε κάποιες περιπτώσεις επιστρατεύτηκαν αρκετά χέρια για να μπορέσουν άνθρωποι με κινητικά προβλήματα να προσεγγίσουν τις κάλπες.
Πριν το γάμο στην κάλπη
Ζευγάρι νεόνυμφων πριν παντρευτούν αποφάσισαν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Η κάμερα τους κατέγραψε και αυτούς.
Ψηφίζουν Κιλιντσντάρογλου χτυπώντας δυνατά τη σφραγίδα
Υποστηρικτές του βασικού αντιπάλου του Ερντογάν, Κεμάλ Κιλιντσντάρογλου υιοθέτησαν το δικό τους ηχηρό τρόπο να δηλώσουν την προτίμησή τους πίσω από τα παραβάν, χτυπώντας δυνατά τη σφραγίδα πάνω στο όνομά του.
Ο Ερντογάν μοίρασε λεφτά σε παιδάκια λίγο πριν ψηφίσει

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν άλλαξε τη συνήθεια, που λάνσαρε σε αυτή την προεκλογική περίοδο και μοίρασε χρήματα σε παιδιά, ακόμη και μέσα στο εκλογικό κέντρο.

Ο Τούρκος πρόεδρος, μαζί με την σύζυγό του, Εμινέ, περίμεναν υπομονετικά τη σειρά τους έξω από το εκλογικό τμήμα ενώ οι κάμερες τους καταγράφουν.

Όσο βρισκόταν έξω από την αίθουσα στην οποία έπρεπε να εισέλθει για να ψηφίσει, ο Ερντογάν συνομιλούσε με μικρά παιδιά δίνοντάς τους μάλιστα και τουρκικές λίρες για χαρτζιλίκι.