Ο Αλέξης Χαρίτσης και ο Νάσος Ηλιόπουλος είχαν πριν από λίγο συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα στον οποίο παρέδωσαν τις επιστολές ανεξαρτητοποίησης, όχι μόνο των ίδιων, αλλά και της ομάδας μελών του ΣΥΡΙΖΑ στην οποία συμμετέχουν (6+6).

Τα στελέχη που αποφάσισαν να ανεξαρτητοποιηθούν είναι :

-Αναγνωστοπούλου Σία
-Αχτσιόγλου Έφη
-Ζειμπεκ Χουσεΐν
-Ηλιόπουλος Νάσος
-Τζανακόπουλος Δημήτρης
-Τζούφη Μερόπη
-Φερχάτ Οζγκιουρ
-Φωτίου Θεανώ
-Χαρίτσης Αλέξης

Παράλληλα με την επίσκεψη στο γραφείο του προέδρου της Βουλής, δημοσιεύτηκε και ένα μακροσκελές κείμενο στο οποίο αναλύονται οι λόγοι για τους οποίους αποφασίστηκε η αποχώρηση από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αρχικά, οι υπογράφοντες επισημαίνουν πως «απουσιάζει ένα σύγχρονο πολιτικό και κοινωνικό σχέδιο που πείθει, όχι ρητορικά, αλλά στην πράξη, ότι μπορούμε να νικήσουμε την κυριαρχία της Δεξιάς» και αναφέρουν πως «εκατομμύρια πολίτες αναζητούν μία ισχυρή, προγραμματική και οραματική αντιπολίτευση».

Αφού σημειώνεται πως ο ΣΥΡΙΖΑ «βιώνει μια διαλυτική κρίση», υπογραμμίζεται πως τόσο ο Στέφανος Κασσελάκης, όσο και η «ηγετική ομάδα», «αρνούνται να αναγνωρίσουν και να συζητήσουν τον πολιτικό πυρήνα του προβλήματος».

Οι υπογράφοντες, μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, αναγνωρίζουν τις ευθύνες τους, όπως αναφέρεται, και αποχωρούν καθώς «η κατάσταση που έχει παγιωθεί στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν μας επιτρέπει να υπερασπιστούμε, να υλοποιήσουμε και να ανανεώσουμε το πρόγραμμα και το πολιτικό σχέδιο, με βάση το οποίο διεκδικήσαμε την υποστήριξη και την ψήφο των πολιτών στις πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις».

Τέλος, επισημαίνεται πως «φιλοδοξία είναι να συμβάλλουμε στη δημιουργία ενός αριστερού και προοδευτικού χώρου που θα διαμορφώσει τις απαντήσεις και το πολιτικό σχέδιο που θα ανταποκρίνεται στις αναζητήσεις και στις προσδοκίες των πολιτών».