Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης είναι το πρώτο και μοναδικό μουσείο στην Ευρωπαϊκή Ένωση που έχει προχωρήσει σε κατάλληλες παρεμβάσεις προκειμένου να καταστεί αισθητηριακά φιλικό στον Αυτισμό.

Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης είναι το πρώτο και μοναδικό μουσείο στην Ευρωπαϊκή Ένωση που έχει προχωρήσει σε κατάλληλες παρεμβάσεις προκειμένου να καταστεί αισθητηριακά φιλικό στον Αυτισμό. Η αισθητηριακή προσβασιμότητα συνίσταται στην προσαρμογή των συνθηκών για την δημιουργία μιας βέλτιστης εμπειρίας για τα άτομα στο φάσμα. Περιλαμβάνει σημάνσεις, παροχή υποστήριξης, αισθητηριακούς χάρτες, εκπαίδευση του προσωπικού και άλλα εργαλεία που βοηθούν τα άτομα στο φάσμα και τους συνοδούς τους να προετοιμάσουν και να απολαύσουν την επίσκεψή τους στο ΕΜΣΤ, καθώς και ειδικά σχεδιασμένες εκπαιδευτικές δράσεις. Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε με χρηματοδότηση από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού την περίοδο 2020-21, σε συνεργασία με την ομάδα TheHappyAct που εστιάζει στην εξυπηρέτηση ατόμων στο φάσμα ή/και με προβλήματα αισθητηριακής επεξεργασίας.

Όπως δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, «Tο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, πρωτοπορεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, παρουσιάζοντας έναν οδηγό αισθητηριακής προσβασιμότητας, που κάνει τον χώρο του μουσείου πιο ανοιχτό, πιο φιλικό, προσβάσιμο στα παιδιά που αντιμετωπίζουν το φάσμα του αυτισμού και τις οικογένειές τους.

Για το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού αποτελεί προτεραιότητα η συμπερίληψη στον Πολιτισμό και στην Τέχνη. Με την ένταξη των σχετικών προγραμμάτων στο Ταμείο Ανάκαμψης και σε συνεργασία με τους ανθρώπους που έχουν πλήρη γνώση των ζητημάτων προσβασιμότητας εφαρμόζονται οι βέλτιστες λύσεις, προκειμένου οι χώροι των μουσείων να συμβάλουν με καινοτόμες πρακτικές στην ενημέρωση της κοινής γνώμης και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των οικογενειών με αυτιστικά άτομα».

πηγή in.gr