Οι συγκρούσεις-συγχωνεύσεις γαλαξιών είναι μια από τις πλέον κοινές διεργασίες στο Σύμπαν. Κατά βάση η διαδικασία αυτή οδηγεί στη μαζική παραγωγή νέων άστρων κυρίως στις περιοχές που εξελίσσεται το φαινόμενο. Έχει διαπιστωθεί όμως ότι υπάρχουν κάποιοι γαλαξίες που οι αστρονόμοι ονομάζουν PSBs οι οποίοι μετά από μια σύγκρουση-συγχώνευση με άλλο γαλαξία δεν παράγουν άστρα ή παράγουν ελάχιστα.

Μέχρι σήμερα οι επιστήμονες θεωρούσαν ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι για κάποιο άγνωστο λόγο ο γαλαξίας που προκύπτει μετά τη σύγκρουση-συγχώνευση δεν καταφέρνει να συγκρατήσει τα αέρια, τη σκόνη και τα υπόλοιπα υλικά παραγωγής νέων άστρων που έχουν δημιουργηθεί από τη κοσμική διεργασία και τα υλικά διασκορπίζονται στο διαστημικό κενό.

Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «The Astrophysical Journal» ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στο Σιάτλ ανατρέπουν τα δεδομένα παρουσιάζοντας ένα κοσμικό μυστήριο που επιζητεί λύση. Σύμφωνα με τους ερευνητές τα αέρια η σκόνη δεν εγκαταλείπουν τους γαλαξίες PBSs αλλά παραμένουν σε αυτούς σε μια απενεργοποιημένη κατάσταση. Σύμφωνα με τους ερευνητές τα υλικά αυτά αποδίδουν στους γαλαξίες PBSs μόνο το 10% της παραγωγικής τους ικανότητας.

Μια πρώτη σκέψη που καταθέτουν οι ερευνητές είναι ότι τα αέρια κατά τη διάρκεια ή/και μετά τη διαδικασία της γαλαξιακής σύγκρουσης-συγχώνευσης βρίσκονται σε μια «ταραχώδη» κατάσταση όπως για παράδειγμα, να στροβιλίζονται, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ενεργοποιήσουν τους μηχανισμούς παραγωγής νέων άστρων. Όπως είναι ευνόητο αν τα ευρήματα αυτής της έρευνας επιβεβαιωθούν θα πρέπει η επιστημονική κοινότητα να αναζητήσει απαντήσεις.