Εξηγήσεις για την παρέμβαση μέλους του νεοναζιστικού Τάγματος Αζοφ στην Ολομέλεια του ελληνικού κοινοβουλίου έδωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, σημειώνοντας ότι είχε ενημερωθεί σχετικά μόλις 20 λεπτά πριν από την έναρξη της ομιλίας του Ουκρανού Προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, και ότι ο επίσημος μεταφραστής της Ουκρανικής Πρεσβείας δεν τον πληροφόρησε ότι υπήρχε αναφορά στο Τάγμα Αζόφ.

Σε ενημέρωση που παρέσχε σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες μετά το πρωτοφανές συμβάν ο κ. Τασούλας χαρακτήρισε «αχρείαστο» γεγονός την ομιλία των δύο Ουκρανών μαχητών, κατά δήλωσή τους ελληνικής καταγωγής, ο ένας εκ των οποίων παραδέχτηκε δημοσίως ότι μετέχει στο περιβόητο Τάγμα Αζόφ. «Προφανώς θα μπορούσε να μην είχε παρουσιαστεί» είπε ο κ. Τασούλας και σημείωσε ότι δεν είχε ενημερωθεί από τον Πρόεδρο της Ουκρανίας για τις προθέσεις του να προβάλλει βίντεο με μέλος του Τάγματος Αζόφ. «Έμαθα 10 λεπτά πριν την ομιλία ότι θα μιλήσουν στρατιώτες και θα μας πουν για τις κακουχίες που βιώνουν υπερασπιζόμενοι την Μαριούπολη» διευκρίνισε και πρόσθεσε ότι ο επίσημος μεταφραστής δεν τον ενημέρωσε ότι ο ένας εκ των δύο «μαχητών» παραδεχόταν στο βίντεο ότι μετέχει στο Τάγμα Αζόφ.

Ο κ. Τασούλας πρόσθεσε επίσης ότι δεν μπορούσε η Βουλή να προβεί σε προληπτικό έλεγχο της ομιλίας Ζελένσκι. «Δεν υπήρχε περίπτωση να ελέγξουμε προκαταβολικά ή καθ’ οδόν αυτά που ήθελε να πει. Ούτε αυτός στέλνει προκαταβολικά τι θα πει. ‘Ήταν εναρμονισμένο μέσα στην ομιλία. Ούτε μας έδωσε το χρονικό περιθώριο να γίνει κάτι τέτοιο» συμπλήρωσε ο Πρόεδρος της Βουλής. Δήλωσε επίσης ότι δεν προτίθεται να έρθει σε επικοινωνία με την Πρεσβεία της Ουκρανίας για να αναζητηθούν ευθύνες.

Σημειώνεται ότι όλα τα κόμματα της Βουλής ζήτησαν εξηγήσεις για το θέμα. Μάλιστα ο Κυριάκος Βελόπουλος της Ελληνικής Λύσης ζήτησε την παραίτηση του κ. Τασούλα. Αντίθετα, η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη ξεκαθάρισε ότι δεν τέθηκε τέτοιο ζήτημα από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Πάντως ο κ. Τασούλας υποστήριξε ότι η «μεγάλη εικόνα» της ομιλίας ήταν οι αναφορές του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στη φράση «Ελευθερία ή Θάνατος». «Αυτό είναι το σημαντικό» είπε και τόνισε ότι το περιστατικό με το Τάγμα του Αζόφ «δεν πρέπει να μας απαγκιστρώσει από την μεγάλη εικόνα». «Είναι τεράστιο λάθος να θέλουμε να μειώσουμε τη μεγάλη εικόνα και να διευκολύνουμε την προπαγάνδα της Ρωσίας» πρόσθεσε.