Έως και 27.000 δολάρια είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν Ρώσοι πολίτες προκειμένου να δραπετεύσουν από τη χώρα με ιδιωτικά αεροσκάφη, αφότου ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε τη μερική επιστράτευση των εφέδρων της χώρας του την περασμένη εβδομάδα.

Οι εταιρείες που προσφέρουν πτήσεις με ιδιωτικά τζετ διαπίστωσαν απότομη αύξηση της ζήτησης για πτήσεις χωρίς επιστροφή από τη Ρωσία, σύμφωνα με τον Guardian. Πλέον, χρεώνουν από 21.500 έως 27.000 δολάρια για μια θέση σε ιδιωτικό αεροπλάνο.

Οι Ρώσοι κατευθύνονται κυρίως σε χώρες που εξακολουθούν να τους επιτρέπουν να εισέλθουν χωρίς βίζα, όπως η Τουρκία, η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν.

Πολλές ευρωπαϊκές χώρες λένε ότι δεν θα επιτρέψουν στους Ρώσους που φεύγουν από την επιστράτευση να εισέλθουν από τα σύνορά τους και κάποιες έχουν ήδη μπλοκάρει τους Ρώσους τουρίστες.

Ο Γεβγκένι Μπικόφ, διευθυντής της Your Charter, ενός broker για ιδιωτικά τζετ, είπε στον Guardian ότι κανονικά έχει περίπου 50 αιτήματα την ημέρα, αλλά ο αριθμός αυτός έχει αυξηθεί τώρα σε 5.000 την ημέρα. «Η κατάσταση είναι εντελώς παρανοϊκή αυτή τη στιγμή», πρόσθεσε.

Ο Έντουαρντ Σιμόνοφ, διευθύνων σύμβουλος της αεροπορικής εταιρείας FlightWay, δήλωσε ότι η ζήτηση για ιδιωτικά τζετ έχει «αυξηθεί κατά 50 φορές», προσθέτοντας ότι η εταιρεία του δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στη ζήτηση μετά τις κυρώσεις της Ε.Ε. που περιόρισαν σημαντικά τη διαθεσιμότητα τζετ.

Ο Σιμόνοφ εξήγησε επίσης ότι η εταιρεία του αποκτά μια «εντελώς νέα πελατειακή βάση… ανθρώπους που δεν έχουν πετάξει ποτέ ιδιωτικά στο παρελθόν», καθώς πλέον δεν είναι μόνο οι εύποροι που αναζητούν να νοικιάσουν ένα ιδιωτικό τζετ. «Υπάρχουν πολλοί που είχαν κάποια επιπλέον χρήματα και ψάχνουν να ξεφύγουν».

Ο Πούτιν ανακοίνωσε τη μερική επιστράτευση την περασμένη εβδομάδα, ως μέρος της επόμενης φάσης της συνεχιζόμενης εισβολής στην Ουκρανία.

Η ανακοίνωση προκάλεσε πανικό σε πολλούς Ρώσους. Οι αναζητήσεις στο Google για το πώς να φύγεις από τη Ρωσία αυξήθηκαν, τα αεροπορικά εισιτήρια χωρίς επιστροφή από τη Μόσχα εξαντλήθηκαν και οι δορυφορικές εικόνες δείχνουν μεγάλες ουρές αυτοκινήτων σε σημεία διέλευσης κατά μήκος των συνόρων της Ρωσίας.

Υπάρχουν διάχυτοι φόβοι για κλείσιμο των συνόρων καθώς συνεχίζεται η εκροή ανδρών από τη Ρωσία. Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου αρνήθηκε τη Δευτέρα ότι έχει οποιαδήποτε γνώση για προγραμματισμένο κλείσιμο των συνόρων. «Δεν ξέρω τίποτα για αυτό. Προς το παρόν, δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις για αυτό», είπε, σύμφωνα με το Reuters.
www.newmoney.gr