Έχοντας κάνει στάση στο λιμάνι του Τζιμπουτί, για τις ανάγκες της ανάγκες της επιχείρησης «Ασπίδες», η φρεγάτα Ύδρα πλέει ήδη στις περιοχές τις οποίες οι Χούτι, οι αντάρτες που ελέγχουν τα νότια της Υεμένης, έχουν διαταράξει τους τελευταίους μήνες, με επιθέσεις εναντίον εμπορικών πλοίων, δημιουργώντας προβλήματα στη ναυτιλία.

Το ταξίδι της φρεγάτας «Ύδρα» ξεκίνησε στις 26 Φεβρουαρίου, και στις 3 Μαρτίου, το ελληνικό πολεμικό πλοίο πολλαπλών αποστολών τύπου F-452, έφτασε στον προορισμό του στο Τζιμπουτί

Υπενθυμίζεται ότι η επιχείρηση «Ασπίδες» της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποσκοπεί στην ασφάλεια της θάλασσας και την ελευθερία της ναυσιπλοίας των εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά θάλασσα. Η προστασία και η ασφάλεια στην περιοχή έρχεται σε απάντηση των επιθέσεων των ανταρτών Χούτι που γίνονται από τον Οκτώβριο του προηγούμενου έτους λόγω του πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς. 

Εκτός από την Ελλάδα στην επιχείρηση συμμετέχει και η Ιταλία με ένα αντιτορπιλικό και φρεγάτες από τη Γερμανία και από τη Γαλλία. Σημειώνεται δε, ότι το στρατηγείο της ευρωπαϊκής επιχείρησης είναι στη Λάρισα.

Η ενίσχυση της δύναμης της επιχείρησης «Ασπίδες» από τη φρεγάτα «Ύδρα», έρχεται στον απόηχο μιας κλιμάκωσης στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας που σημειώθηκε την Κυριακή, καθώς οι αμερικανικές δυνάμεις επιτέθηκαν κατά αντιπλοϊκών πυραύλων των ανταρτών της Υεμένης, με τους Χούτι να απαντούν επιτιθέμενοι «εναντίον ενός αριθμού αμερικανικών πολεμικών πλοίων», ενώ και γαλλικό αντιτορπιλικό της επιχείρησης «Ασπίδες» ανακοίνωσε ότι κατέστρεψε drone των ανταρτών τα οποία κινούνταν σε «επιθετικό σχηματισμό».

Επιχείρηση «Ασπίδες» κατά Χούτι

Όπως ανακοινώθηκε, τα ξημερώματα του Σαββάτου, μεταξύ 04:00-07:00 (ώρα Τζιμπουτί), ένα γαλλικό αντιτορπιλικό που συμμετέχει στην επιχείρηση «Ασπίδες» της EUNAVFOR, προχώρησε σε αναγνώριση 4 drone των Χούτι της Υεμένης, να πετούν σε επιθετικό σχηματισμό.

Αφής στιγμής ο σκοπός της επιχείρησης «Ασπίδες» είναι αμυντικός και τα drone «αποτελούσαν άμεση απειλή» εξουδετερώθηκαν από το γαλλικό αντιτορπιλικό, τονίζεται στην ανακοίνωση.

Επίθεση Χούτι κατά πολεμικών πλοίων των ΗΠΑ

Οι αντάρτες Χούτι της Υεμένης, ευθυγραμμισμένοι με το Ιράν, στόχευσαν το αμερικανικό πλοίο μεταφοράς χύδην φορτίου Propel Fortune στον Κόλπο του Άντεν, δήλωσε ο στρατιωτικός εκπρόσωπος της οργάνωσης Γιάχια Σαρέα σε τηλεοπτική ομιλία νωρίς το Σάββατο.

Ο εκπρόσωπος είπε επίσης ότι στόχευσαν «έναν αριθμό αμερικανικών πολεμικών αντιτορπιλικών στην Ερυθρά Θάλασσα και

Οι Χούτι λένε ότι έχουν επιτεθεί σε ναυτιλιακές λωρίδες σε ένδειξη αλληλεγγύης με τους Παλαιστίνιους στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς στη Γάζα.

Οι ΗΠΑ κατέστρεψαν αντιπλοϊκούς πυραύλων των Χούτι

Το διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (U.S. Central Command ή CENTCOM) ανακοίνωσε τα ξημερώματα του Σαββάτου, πως αμερικανικές δυνάμεις εξαπέλυσαν την Παρασκευή επιδρομή εναντίον θέσεων των Χούτι στην Υεμένη, βάζοντας στο στόχαστρό τους δύο πυραύλους που χρησιμοποιούνται σε επιθέσεις εναντίον πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα.