Η κυβέρνηση εμφανίζεται επιφυλακτική στο αν θα ισχύσει τελικά ο διαχωρισμός των καταστημάτων εστίασης σε αμιγείς και μικτούς χώρους.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας επισήμανε ότι πρόκειται για μία δύσκολη εξίσωση που πρέπει να λυθεί.

«Όμως, επειδή θέλουμε να χτίσουμε το τείχος ανοσίας μέσα στο καλοκαίρι και να εκμεταλλευτούμε τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, η λέξη που πρέπει να σημαδεύει αυτό το χρονικό διάστημα είναι η λέξη «προσαρμογή» είπε χαρακτηριστικά.

Με βάση τα δεδομένα και τις ανακοινώσεις της προηγούμενης εβδομάδας, την Πέμπτη 15 Ιουλίου θα ανοίξουν οι κλειστοί χώροι, είτε ως αμιγείς δηλαδή μόνο για εμβολιασμένους και με μεγαλύτερη πληρότητα είτε ως μεικτοί, για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους και με χαμηλότερη πληρότητα.

Ωστόσο, ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο τροποποίησης των αποφάσεων. Σημείο κλειδί παραμένει η επιδημιολογική εικόνα ενώ η εφαρμογή του μέτρου ενδέχεται να μετατεθεί χρονικά κατά μία εβδομάδα ή ακόμα περισσότερο.

Παραμένει το σενάριο να υπάρξει απόφαση όπου θα λειτουργούν χώροι αποκλειστικά για εμβολιασμένους, οι οποίοι θα έχουν και μεγαλύτερο ποσοστό πληρότητας, προκειμένου οι επιχειρηματίες να έχουν ένα ακόμα κίνητρο.

Ένα ακόμα σενάριο είναι να λειτουργήσουν οι αμιγείς χώροι και μεικτοί χώροι, με ειδική σήμανση και υποχρεωτική δήλωση από τους επιχειρηματίες για τον τρόπο λειτουργίας.

Ωστόσο, όσοι επιχειρηματίες δεν τηρούν τα μέτρα που θα ανακοινωθούν μέσα στην εβδομάδα, θα έρχονται αντιμέτωποι με αυστηρά πρόστιμα ανάλογα και με τα τετραγωνικά της επιχείρησης.

Συγκεκριμένα το πρόστιμο θα ανέρχεται από 2.000 έως 10.000 ευρώ, αναστολή λειτουργίας του καταστήματος από 7-15 ημέρες και αφαίρεση άδειας λειτουργίας.

Πρόστιμα θα υπάρχουν και για τους πελάτες, όπως 300 ευρώ για μη επίδειξη εγγράφου και 3.000 ευρώ και ποινικές κυρώσεις για νόθευση ή πλαστογράφηση.