Η συνταγή του Γιάννη Λουκάκου για νόστιμο μπριάμ μπορεί να τη φτιάξει και κάποιος που δεν έχει άριστη σχέση με την κουζίνα, ενώ σε λιγότερο από μια ώρα το φαγητό θα είναι έτοιμο για σερβίρισμα.

Μπορείτε να το φτιάξετε και στην κατσαρόλα, αλλά η νοστιμιά από το ψήσιμο στο φούρνο δίνει ένα πιο γευστικό αποτέλεσμα. Κάποιοι μάλιστα παλαιότερα συνήθιζαν να περνούν τα κολοκυθάκια και τις πατάτες από το τηγάνι, με αποτέλεσμα να γίνεται πολύ νόστιμο μεν, αλλά και πάρα πολύ βαρύ ταυτόχρονα

Υλικά

    400 γρ. πατάτες, σε φέτες

    500 γρ. κολοκύθια, στη μέση και μεγάλα κομμάτια

    800 γρ. μελιτζάνες, κυδωνάτες

    200 γρ. πιπεριές πράσινες, σε μεγάλα κομμάτια

    300 γρ. πιπεριές κόκκινες, σε μεγάλα κομμάτια

    200 γρ. κρεμμύδι, σε καρέ μεγάλο

    160 γρ. ελαιόλαδο

    60 γρ. σκόρδο, σε φέτες

    300 γρ. σάλτσα ντομάτας

    500 γρ. ντομάτες φρέσκες, χωρίς φλούδες και σπόρια, ψιλοκομμένες

    20 γρ. μαϊντανός, ψιλοκομμένος

    20 γρ μαντζουράνα, σε μικρά φύλλαΕΛΑΙΟ

    αλάτι



Εκτέλεση

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά εκτός από τα βότανα. Αλατίζουμε και τοποθετούμε σε ένα ταψί ώστε τα λαχανικά να είναι απλωτά σε μια μονή στρώση και όχι στριμωγμένα. Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και μαγειρεύουμε στους 160°C για 20 λεπτά περίπου. Ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 200°C και μαγειρεύουμε μέχρι να ροδίσουν τα λαχανικά. Προσθέτουμε τον μαϊντανό και τη ματζουράνα.