Είναι ένας έξυπνος, χορτασμένος από λεφτά, καλή ζωή, πάρτι και γνωριμίες, άνθρωπος. Η ζωή του Ηλία Ψινάκη έχει τα πάντα και είναι έτοιμος να τα διηγηθεί όλα αυτά μέσα από ένα βιβλίο που ετοιμάζει. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Τίνας Μεσσαροπούλου στο Happy Day, ο πρώην δήμαρχος του Μαραθώνα θα μιλήσει για τη ζωή του και οι αφηγήσεις αυτές μαγνητοσκοπούνται με στόχο να απομαγνητοφωνηθούν αργότερα και να γίνουν βιβλίο. Τα γυρίσματα είναι σχεδόν έτοιμα και ίσως εκτός από βιβλίο γίνουν εκπομπή ή ακόμα και σειρά στην τηλεόραση.

Ο Ηλίας Ψινάκης γεννήθηκε στην Αθήνα και οι γονείς του είναι ο Παναγιώτης και η Αλίκη Ψινάκη. Μεγάλωσε στις Φιλιππίνες και στις ΗΠΑ. Ο πατέρας του διέθετε εργοστάσιο ηλεκτρονικών ειδών. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, σπούδασε διεθνή επιχειρηματική δραστηριότητα και μάρκετινγκ και πήρε μεταπτυχιακό δίπλωμα και στα δύο. Στην αρχή της καριέρας του εργάστηκε ως μοντέλο μόδας. Ακολούθως ασχολήθηκε με τη συγγραφή σεναρίου για μια ελληνική τηλεοπτική σειρά.

Στη συνέχεια, ανέλαβε μάνατζερ του Σάκη Ρουβά. Μετά το τέλος της 16χρονης συνεργασίας του με τον τραγουδιστή, αποφάσισε να διαχειριστεί τη δική του καριέρα στο χώρο της ψυχαγωγίας και εμφανίστηκε ως κριτής σε τηλεοπτικές εκπομπές της ελληνικής τηλεόρασης όπως το «Super Idol», το «Dream Show» και το «Ελλάδα Έχεις Ταλέντο». Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου συνέχισε να εργάζεται ως μάνατζερ αρκετών Ελλήνων τραγουδιστών και ηθοποιών.

Το 2010 ξεκίνησε την ενασχόληση του με την πολιτική και εξελέγη δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Αθηναίων με τον συνδυασμό του Νικήτα Κακλαμάνη. Εκτός από την προσπάθεια προώθησης μιας ευνοϊκής εικόνας της Αθήνας στην Ελλάδα και το εξωτερικό, υποστήριξε το έργο «Για ένα πιάτο φαγητό», που σχεδιάστηκε για να βοηθήσει τους άπορους της Αθήνας. Το 2014, έθεσε υποψηφιότητα για δήμαρχος του Δήμου Μαραθώνα και ορκίστηκε δήμαρχος τον Αύγουστο του ίδιου έτους.

Το 2018, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές της περιοχής, το δημοτικό συμβούλιο του Μαραθώνα πέρασε ομόφωνα ψήφισμα που χαρακτήριζε τον Ψινάκη «ανεπιθύμητο», «ανίκανο» και «εξαιρετικά επικίνδυνο ακόμη και για τη σωματική υγεία των πολιτών του δήμου», απαιτώντας την παραίτησή του. Ο Ηλίας Ψινάκης αρνήθηκε να παραιτηθεί, χαρακτηρίζοντας την ενέργεια μεθοδευμένη αντισυνταγματική διαδικασία, που δεν προβλέπεται από το νόμο και δεν έχει νομικό προηγούμενο. Σύμφωνα με τον ίδιο είχε μόνο σκοπό «τη διαπόμπευσή του και την ανθρωποφαγία».