Τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί μια στροφή που κανείς δεν περίμενε: Ξαφνικά (φαινομενικά) τα Άγνωστης Ταυτότητας Ιπτάμενα Αντικείμενα (UFO) – ή Άγνωστης Ταυτότητας Εναέρια Φαινόμενα (UAP), όπως είναι πλέον η επίσημη ονομασία τους από την αμερικανική κυβέρνηση, άρχισαν να αντιμετωπίζονται με μικρότερη δυσπιστία και μεγαλύτερη σοβαρότητα.

Όλα ξεκίνησαν το 2007, με ένα μικρό πρόγραμμα με μυστική χρηματοδότηση, άρχισε να διερευνά αναφορές του στρατού για ύποπτα φαινόμενα.

Το πρόγραμμα, την ύπαρξη του οποίου έφεραν στο φως για πρώτη φορά οι Times της Νέας Υόρκης τον Δεκέμβριο του 2017, αναγεννήθηκε το περασμένο καλοκαίρι από το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, ως Ομάδα Εργασίας για τα Άγνωστης Ταυτότητας Εναέρια Φαινόμενα.

Το υπουργείο ανέφερε ότι η αποστολή της ομάδας εργασίας ήταν να «εντοπίσει, αναλύσει και καταγράψει» τις αναφορές για παράξενα αντικείμενα στον ουρανό που θα μπορούσαν να αποτελέσουν απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ».

Τα μέλη της υπηρεσίας ενθαρρύνθηκαν να μιλήσουν ανοιχτά σε περίπτωση που παρατηρήσουν κάτι, με στόχο την άρση του στίγματος που συνόδευε μέχρι τότε τις δηλώσεις για παράξενα φαινόμενα.

Και έπειτα, στα τέλη της περασμένης χρονιάς, ο τότε πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε πακέτο πίστωσης $2,3 τρισ., για την έγκριση του οποίου οι βουλευτές προσέθεσαν έναν όρο: Ζήτησαν από τον υπουργό άμυνας και τον διευθυντή των μυστικών υπηρεσιών να υποβάλουν μια μη-απόρρητη έκθεση που να παραθέτει τις πληροφορίες που έχει στην κατοχή της η κυβέρνηση για τα UFO. Η έκθεση αυτή πρόκειται να δημοσιευθεί εντός του μήνα.

Και τη στιγμή που οι πολίτες θέλουν να μάθουν όσο το δυνατόν περισσότερα για τα UFO, όλο και περισσότεροι αξιωματούχοι προθυμοποιούνται να απαντήσουν.

«Έχουμε πολύ περισσότερες αναφορές από όσες έχουν δημοσιευθεί», δήλωσε στο Fox News τον Μάρτιο ο πρώην διευθυντής των μυστικών υπηρεσιών, Τζον Ράτκλιφ. Αρκετές εξ αυτών, συνέχισε, «είναι δύσκολο να εξηγηθούν».

Ο Τζον Μπρένμαν, πρώην διευθυντής της CIA, δήλωσε πέρσι σε podcast ότι ορισμένα από τα ανεξήγητα φαινόμενα »ενδέχεται να είναι αποτέλεσμα πραγμάτων που ακόμη δεν μπορούμε να κατανοήσουμε και τα οποία θα μπορούσαν να εμπλέκουν κάποιας μορφής δραστηριότητα που ορισμένοι ισχυρίζονται ότι προέρχεται από ένα διαφορετικό είδος ζωής».

Η αναμονή για την αναμενόμενη δημοσίευση της έκθεσης έχει τραβήξει την προσοχή των μεγάλων ΜΜΕ των ΗΠΑ στη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων, ενώ ακόμη και ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, σε εμφάνισή του τον περασμένο μήνα στο «The Late Night Show With James Corden», παραδέχτηκε ότι «υπάρχουν πράγματα στον ουρανό που δεν γνωρίζουμε ακριβώς τι είναι».

Λίγες ημέρες αργότερα, ο πρόεδρος Μπάιντεν απέφυγε μια ερώτηση σχετικά με τα UFO.

Τι θα μας αποκαλύψει η έκθεση;

Πιθανότατα, όχι και πολλά.

Σύμφωνα με τον όρο του πακέτου δανεισμού, η έκθεση θα πρέπει να περιλαμβάνει λεπτομερή ανάλυση των στοιχείων για τα UFO που βρίσκονται στα χέρια της ομάδας εργασίας, καθώς και στην κατοχή άλλων κυβερνητικών σωμάτων. Η έκθεση θα πρέπει επίσης να αναφερθεί σε οποιοδήποτε άγνωστης ταυτότητας εναέριο φαινόμενο θα μπορούσε να θεωρηθεί απειλή για την εθνική ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που «θα μπορούσαν να ανήκουν σε έναν ή περισσότερους διεθνείς αντιπάλους». Επιπλέον, θα πρέπει να παρέχει «λεπτομερή περιγραφή των διαδικασιών που θα ακολουθεί η υπηρεσία» για τη συλλογή και ανάλυση των μαρτυριών για τα UFO στο μέλλον, αλλά και προτάσεις για τη βελτίωση και τη χρηματοδότηση της συλλογής στοιχείων και της έρευνας.

Αν και η έκθεση πρόκειται να είναι διαθέσιμη στο κοινό, ενδέχεται να περιλαμβάνει και απόρρητο τμήμα.

Ποιος πιέζει για περισσότερες πληροφορίες;

Οι εκκλήσεις για διαφάνεια πυκνώνουν στην Ουάσινγκτον, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που προέρχονται από μια διακομματική επιτροπή πολιτικής δράσης που ιδρύθηκε τον περασμένο μήνα.

Κεντρικός υποστηρικτής των προσπαθειών έρευνας για τα UFO έχει υπάρξει ο Χάρι Ριντ, πρώην γερουσιαστής των Δημοκρατικών από τη Νεβάδα, που ως αρχηγός της πλειοψηφίας της Γερουσίας εξασφάλισε τα $22 εκατ. που χρειάστηκαν για την ίδρυση του προγράμματος του 2007.

Σε άρθρο του στους Times στη διάρκεια του τρέχοντος μήνα, ο Ριντ δήλωσε ότι το ενδιαφέρον του για τα UFO ξεκίνησε από ένα συνέδριο που παρακολούθησε το 1996, προς μεγάλη δυσαρέσκεια του προσωπικού του που τον προειδοποίησε να αποφύγει το ζήτημα όσο περισσότερο μπορούσε. Όπως εξήγησε, θεώρησε ότι το πρόγραμμα ήταν απαραίτητο εξαιτίας «ενός ανεπίσημου ταμπού γύρω από τις ειλικρινείς συζητήσεις για αντικείμενα που θα μπορούσαν να βλάψουν την εθνική μας ασφάλεια, αλλά και να δημιουργήσουν ευκαιρίες για τεχνολογική πρόοδο».

Από τους σημερινούς γερουσιαστές, την έρευνα για τα UFΟ στηρίζει μεταξύ άλλων και ο Μάρκο Ρούμπιο, ο Ρεπουμπλικάνος από τη Φλόριντα, ο οποίος δήλωσε στην εκπομπή «60 Minutes» ότι θα πρέπει να υπάρχει μια συγκεκριμένη διαδικασία μέσω της οποίας οι μαρτυρίες για UFO να «καταγράφονται άμεσα και να αναλύονται, μέχρι να έχουμε κάποιες απαντήσεις».

«Ίσως η απάντηση είναι απλή», σημείωσε στην εκπομπή. «Όμως μπορεί και να μην είναι».