Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ απήγγειλε την Τετάρτη ομοσπονδιακές κατηγορίες εναντίον του ρεπουμπλικανού βουλευτή από τη Νέα Υόρκη, Τζορτζ Σάντος, οποίος μάλιστα συνελήφθη και βρίσκεται υπό κράτηση.
Ο Σάντος, του οποίου το μοτίβο ψεμάτων άφησε άναυδους ακόμη και σκληρούς πολιτικούς, βρίσκεται αντιμέτωπος με κατηγορητήριο 13 κατηγοριών, συμπεριλαμβανομένων επτά κατηγοριών για απάτη, τριών κατηγοριών για ξέπλυμα χρήματος, μιας κατηγορίας για κλοπή δημόσιων πόρων και δύο κατηγοριών για ουσιώδεις ψευδείς δηλώσεις στη Βουλή των Αντιπροσώπων, σύμφωνα με το CNN.

Τέθηκε υπό κράτηση στο Μέλβιλ του Λονγκ Άιλαντ, όπου στεγάζεται το FBI, δήλωσε στο CNN πηγή των υπηρεσιών επιβολής του νόμου. Από εκεί, μεταφέρθηκε στο δικαστήριο στο Central Islip.

Ο Σάντος αναμένεται να εμφανιστεί αργότερα την Τετάρτη στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Ανατολικής Περιφέρειας της Νέας Υόρκης. Ο δικηγόρος του βουλευτή αρνήθηκε να σχολιάσει στο CNN την Τρίτη. Εκπρόσωποι της εισαγγελίας του Μπρούκλιν, του υπουργείου Δικαιοσύνης και του FBI αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Ο Σάντος επέστρεφε στη Νέα Υόρκη το βράδυ της Τρίτης, παραλείποντας τις ψηφοφορίες στη Βουλή των Αντιπροσώπων για το βράδυ, σύμφωνα με πηγή που γνωρίζει.

Μια εκπρόσωπος του Σάντος, η Νάισα Γούμερ, δεν απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων το απόγευμα της Τρίτης και αποχώρησε απότομα από το γραφείο του βουλευτή στην Ουάσινγκτον με το σακίδιό της, όταν ρωτήθηκε για τις ομοσπονδιακές κατηγορίες εναντίον του. Πριν από την αποχώρησή της από το γραφείο, το CNN είδε τρεις υπαλλήλους του Σάντος να αποχωρούν απότομα με τις τσάντες τους. Δεν ήθελαν να μιλήσουν όταν τους ζητήθηκε σχόλιο.
Ο νεοεκλεγείς βουλευτής, ο οποίος εξελέγη πέρυσι για να εκπροσωπήσει μια περιφέρεια που περιλαμβάνει τμήματα του Λονγκ Άιλαντ και του Κουίνς, βρίσκεται υπό έρευνα σε πολλές δικαιοδοσίες και από την Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Κορυφαίοι Δημοκρατικοί, με τη συμμετοχή ορισμένων Ρεπουμπλικανών της Νέας Υόρκης, καλούν τον Σάντος να παραιτηθεί για κατηγορίες που κυμαίνονται από εγκληματική συμπεριφορά στην προεκλογική εκστρατεία μέχρι ασήμαντη προσωπική ανεντιμότητα και εκτείνονται πάνω από μια δεκαετία.

Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι δήλωσε ότι θα εξετάσει τις κατηγορίες προτού αποφασίσει αν πιστεύει ότι ο Σάντος πρέπει να απομακρυνθεί από το Κογκρέσο

Το CNN εντόπισε τον Σάντος στο Καπιτώλιο νωρίτερα σήμερα, καθώς μπαινόβγαινε στο γραφείο του Μακάρθι. Ο πρόεδρος δήλωσε ότι δεν γνώριζε γιατί βρισκόταν εκεί ο Σάντος και ότι ο βουλευτής δεν του είχε πει προσωπικά για τις κατηγορίες.
Πληθώρα κατηγοριών

Κατά τη διάρκεια της σύντομης θητείας του, ο Σάντος έχει κατηγορηθεί για παραβίαση των νόμων περί χρηματοδότησης της προεκλογικής εκστρατείας, για παραβίαση των ομοσπονδιακών νόμων περί σύγκρουσης συμφερόντων, για κλοπή μετρητών που προορίζονταν για τον ετοιμοθάνατο σκύλο ενός βετεράνου του Ιρακινού πολέμου, για καθοδήγηση ενός σχεδίου απάτης με πιστωτικές κάρτες και για ψέματα σχετικά με το πού πήγε σχολείο και πού εργάστηκε.

Ο Σάντος παραδέχθηκε ότι έκανε κάποιους παραπλανητικούς ισχυρισμούς σχετικά με την εκπαίδευση και την οικονομική του κατάσταση, αλλά συνεχίζει να αρνείται τις πιο σοβαρές κατηγορίες.
Κατά τη διάρκεια της νικηφόρας εκστρατείας του πέρυσι, ο Σάντος κινήθηκε σύμφωνα με το εγχειρίδιο των Ρεπουμπλικανών για τις ενδιάμεσες εκλογές, σφυροκοπώντας τον Δημοκρατικό αντίπαλό του για την εγκληματικότητα και τον πληθωρισμό. Το μήνυμα βρήκε απήχηση στα προάστια της Νέας Υόρκης, όπου οι υποψήφιοι του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος κέρδισαν τέσσερις έδρες στο δρόμο τους προς την κατάκτηση μιας οριακής πλειοψηφίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων.