Ενώπιον της δικαιοσύνης βρίσκεται ο Ντόναλντ Τραμπ για να του απαγγελθούν κατηγορίες για τον τρόπο που διαχειρίστηκε διαβαθμισμένα έγγραφα μετά την αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο.

Πρόκειται για τη δεύτερη φορά που ο Τραμπ βρίσκεται ενώπιον της δικαιοσύνης φέτος, αφού τον Απρίλιο, παραπέμφθηκε σε δίκη στο Μανχάταν για ξεχωριστές ποινικές κατηγορίες που σχετίζονται με τη δωροδοκία της Στόρμι Ντάνιελς, προκειμένου να εξασφαλίσει τη σιωπή της.
Το ερώτημα που προκύπτει είναι τι θα συμβεί από εδώ και πέρα, μετά την απόφαση του Τραμπ να εμφανιστεί στο δικαστήριο.
Οι επόμενες κινήσεις του Τραμπ

Η πρώτη εμφάνιση του Τραμπ πιθανολογείται να είναι σύντομη. Θα του παρουσιαστούν επίσημα οι 37 ποινικές κατηγορίες που τον βαρύνουν, θα ενημερωθεί για τις ποινές και στη συνέχεια μπορεί να δηλώσει ότι αποδέχεται την κατηγορία.

Ο Τραμπ είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα δηλώσει αθώος.

“Οι κατηγορούμενοι μπορούν να επιλέξουν να τους διαβαστεί το κατηγορητήριο σε δημόσια συνεδρίαση, αλλά πολλοί επιλέγουν να παραιτηθούν από αυτό προκειμένου να τελειώσει γρήγορα η ακρόαση”, δήλωσε στον Guardian η Barbara McQuade, η οποία διετέλεσε εισαγγελέας των ΗΠΑ για την ανατολική περιφέρεια του Μίσιγκαν από το 2010 έως το 2017.

Ο δικαστής μπορεί επίσης να ορίσει εγγύηση και να αποφασίσει να κρατήσει υπό κράτηση έναν κατηγορούμενο όσο εκκρεμεί η δίκη.

“Ο δικαστής θα εξετάσει το θέμα της εγγύησης, αλλά θα με εξέπληττε αν ο Τραμπ κρατούνταν εν αναμονή της δίκης. Το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι ο Τραμπ θα κληθεί να παραδώσει το διαβατήριό του και να υποσχεθεί να πληρώσει κάποιο χρηματικό ποσό αν δεν εμφανιστεί”, δήλωσε η McQuade.

“Το δικαστήριο μπορεί να εξετάσει ως όρο της εγγύησης κάποιο είδος εντολής φίμωσης που να απαγορεύει στον Τραμπ να συζητά την υπόθεση, τον εισαγγελέα ή τον δικαστή, αλλά αυτό μπορεί να είναι δύσκολο υπό το πρίσμα των ανησυχιών για την πρώτη τροπολογία, επειδή ο Τραμπ είναι υποψήφιος για την προεδρία”, πρόσθεσε.
H διαδικασία

Σύμφωνα με το CNN, ο Τραμπ θα περάσει από μια διαδικασία κράτησης παρόμοια με αυτή που θα περνούσε ένας μέσος πολίτης όταν συλλαμβάνεται με ομοσπονδιακές κατηγορίες.

Ο πρώην πλανητάρχης θα κληθεί να συμπληρώσει έντυπα, με το όνομά του, τον αριθμό κοινωνικής ασφάλισης και τη διεύθυνσή του. Τα δακτυλικά του αποτυπώματα θα ληφθούν ψηφιακά. Επίσης, δεν θα γίνει λήψη κάποιας φωτογραφίας.

Ενώ βρίσκεται στο δικαστήριο, δεν θα του φορέσουν χειροπέδες.
Οι κατηγορίες και η πιθανότητα φυλάκισης

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ βρίσκεται αντιμέτωπος με κατηγορίες μη εξουσιοδοτημένης διατήρησης πληροφοριών εθνικής άμυνας, μια παραβίαση του νόμου περί κατασκοπείας. Κάθε κατηγορία επισύρει μέγιστη ποινή φυλάκισης 10 ετών.

Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Γουόλταϊν Ναούτα, ο παρκαδόρος του, αντιμετωπίζουν επιπλέον κατηγορίες για συνωμοσία με σκοπό την παρακώλυση της δικαιοσύνης, παραποίηση αποδεικτικών στοιχείων ενόρκων και απόκρυψη στοιχείων σε ομοσπονδιακή έρευνα. Κάθε μία από αυτές τις κατηγορίες τιμωρείται με ποινή φυλάκισης έως και 20 ετών.

Οι δύο άνδρες αντιμετωπίζουν επίσης πρόσθετες κατηγορίες για ψευδή δήλωση. Αυτές επισύρουν μέγιστη ποινή φυλάκισης έως και πέντε έτη.
Επιπλέον, η Barbara McQuade θεωρεί απίθανο ο Τραμπ να κριθεί προφυλακιστέος.
Τι θα συμβεί στη συνέχεια
Μετά την εμφάνιση του Τραμπ στο δικαστήριο, η περιφερειακή δικαστής των ΗΠΑ Αϊλίν Κάνον, την οποία ο ίδιος διόρισε στην ομοσπονδιακή έδρα το 2020, είναι πιθανό να ορίσει μια εντολή προγραμματισμού που θα καθορίζει τις προθεσμίες και το χρονοδιάγραμμα για τη δίκη.

Ο Τζακ Σμιθ, ειδικός σύμβουλος, ζήτησε να γίνει ταχεία δίκη του Τραμπ την περασμένη εβδομάδα. Αλλά είναι πιθανό να υπάρξουν εκτεταμένες διαφωνίες σχετικά με το απόρρητο υλικό που θα έχουν ως αποτέλεσμα η υπόθεση να “τραβήξει”.

“Είμαι βέβαιος ότι [το Υπουργείο Δικαιοσύνης] θα θελήσει να εκδικάσει την υπόθεση πριν από την ημέρα των εκλογών και ο Τραμπ θα θελήσει να καθυστερήσει. Ο δικαστής Κάνον θα αποφασίσει” δήλωσε η McQuade.