Συγκεκριμένα η συμφωνία περιλαμβάνει:

– 3+1 φρεγάτες FDI Belh@ra

– 3+1 Κορβέτες Gowind

– Εκσυγχρονισμός τεσσάρων ΜΕΚΟ

– Υποστήριξη/αναβάθμιση όλων των παραπάνω

– Συνολικό κόστος: 5 δισεκατομμύρια

Οι δύο πρώτες φρεγάτες Belhara θα έρθουν το 2025, η πρώτη είναι γαλλική και η δεύτερη από τη γραμμή παραγωγής, θα είναι ελληνικής κατασκευής.

Το 2026 η χώρα μας θα παραλάβει άλλη μία Belhara και 2 Gowind. Παράλληλα, η Ελλάδα θα λάβει ακόμη έξι Rafale, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό τους στα 24.

Όλα τα παραπάνω οπλικά συστήματα θα φέρουν το ίδιο σύστημα ενδοεπικοινωνίας, ενώ σημειώνεται πως υπάρχει option για υπέρβαση των 5 δισ. ευρώ.

Οι φρεγάτες Belhara θα φέρουν πλήρη εξοπλισμό αεράμυνας και ανθυποβρυχιακού πολέμου και δυνατότητες να καταρρίπτουν εναέριους στόχους σε πολύ μεγάλες αποστάσεις.

Όπως σημειώθηκε, στη συμφωνία για τις τρεις φρεγάτες υπάρχει option για παραγγελία ακόμη μιας σε δεύτερο χρόνο.

Στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται και η εξασφάλιση 3 υπερσύγχρονων κορβετών Gowind (με option για άλλη μία) με πλήρη εξοπλισμό, με την όλη συμφωνία να έρχεται μετά τις ανακατατάξεις από τη συμφωνία AUKUS

Ρόλο καταλύτη για την επίτευξη συμφωνίας έπαιξε το γεγονός ότι οι Γάλλοι κατέθεσαν βελτιωμένη προσφορά τόσο ως προς το κόστος όσο και ως προς τους χρόνους παράδοσης.

Τι σημαίνει η “Στρατηγική Εταιρική Σχέση για τη Συνεργασία στην Άμυνα και στην Ασφάλεια” Ελλάδας-Γαλλίας

Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους:

1. Η Συμφωνία επισφραγίζει την στενή συμμαχική σχέση που έχουν αναπτύξει οι δύο χώρες , αναβαθμίζει το γεωπολιτικό αποτύπωμα της Ελλάδας στην Ευρώπη και στην περιοχή, ενισχύει τις αποτρεπτικές  δυνατότητες της χώρας με την ανακοίνωση για την απόκτηση τριών νέων γαλλικών φρεγατών (οι λεπτομέρειες θα οριστικοποιηθούν μέσα στους επόμενους μήνες).

2. Η Συμφωνία περιέχει ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής σε περίπτωση που μια από τις δύο χώρες δεχθεί επίθεση στην επικράτειά της. Με τον τρόπο αυτό η Ελλάδα θωρακίζεται έναντι απειλών ιδιαίτερα στην Ανατολική Μεσόγειο. Ταυτόχρονα, μέσω της συμφωνίας αποκτά ουσία το άρθρο 42, παράγραφος 7 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ρήτρα αμοιβαίας άμυνας.

3. Με τη συμφωνία Ελλάδα και Γαλλία υπερβαίνουν τις υποχρεώσεις η μία έναντι της άλλης  στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ. Ταυτόχρονα, ενισχύουν τον ευρωπαϊκό πυλώνα της άμυνας και το ΝΑΤΟ, καθώς πρόκειται για δύο χώρες-μέλη της Ε.Ε, αλλά και συμμάχους στο ΝΑΤΟ.

4. Τη Συμφωνία συνοδεύει ανακοίνωση για την απόκτηση από το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό τριών γαλλικών φρεγατών.  

5. Η Συμφωνία προβλέπει συνεργασία στην άμυνα και στην εξωτερική πολιτική. Με αυτό τον τρόπο η Ελλάδα πρωταγωνιστεί, όπως είχε προαναγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ, καθώς και στις δηλώσεις του στη Σύνοδο Κορυφής της EUMED, στη συζήτηση για την ανάγκη στρατηγικής αυτονομίας της Ε.Ε.

6. Η Μεσόγειος ανοίγει δρόμους. Η ελληνογαλλική συμφωνία στρατηγικής εταιρικής σχέσης είναι ένα πρώτο μεγάλο βήμα προς την κατεύθυνση της στρατηγικής αυτονομίας της Ε.Ε.

7. Κυβερνητικοί κύκλοι σημειώνουν πως ήδη από την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ o Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για την ανάγκη ανάπτυξης των αναγκαίων αμυντικών ικανοτήτων, ώστε η Ευρώπη να μπορεί να ανταποκρίνεται άμεσα σε προκλήσεις, στην ευρύτερη γειτονιά της, όπως στη Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή και στο Σαχέλ, όπου το ΝΑΤΟ δεν θα είναι “παρών”.

8. H Συμφωνία προβλέπει τακτικές διαβουλεύσεις των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας των δύο χωρών τόσο για θέματα ασφάλειας και άμυνας, όσο και για περιφερειακά και διεθνή ζητήματα, υβριδικές απειλές, θαλάσσια ασφάλεια, μετανάστευση.

ΔΕΙΤΕ ΣΧΕΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ :

https://www.youtube.com/watch?v=gLAnbVyY-J0