Στις 10 ομιλίες που έχει απευθύνει μέχρι στιγμής ο Ουκρανός ηγέτης σε διάφορα κοινοβούλια ανά τον κόσμο έχει καλέσει τα ακροατήριά του να αυξήσουν την οικονομική και στρατιωτική πίεση κατά της Ρωσίας. Σε όλες τις περιπτώσεις, μάλιστα, εντάσσει στον λόγο του στοιχεία από την ιστορία των λαών όπου απευθύνεται, επιχειρώντας να προκαλέσει μεγαλύτερες ταυτίσεις με το δράμα του ουκρανικού λαού. Έτσι θεωρείται δεδομένο ότι και στην τοποθέτησή του στην Ολομέλεια του ελληνικού κοινοβουλίου θα κάνει νύξεις στην ιστορία του ελληνικού έθνους και τους αγώνες του για ελευθερία.

«Θα τους πολεμήσουμε στη θάλασσα, στον αέρα…» (Μ. Βρετανία)

Ο Ζελένσκι μίλησε στη Βουλή των Κοινοτήτων στις 11 Μαρτίου με σαφείς παραπομπές στον Ουίνστον Τσώρτσιλ. «Θα τους πολεμήσουμε στη θάλασσα, στον αέρα, στα δάση, δεν θα παραδοθούμε ποτέ…» είπε, θυμίζοντας το διασημότερο απόσπασμα από τον ιστορικό λόγο που απεύθυνε το 1940 στον λαό του ο Βρετανός πρωθυπουργός μετά την εκκένωση της Δουνκέρκης.

«Έχω ένα όνειρο» (ΗΠΑ)

Στην ομιλία του στο αμερικανικό Κογκρέσο στις 16 Μαρτίου ο Ζελένσκι χρησιμοποίησε τα λόγια του ηγέτη του κινήματος για τα πολιτικά δικαιώματα, Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. «Έχω ένα όνειρο, τις ξέρετε αυτές τις λέξεις. Έχω ένα όνειρο και μια ανάγκη να προστατευθούν οι ουρανοί μας» είπε, καλώντας τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ να επιβάλουν no-fly zone στον εναέριο χώρο της Ουκρανίας.

«Γκρεμίστε το τείχος» (Γερμανία)

Στην Μπούντεσταγκ στις 17 Μαρτίου ο Ουκρανός Πρόεδρος θύμισε εμμέσως τον Ρόναλντ Ρήγκαν, ο οποίος το 1987 είχε καλέσει από το Δυτικό Βερολίνο τον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ να γκρεμίσει το τείχος του Βερολίνου. «Κύριε Σολτς, γκρεμίστε αυτό το τείχος» τόνισε στον Γερμανό Καγκελάριο ο Ζελένσκι και κατήγγειλε ότι «στην καρδιά της Ευρώπης υπάρχει ένα τείχος μεταξύ ελευθερίας και δουλείας που μεγαλώνει με κάθε βόμβα η οποία πέφτει στην Ουκρανία».

«Φανταστείτε τη Γένοβα ισοπεδωμένη» (Ιταλία)

Λίγες μέρες μετά, στις 22 Μαρτίου, ο Ζελένσκι καταλόγισε «εντός» του ιταλικού κοινοβουλίου στη Ρωσία ότι έχει ισοπεδώσει τη Μαριούπολη, την οποία συνέκρινε σε διαστάσεις και πληθυσμό με τη Γένοβα. «Φανταστείτε τη Γένοβα πλήρως ισοπεδωμένη. Αυτή είναι η Μαριούπολη σήμερα» δήλωσε σε δραματικό τόνο.

«Ελευθερία, Ισότητα, Αδελφοσύνη» και Μπελμοντό (Γαλλία)

Στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση άντλησε στοιχεία από το τρίπτυχο της Γαλλικής επανάστασης «Liberté, Egalité, Fraternité». «Γνωρίζετε τι σημαίνει ελευθερία, ισότητα, αδελφοσύνη» είπε στους Γάλλους βουλευτές και στη συνέχεια απέτισε φόρο τιμής στον αξέχαστο ηθοποιό Ζαν Πολ Μπελμοντό.

«Έχω αναφορές ότι η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει αέριο σαρίν» (Ιαπωνία)

Στη δωδεκάλεπτη ομιλία του στην Ιαπωνική Βουλή στις 23 Μαρτίου ο Ζελένσκι επιχείρησε να ανακαλέσει τις τραυματικές μνήμες των Ιαπώνων από την πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση με αέριο σαρίν στο μετρό του Τόκιο το 1995. «Έχω λάβει αναφορές ότι η Ρωσία προετοιμάζει επιθέσεις με χρήση χημικών όπως το σαρίν» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Ουκρανός πρόεδρος έχει λάβει τον λόγο στη Βουλή του Ισραήλ (Κνεσέτ), του Καναδά, της Σουηδίας καθώς και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να παρέμβει στα κοινοβούλια της Δανίας και της Ιρλανδίας.