Η Γαλλία προχωρά σε σχέδιο να εμποδίσει τους δημόσιους υπαλλήλους να κάνουν λήψη όλων των τύπων πλατφορμών μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και παιχνιδιών και εφαρμογών ροής βίντεο στα τηλέφωνα εργασίας.
Ο λόγος που επικαλούνται αυτό το μέτρο, είναι η ανησυχία για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και το απόρρητο. Μάλιστα, το μέτρο θα έχει ισχύ άμεσα και θα απαγορεύει μεταξύ άλλων το TikTok, το Netflix και το… Candy Crash, το δημοφιλές παιχνίδι που υπάρχει ως εφαρμογή σε εκατομμύρια κινητά.
Σύμφωνα με το Politico, την κίνηση της Γαλλίας θα ακολουθήσουν κι άλλες χώρες της ΕΕ, όπως η Ολλανδία, ενώ στην Βρετανία εφαρμόζεται ήδη σε κυβερνητικές συσκευές.
«Αυτές οι ψυχαγωγικές εφαρμογές δεν έχουν σχεδιαστεί για να εγγυώνται ένα επαρκές επίπεδο κυβερνοασφάλειας που θα αναπτυχθεί στα ψηφιακά εργαλεία της διοίκησης», δήλωσε ο υπουργός Ψηφιακής Λογισμικού Ζαν Νοέλ Μπαρό. «Το TikTok, αλλά και το CandyCrush ή το Netflix επηρεάζονται από αυτό το μέτρο» πρόσθεσε, σημειώνοντας πως θα «μπορούσαν να παραχωρηθούν εξαιρέσεις για σκοπούς θεσμικής επικοινωνίας».
Στις αρχές του μήνα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ολιβιέ Βεράν ανέφερε ότι οι υπουργοί και ο πρόεδρος Μακρόν δεν μπορούσαν να κατεβάσουν εφαρμογές κοινωνικών μέσων όπως το Instagram και το TikTok στα τηλέφωνα εργασίας τους.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, τα ανώτατα στελέχη της Εθνοσυνέλευσης ενθάρρυναν έντονα τους συναδέλφους βουλευτές να «περιορίσουν» τη χρήση των εφαρμογών κοινωνικών μέσων και των υπηρεσιών ανταλλαγής μηνυμάτων.