Ακριβότερο και δυσκολότερο γίνεται το κάπνισμα στη Γαλλία, αφού η κυβέρνηση της χώρας φαίνεται αποφασισμένη να μειώσει όσο περισσότερο μπορεί την κατανάλωση προϊόντων καπνού.
Ο υπουργός Υγείας Ορελιέν Ρουσό παρουσίασε την Τρίτη το πρόγραμμά του για την καταπολέμηση του καπνίσματος, προβλέποντας γενική άνοδο των τιμών του καπνού και των τσιγάρων, καθώς και περιοριστικά μέτρα ως προς το πού θα επιτρέπεται και πού θα απαγορεύεται το κάπνισμα.
Ειδικότερα, προβλέπεται ότι το 2024 η μέση τιμή ενός πακέτου τσιγάρων θα φτάσει τα 12 ευρώ. Στόχος είναι να έχει φτάσει τα 14 ευρώ μέχρι το 2027. Προβλέπεται επίσης απαγόρευση του καπνίσματος στα δημόσια πάρκα, στις παραλίες, στα δάση και σε περιοχές πέριξ δημοσίων κτιρίων, αρχής γενομένης από τα σχολεία. Θα απαγορεύεται επίσης η είσοδος ανήλικων σε καταστήματα που πωλούν τσιγάρα και είδη καπνού.
«Κερδίσαμε μάχες» δήλωσε ο Ρουσό σημειώνοντας ότι το ποσοστό καπνίσματος για τους 17χρονους έχει ήδη μειωθεί στο 16% το 2022 – από 25% το 2017. Προσέθεσε πάντως ότι «ο καπνός παραμένει μια σημαντική μάστιγα για τη δημόσια υγεία». Το σχέδιο της κυβέρνησης, γράφουν οι New York Times, εντάσσεται στο πλαίσιο μιας φιλόδοξης προσπάθειας για τη δημιουργία της πρώτης «μη καπνιστικής γενιάς έως το 2032».


Αν και οι ακτιβιστές κατά του καπνίσματος χαιρέτισαν ορισμένα από τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Ρουσσό, υποστήριξαν ότι ο αισιόδοξος αυτός στόχος θα ήταν δύσκολο να επιτευχθεί αν η κυβέρνηση δεν ενεργούσε ακόμη πιο δυναμικά για να ανεβάσει την τιμή των τσιγάρων.
Τα ποσοστά καπνίσματος στη Γαλλία παραμένουν σχεδόν αμετάβλητα από το 2019, μετά από δεκαετίες τακτικής μείωσης, σύμφωνα με τις γαλλικές αρχές δημόσιας υγείας. Σχεδόν το ένα τέταρτο των ενηλίκων στη Γαλλία, δηλαδή περίπου 12 εκατομμύρια άνθρωποι, εξακολουθούν να καπνίζουν καθημερινά, σε σύγκριση με το μόλις 11,5% των ενηλίκων στις ΗΠΑ που καπνίζουν τακτικά, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.
Το κάπνισμα εξακολουθεί, δε, να είναι η κύρια αιτία θνησιμότητας που μπορεί να αποφευχθεί στη Γαλλία, καθώς προκαλεί περίπου 75.000 θανάτους ετησίως. Η κυβέρνηση θέλει επίσης να καταστήσει τον καπνό όλο και λιγότερο ελκυστικό για τους νέους, κυρίως με την απαγόρευση των ηλεκτρονικών τσιγάρων μίας χρήσης, που προωθούνται σε μεγάλο βαθμό στους εφήβους, γεγονός που θα εκπληρώσει μια υπόσχεση που είχε δώσει για πρώτη φορά η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν τον Σεπτέμβριο
Πηγή: Protagon.gr