«Πράσινο φως» σε νομοσχέδιο που προβλέπει τη νομιμοποίηση της χρήσης κάνναβης για ψυχαγωγικούς σκοπούς άναψε το κοινοβούλιο της Γερμανίας.

Βάσει το νομοσχεδίου, όσοι είναι άνω των 18 ετών στη Γερμανία θα επιτρέπεται να κατέχουν ποσότητες κάνναβης, ωστόσο η θέσπιση αυστηρών κανόνων θα καθιστά δύσκολη την αγορά της.

Η χρήση κάνναβης σε δημόσιους χώρους θα είναι νόμιμη από την 1η Απριλίου. Σε δημόσιους χώρους θα επιτρέπεται η κατοχή έως και 25 γρ., ενώ σε κατοικίες το νόμιμο όριο θα είναι τα 50 γρ.

Ήδη η αστυνομία σε ορισμένες περιοχές της Γερμανίας, όπως το Βερολίνο, συχνά «κλείνει τα μάτια» στο κάπνισμα σε δημόσιους χώρους, αν και η κατοχή κάνναβης για ψυχαγωγικούς σκοπούς ακόμη θεωρείται παράνομη.

Η χρήση της κάνναβης από νέους παρουσιάζει αύξηση εδώ και χρόνια παρά τον υφιστάμενο νόμο, δήλωσε ο ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας, Καρλ Λάουτερμπαχ.

Στόχος της γερμανικής κυβέρνησης, σύμφωνα με το BBC, είναι να πληγεί η μαύρη αγορά, αλλά και να περιοριστούν τα έσοδα συμμοριών.
«Κοινωνικοί σύλλογοι κάνναβης»

Πάντως, τα νόμιμα καφέ κάνναβης δεν θα «ξεφυτρώσουν» ξαφνικά σε όλη τη χώρα. Πολλοί, δε, εκτιμούν ότι το νομοσχέδιο είναι περίπλοκο.

Η χρήση κάνναβης σε ορισμένα σημεία, όπως κοντά σε σχολεία και αθλητικούς χώρους, θα εξακολουθεί να είναι παράνομη. Τα αρχικά σχέδια που θα επέτρεπαν σε καταστήματα και φαρμακεία με άδεια να πωλούν κάνναβη μπήκαν στο συρτάρι.

Στον αντίποδα, θα ιδρυθούν «κοινωνικοί σύλλογοι κάνναβης», οι οποίοι θα διανέμουν περιορισμένη ποσότητα του ναρκωτικού. Κάθε σύλλογος θα έχει ανώτατο όριο 500 μελών, ενώ η κατανάλωση κάνναβης στον χώρο δεν θα επιτρέπεται.

Η καλλιέργεια κάνναβης θα επιτρέπεται, με έως και τρία δενδρύλλια ανά νοικοκυριό.