Κάθε λεπτό, συμβαίνει κάτι, ένα μικρό ή ένα μεγαλό γεγονός, μια συνάντηση πολιτικών, μια παράσταση καλλλιτεχνών, ένα χαρούμενο συμβάν ή ‘ενα τραγικό δυστύχημα, μια αξιόποινη ή μια αξιέπαινη πράξη ή περισσότερες από μία. Κάθε λεπτό το παγκόσμιο σύστημα πληροφοριών, βομβαρδίζεται από Ειδήσεις.

Οι Δημοσιογράφοι σε ολόκληρο τον κόσμο, έχουν αρμοδιότητες, ειδικότητες και σε μια κανονικότητα πρέπει πάντα να φροντίζουν για σωστή εγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση. Η ελευθερία του τύπου τα τελευταία χρόνια μάλλον βάλλεται παρά υποστηρίζεται. Ανάμεσα λοιπόν στπν παλμό των γεγονότων η δημοσιογραφία “υποφέρει” από διπολικότητα γιατί όπως όλα τα πράγματα έτσδι και σ αυτό τον χώρο υπάρχουν δύο όψεις.

Έχετε αναλογιστεί άραγε πόσο δύσκολος είναι ο κόσμος της ενημέρωσης;

Πριν από κάποια χρόνια, στα πρώτα δημοσιογραφικά βήματα που έκανε ένας εκκολαπτόμενος ρεπόρτερ μάθαινε οτι “Είδηση είναι όταν ένας άνθρωπος δαγκώσει ένα σκύλο”, στην εποχή μας είναι θα λέγαμε συχνό φαινόμενο η κακοποίηση ζώων από ανθρώπους και δυστυχώς αυτή η αλληγορία, συμβαίνει με ποικίλους τρόπους.

Για την ισορροπία όμως, υπάρχει πάντα και η καλή πλευρά και είναι αρκετά μεγάλη αυτή η δημιουργική δημοσιογραφική κοινότητα που στόχο έχει την αναζήτηση και δημοσιοποίηση της αλήθειας και της αντικειμενικότητας στην παρουσίαση των γεγονότων.

Στην πρωινή ζώνη του sport fm 89,5 είχαμε τη χαρά να φιλοξενήσουμε μια γυναίκα που γνωρίζει πολύ καλά το χώρο της Ενημέρωσης και εργάζεται για την Ελευθερία του τύπου και την εξωστρέφεια των Δημοσιογράφων στην Ευρώπη, από την θέση της προέδρου της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων.

Η κ. Σάγια Τσαουσίδη, στα λίγα λεπτά που κράτησε η κουβέντα μας, κατάφερε να μας δώσει στοιχεία για τη δύσκολη χρονιά 2023, αναφερόμενη στους πολέμους που έχουν κοστίσει τη ζωή σε 120 ανταποκριτές.

Δεν απολαμβάνουν τα φώτα της δημοσιότητας και είναι πάντα μπροστά στα γεγονότα, Είναι οι δημοσιογράφοι της πρώτης γραμμής.

Η κ. Τσαουσίδη, αναφέρθηκε όμως και στην ευκολία της αναπαραγωγής μιας είδησης και της παραπληροφόρησης με σύμμαχο την τεχνολογία – ή καλύτερα την τακτική copy paste-

Είναι όμως κ μια μεταβατική εποχή για τους δημοσιογράφους καθώς οι συνθήκες εργασίας στα ΜΜΕ είναι πιο δύσκολες

Σίγουρα οι δημοσιογράφοι, χρειάζομαστε καλύτερες συνθήκες και περισσότερη υποστήριξη

Ακούστε εδώ τη συνέντευξη:

Το επικοινωνιακό έργο της Ένωσης των Ευρωπαίων Δημοσιογράφων και τα σχέδια που περιέχει η ατζέντα για το 2024 θα είναι οπωσδήποτε τα θέματα που θα απασχολήσουν το επόμενο ραδιοφωνικό ραντεβού με την πρόεδρο τηε Ενωσης

syn adv group