Τα μέτρα στήριξης των πολιτών απέναντι στην ακρίβεια (καύσιμα και ενέργεια) που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός εξειδικεύουν αυτήν την ώρα οι αρμόδιοι υπουργοί.

Την εξειδίκευση του πακέτου στήριξης 1,1 δις κάνουν οι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας

α. «Αυξάνουμε σημαντικά την επιδότηση ρεύματος σε νοικοκυριά επιχειρήσεις. Το κόστος αυτού του μέτρου φθάνει τα 640 εκατ. για τον Απρίλιο».

β. «Ενισχύουμε ευάλωτους συμπατριώτες μας με έκτακτη ενίσχυση που θα καταβληθεί πριν το Πάσχα

    1,5 δόση παραπάνω δόση επιδόματος Παιδιού

    ενίσχυση 200 ευρω σε 667.000 χαμηλοσυνταξιούχους

    ενίσχυση 200 ευρω σε 35.000 ανασφάλιστους υπερήλικες

    ενίσχυση 200 ευρω σε δικαιούχους επιδόματος ΑΜΕΑ

    Διπλή δόση ελάχιστου εγγυημένου εισόδημα.

γ. Απευθείας επιδότηση καυσίμων

    επιλέξιμα είναι φορολογικά πρόσωπα φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας με δηλωθέν εισόδημα έως 30.000 ευρώ επιδότηση αφορά 60 λίτρα μηνιαίως με 22 λεπτά το λίτρο

    Ειδικά για τους πολίτες που είναι κάτοικοι νησιών η επιδότηση φθάνει τα 27 λεπτά το λίτρο

    Επιδοτείται το ντίζελ ώστε το όφελος για τον καταναλωτή να είναι στα 15 λεπτά το λίτρο.

Στα ταξί δίνεται ενίσχυση 200 ευρώ το μήνα για τον Απρίλιο

δ. Αυξάνεται η περίοδος αποπληρωμής των επιστρεπτέων επιστροφών από 60 σε 90 άτοκες δόσεις.

ε. Μειώνεται περαιτέρω ο ΕΝΦΙΑ. Μέσα σε 2,5 χρόνια 35% η συνολική μείωση του σε σχέση με το 2018. Πλέον 8 στους 10 που θα πληρώσουν φόρο ακίνητης περιουσίας θα δουν μόνιμα ακόμα μεγαλύτερη μείωση του ΕΝΦΙΑ.

στ. Ενίσχυση για αγρότες. Μηδενικός συντελεστής ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο. Συντελεστής ΦΠΑ 6% για τα λιπάσματα. Επιδότηση κτηνοτρόφων για το κόστος των ζωοτροφών

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Κώστας Σκρέκας

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ανατροφοδοτεί την πρωτόγνωρη ενεργειακή κρίση. Ρεκόρ υψηλών τιμών από την έναρξη του πολέμου. Η μέση τιμή της ενέργειας από τις αρχές Μαρτίου μέχρι σήμερα διαμορφώνεται στα 312 ευρώ ανά μεγαβατώρα όταν τον Ιανουάριο ήταν 227 ευρώ. Πανευρωπαϊκό πρόβλημα η ενεργειακή κρίση.

Η ελληνική κυβέρνηση είναι η πρώτη που εφαρμόζει σε μηνιαία βάση μέτρα στήριξης. Σε ότι αφορά τις επιδοτήσεις για την ηλεκτρική ενέργεια σε οικιακά τιμολόγια και νοικοκυριά. Η επιδότηση θα αφορά σε όλες τις παροχές κύριας κατοικίας ανεξαρτήτως εισοδήματος. Μέση μηναία ενίσχυση για ένα μέσο νοικοκυριό αυξάνεται από 40 ευρώ στα 72 ευρώ τον Απρίλιο. Για τις πρώτες 150 κιλοβατώρες επιδοτούμε με 150 ευρώ την κιλοβατώρα. Η μέση μηνιαία ενίσχυση για τους δικαιούχους κοινωνικού τιμολογίου και τα ευάλωτα νοικοκυριά αυξάνεται στα 87 ευρώ τον Απρίλιο.

Το συνολικό κονδύλι για τα νοικοκυριά τον Απρίλιο φθάνει τα 218 εκατομμύρια ευρώ.

Επιδότηση σε μη οικιακά τιμολόγια: Για τους επαγγελματικούς καταναλωτές η μοναδιαία τιμή της επιδότησης διπλασιάζεται από 65 ευρώ ανά μεγαβατώρα τον Μάρτιο σε 130 ευρώ τον Απρίλιο. Η συνολική επιδότηση για τις μικρές επιχειρήσεις ανέρχεται στα 230 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Αφορά εστιατόρια, εμπορικά καταστήματα περίπτερα και άλλα και υπολογίζεται στα 35 εκατ, ευρώ τον Απρίλιο.

Για όλες αυτές τις επιχειρήσεις διαθέτουμε επιπλέον 75 εκατομμύρια ευρώ για την αναδρομική επιδότηση του συνόλου της κατανάλωσης για Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο. Η αναδρομική επιδότηση θα δοθεί σε τρεις μηνιαίες δόσεις. Συνολικά για τον Απρίλιο το σύνολο της επιδότησης ανέρχεται στα 313 εκατομμύρια ευρώ.

Φυσικό αέριο και οικιακά τιμολόγια: 20 ευρώ ανά θερμική ώρα τον Μάρτιο. Η ΔΕΠΕ Εμπορίας προσφέρει επιπλέον 20 ευρώ ανά θερμική ώρα. Για τον μήνα Απρίλιο η επιδότηση θα ανακοινωθεί στο τέλος Μαρτίου λόγω της μεταβλητότητας στις τιμές του φυσικού αερίου.

Σε μη οικιακά τιμολόγια: Συνεχίζεται η επιδότηση και τον Μάρτιο στα 20 ευρώ ανά θερμική ώρα.

Για τους δύο αυτούς μήνες Μάρτιο και Απρίλιο λαμβάνουμε συνολικά μέτρα που προσεγγίζουν τα 900 εκατομμύρια ευρώ.