Το κοινοβούλιο της Εσθονίας ενέκρινε νόμο για το γάμο ομόφυλων ζευγαριών. Πρόκειται για μια πρωτοποριακή απόφαση, καθώς είναι η πρώτη χώρα στην κεντρική Ευρώπη που “περνάει” αυτό τον νόμο.

Το εν λόγω νομοσχέδιο, που θα τεθεί σε εφαρμογή το 2024, υπερψηφίστηκε με 55 ψήφους στο 101 εδρών κοινοβούλιο, από τη συμμαχία των φιλελεύθερων και σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων, τα οποία έχει συγκεντρώσει η Κάγια Κάλας μετά τη νίκη της στις εκλογές του 2023.
“Το μήνυμά μου (προς την κεντρική Ευρώπη) είναι ότι πρόκειται για δύσκολη μάχη, αλλά ο γάμος και η αγάπη είναι κάτι που πρέπει να προωθεί κάποιος”, δήλωσε στο Reuters μετά την ψηφοφορία η πρωθυπουργός Κάγια Κάλας.

Πρόσθεσε πως “έχουμε εξελιχθεί πολύ σε αυτά τα 30 χρόνια, από τότε που απελευθερωθήκαμε από την σοβιετική κατοχή. Είμαστε ίσοι μεταξύ χωρών με τις ίδιες αξίες”.

Σε ανάρτησή της στο twitter, η Κάλας έγραψε τα εξής: “Είναι επίσημο. Η Εσθονία νομιμοποίησε τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Μ’ αυτήν την ιστορική απόφαση συμπορευόμαστε με τα άλλα σκανδιναβικά έθνη. Είμαι υπερήφανη για τη χώρα μου. Χτίζουμε μια κοινωνία όπου τα δικαιώματα όλων γίνονται σεβαστά και οι άνθρωποι μπορούν να αγαπούν ελεύθερα. Η απόφαση θα τεθεί σε ισχύ από το 2024”.