Η Γενεύη αποτελεί σημαντικό σταθμό για τη διεθνή κατασκοπεία, με την υπηρεσία πληροφοριών της Ελβετίας να αναμένει αύξηση της δραστηριότητας των Ρώσων πρακτόρων στην πόλη. Συγκεκριμένα ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των Ρώσων πρακτόρων που δραστηριοποιούνται στην ελβετική θα μπορούσε να αυξηθεί από τις «αρκετές δεκάδες» που υπάρχουν σήμερα.

«Πρόσφατα, διάφορα ευρωπαϊκά κράτη απέλασαν Ρώσους αξιωματικούς πληροφοριών, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει τις ρωσικές υπηρεσίες να αναπτύξουν τις δυνάμεις τους σε κράτη, όπως η Ελβετία, που δεν έχουν πραγματοποιήσει απελάσεις», ανέφερε η ελβετική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών (FIS) στην τελευταία της έκθεση που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα.

Οι εντάσεις μεταξύ της παραδοσιακά ουδέτερης Ελβετίας και της Ρωσίας έχουν οξυνθεί αφού η Βέρνη αποφάσισε τον Φεβρουάριο να υιοθετήσει πλήρως τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επιβλήθηκαν μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ο Ελβετός πρόεδρος Ινιάτσιο Κασίς είπε τον Μάιο ότι η απόφαση να υιοθετηθούν αυτές οι κυρώσεις στη Ρωσία δεν σήμαινε ότι είχε χάσει την αξιοπιστία της ως κέντρο διπλωματίας, αλλά μάλλον έδειχνε «ποιες αξίες υποστηρίζουμε και πού θέλουμε να τραβήξουμε τη γραμμή».
Ο Κρίστιαν Ντάσεϊ, ο οποίος στάλθηκε στη Μόσχα από το 2000 έως το 2004 ως Ελβετός διπλωμάτης και ανέλαβε τη διεύθυνση της υπηρεσίας τον Νοέμβριο, επανέλαβε αυτές τις ανησυχίες σε συνέντευξή του τη Δευτέρα στην Tages-Anzeiger. «Η Γενεύη παραμένει η καρδιά των κατασκοπευτικών δραστηριοτήτων στην Ελβετία και γνωρίζουμε ότι αρκετές δεκάδες αξιωματικοί δραστηριοποιούνται εκεί στις διπλωματικές και προξενικές αποστολές της Ρωσίας», είπε ο Ντάσεϊ.