Μετά τις πολύ περιορισμένες εκδηλώσεις πέρυσι εξαιτίας της πανδημίας, φέτος πραγματοποιήθηκε με λαμπρότητα και τιμή η γαλλική στρατιωτική παρέλαση της 14ης Ιουλίου για την επέτειο άλωσης της Βαστίλης, στη Λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων.

Ο Εμανουέλ Μακρόν, πριν πάρει τη θέση του στην Πλατεία Κονκόρντ, διέσχισε τη διάσημη παριζιάνικη λεωφόρο με «command car», ένα ανοιχτό στρατιωτικό όχημα. Δίπλα του ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγός François Lecointre, ο οποίος σε λίγες ημέρες θα δώσει τη θέση του στον σημερινό αρχηγό Επιτελείου του Στρατού, τον Thierry Burkhard.

Τον συννεφιασμένο ουρανό του Παρισιού χρωμάτισαν τα Patrouille de France, τα οποία φέτος αποφάσισαν να τιμήσουν τον «Μικρό Πρίγκιπα» στην παρέλαση της Εθνικής Επετείου. Το έτος 2021 σηματοδοτεί την 75η επέτειο δημοσίευσης του μυθιστορήματος του Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ.

Όπως συνηθίζεται, οι σχηματισμοί και τα χρώματα των αεροσκαφών ενθουσίασαν το -σε σύγκριση με άλλες χρονιές- περιορισμένο κοινό. Την εφετινή παρέλαση παρακολούθησαν μόλις 10.000 άτομα, αντί 25.000.

Μπορεί το κοινό να ήταν περιορισμένο λόγω των υγειονομικών μέτρων, ωστόσο φωνές θαυμασμού από μικρά παιδιά ακούγονταν συνεχώς, τα οποία, για να μη χάσουν στιγμή από την πτήση, είχαν σκαρφαλώσει στους ώμους των γονιών τους.

Μετά το παραδοσιακό flypast στα χρώματα της Γαλλίας, ξεκίνησε η παρέλαση στα Ηλύσια Πεδία με την ευρωπαϊκή ομάδα δυνάμεων «Takuba», που επιχειρούν στην περιοχή Σαχέλ. Ανάμεσα στα στρατεύματα που παρήλασαν στα Ηλύσια Πεδία, το «παρών» έδωσε και ομάδα από τη Διαστημική Διοίκηση.

Μετά την παρέλαση των στρατευμάτων στη λεωφόρο, τον παριζιάνικο ουρανό κατέκλυσαν τα ελικόπτερα, ενώ την εκδήλωση έκλεισε το ιππικό της Δημοκρατικής Φρουράς.

Κατά τη διάρκεια της παρέλασης του ιππικού, ένα μικρό ευτράπελο «χάλασε» τον εντυπωσιακό βηματισμό, καθώς δύο άλογα έπεσαν στον δρόμο, προκαλώντας έναν μικρό πανικό. Βέβαια, οι έφιπποι ανέλαβαν γρήγορα τα ηνία και η παρέλαση συνεχίστηκε κανονικά.

Στην παρέλαση της 14ης Ιουλίου συμμετείχαν συνολικά 5.000 άτομα, συμπεριλαμβανομένων 4.300 στρατιωτών που παρήλασαν στα Ηλύσια Πεδία, 73 αεροπλάνων, 24 ελικοπτέρων, 221 οχημάτων, και 200 έφιπποι της Δημοκρατικής Φρουράς.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε μελωδικά με τον «Ύμνο της Ζωής», που ερμήνευσε χορωδία 132 νέων, συνοδευόμενη από στρατιωτικά συγκροτήματα. Η χορωδία έπαιξε επίσης το «Les Champs Elysées» από τον Joe Dassin, πριν τραγουδήσει τη «Μασσαλιώτιδα».

Ο Εμανουέλ Μακρόν έκλεισε την τελετή χαιρετώντας τους συμμετέχοντες, στη συνέχεια τις οικογένειες των στρατιωτών που πέθαναν για τη Γαλλία και τους τραυματίες στρατιωτικούς.

Η ρομαντική πρόταση γάμου πριν την παρέλαση για την επέτειο άλωσης της Βαστίλης

Λίγο πριν ξεκινήσει η στρατιωτική παρέλαση στα Ηλύσια Πεδία, ένας νεαρός στρατιώτης αποφάσισε να κάνει πρόταση γάμου στην αγαπημένη του.

Σε βίντεο, που δημοσιεύουν γαλλικά Μέσα, ο Γάλλος στρατιώτης φαίνεται να γονατίζει στο Σανς Ελιζέ και να ζητά από τη σύντροφό του να ζήσουν μαζί το υπόλοιπο της ζωής τους. Οταν ακούει το πολυπόθητο «ναι», ο άνδρας σηκώνεται και της φορά το μονόπετρο.

Η πρόταση γάμου έγινε viral στα γαλλικά media, καθώς είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο την ημέρα της 14ης Ιουλίου.