Για δεκαετίες, πολλά παιδιά αυτόχθονες στον Καναδά, τα έπαιρναν από τις οικογένειές τους και τα έβαζαν σε οικοτροφεία. Ένας μεγάλος αριθμός από αυτά δεν επέστρεψε ποτέ στα σπίτια τους, ενώ στις οικογένειές τους δόθηκαν μόνο ασαφείς εξηγήσεις, ή και καθόλου.

Τώρα, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το CNN, μια ιθαγενής κοινότητα στη Βρετανική Κολομβία του Καναδά, υποστηρίζει ότι έχει βρει αποδεικτικά στοιχεία για το τι συνέβη σε μερικά από τα αγνοούμενα παιδιά της: έναν ομαδικό τάφο που περιέχει τα οστά 215 παιδιών, θαμμένα σε ένα πρώην σχολείο.

Συγκεκριμένα, λέγεται πως το ραντάρ που διεισδύει στο έδαφος, ανακάλυψε τα οστά κοντά στην τοποθεσία του Kamloops Indian Residential School, το οποίο λειτούργησε από το 1890 έως τα τέλη της δεκαετίας του 1970. Πρόκειται για οστά πολλών δεκαετιών, στα οποία συμπεριλαμβάνονται και οστά από παιδιά τριών ετών.

Ξεκινώντας από τον 19ο αιώνα, ο Καναδάς φιλοξένησε ένα σύστημα σχολικών κατοικιών, τα οποία λειτουργούσαν κυρίως από εκκλησίες, και στα οποία ανάγκαζαν να πηγαίνουν παιδιά αυτόχθονες. Αυτό μειώθηκε κατά τη δεκαετία του 1970, με το τελευταίο σχολείο να κλείνει το 1996.

Μια Εθνική Επιτροπή Αλήθειας και Συμφιλίωσης, που συστάθηκε ως μέρος μιας κυβερνητικής συγγνώμης και διευθέτησης των σχολείων, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τουλάχιστον 4.100 μαθητές πέθαναν ενώ φοιτούσαν στα σχολεία, πολλοί από κακομεταχείριση ή παραμέληση, άλλοι από ασθένειες ή ατυχήματα. Διαπίστωσε ότι σε πολλές περιπτώσεις, οι οικογένειες δεν έμαθαν ποτέ τη μοίρα των παιδιών τους, τα οποία είναι τώρα γνωστά ως τα εξαφανισμένα παιδιά.

«Ήταν οδυνηρή η στιγμή κατά την οποία πληροφορήθηκα ότι οι εικασίες μας βγήκαν πράγματι αληθινές», δήλωσε ο Χάρβι Μάκλιοντ, ο οποίος φοίτησε στο σχολείο για δύο χρόνια στα τέλη της δεκαετίας του 1960, σε τηλεφωνική του συνέντευξη στο CNN. «Η ιστορία είναι τόσο εξωπραγματική, αλλά χθες έγινε πραγματικότητα για πολλούς από εμάς που ανήκαμε σε αυτή την κοινότητα», πρόσθεσε.

Η κοινότητα «Tk’emlúps te Secwépemc» στο νότιο τμήμα της Βρετανικής Κολομβίας, όπου βρισκόταν το σχολείο, προχώρησε σε μία δήλωση αργά την Πέμπτη, λέγοντας ότι πρόκειται για «μια αδιανόητη απώλεια για την οποία πολλά είχαν ακουστεί -για τα οποία δεν υπήρξαν στοιχεία- τελικά όμως επιβεβαιώθηκαν». «Το περασμένο Σαββατοκύριακο, με τη βοήθεια ενός ειδικού ραντάρ, οδηγηθήκαμε στη διαλεύκανση της υπόθεσης. Εντοπίστηκαν 215 λείψανα μαθητών της ινδικής σχολής Kamloops Indian Residential School», δήλωσε η επικεφαλής Rosanne Casimir της κοινότητας. «Εξάλλου, δεν υπήρξαν πιστοποιητικά θανάτου των παιδιών», αναφέρει μεταξύ άλλων στη δήλωσή της.

Ο Mάκλιοντ υποστήριξε ότι ο ίδιος, όπως και οι παλαιοί συμμαθητές του, πολλές φορές είχαν αναρωτηθεί τι συνέβη με τους φίλους και τους συμμαθητές που εξαφανίστηκαν. «Πολλοί δεν επέστρεφαν. Χαιρόμασταν για αυτούς. Νομίζαμε ότι έφυγαν, χωρίς ωστόσο να γνωρίζουμε τι είχε συμβεί πραγματικά», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Το σχολείο «Kamloops Residential» ήταν ένα από τα μεγαλύτερα στον Καναδά και λειτούργησε από τα τέλη του 19ου αιώνα έως τα τέλη της δεκαετίας του 1970. Την διεύθυνσή του είχε αναλάβει η Καθολική Εκκλησία, ώσπου τα ηνία του σχολείου ανέλαβε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση στα τέλη της δεκαετίας του 1960. Έκλεισε περίπου μια δεκαετία αργότερα. Τώρα εκεί στεγάζεται ένα μουσείο και μια κοινοτική εγκατάσταση με πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Οι ηγέτες της κοινότητας αναφέρουν ότι η έρευνα θα συνεχιστεί σε συνεργασία με το Γραφείο Δικαστικής Έρευνας. Η επικεφαλής του γραφείου Λίζα Λαπόιντ δήλωσε ότι η έρευνα βρίσκεται στο σημείο συλλογής πληροφοριών.

Η αντίδραση του Τζάστιν Τριντό

«Φρικτό κεφάλαιο στην καναδική ιστορία. Τα νέα αυτά σπαράζουν την καρδιά μου – είναι μια οδυνηρή υπενθύμιση αυτού του σκοτεινού και επαίσχυντου κεφαλαίου της ιστορίας της χώρας μας. Σκέφτομαι όλους όσοι επηρεάζονται από αυτά τα θλιβερά νέα. Είμαστε εδώ για εσάς», έγραψε στο Twitter o Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό.