Έτοιμος να καταθέσει μήνυση, (την πρώτη παγκοσμίως) στην αμερικανική OpenAI, ιδιοκτήτρια του δημοφιλούς ChatGPT, εμφανίζεται ένας αυστραλός δήμαρχος ο οποίος θίχτηκε από δημοσίευση του προϊόντος.

Ο Μπράιαν Χούντ, εμφανίζεται στη δημοσίευση, ως καταδικασμένος για δωροδοκία, και σύμφωνα με τους δικηγόρους του έστειλε εξώδικο στον ιδιοκτήτη του ChatGPT, στις 21 Μαρτίου, δίνοντας περιθώριο 28 ημερών για να διορθώσει τα λάθη του ή να αντιμετωπίσει πιθανή αγωγή για δυσφήμιση.
Η OpenAI, η οποία εδρεύει στο Σαν Φρανσίσκο, δεν είχε ακόμη απαντήσει στο εξώδικο, δήλωσαν οι δικηγόροι. Η OpenAI δεν απάντησε ούτε σε αίτημα του Reuters για να σχολιάσει το γεγονός.
Πρώτη προσφυγή

Ο Μπράιαν Χούντ, ο οποίος εξελέγη δήμαρχος του Χέπμπουρν Σάιντ, 120 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Μελβούρνης, τον περασμένο Νοέμβριο, ενημερώθηκε ότι το ChatGPT τον είχε κατονομάσει ψευδώς ως ένοχο σε ένα σκάνδαλο δωροδοκίας στο εξωτερικό, που αφορούσε μια θυγατρική της Reserve Bank of Australia στις αρχές της δεκαετίας του 2000.

Ο Χουντ πράγματι εργαζόταν στο νομισματοκοπείο, ήταν όμως αυτός που αποκάλυψε το σκάνδαλο ενημερώνοντας τις αρχές για δωροδοκία ξένων αξιωματούχων με στόχο την εξασφάλιση συμβολαίων για εκτύπωση χαρτονομισμάτων, δήλωσαν οι δικηγόροι του δημάρχου σύμφωνα με το Reuters.
Αν η υπόθεση φτάσει τελικά στο δικαστήριο, θα είναι η πρώτη προσφυγή κατά του συστήματος τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο έγινε διάσημο χάρη στην ικανότητά του να απαντά σε ερωτήσεις χρηστών και γράφει κάθε είδους κείμενα.

«Θα ήταν ενδεχομένως μια στιγμή ορόσημο με την έννοια ότι εφαρμόζεται αυτός ο νόμος περί δυσφήμισης σε έναν νέο τομέα της τεχνητής νοημοσύνης και της δημοσίευσης στον χώρο της πληροφορικής», δήλωσε στο Reuters ο Τζέιμς Νότον, εταίρος στο δικηγορικό γραφείο Gordon Legal που υπερασπίζεται τον Χούντ. «Είναι ένας εκλεγμένος αξιωματούχος, η φήμη του είναι κομβική για τον ρόλο του», δήλωσε ο δικηγόρος.

Οι αποζημιώσεις για συκοφαντική δυσφήμιση στην Αυστραλία έχουν γενικά ανώτατο όριο περίπου 400.000 δολάρια Αυστραλίας.

Ο δήμαρχος δεν γνώριζε τον ακριβή αριθμό των ανθρώπων που είχαν πρόσβαση στις ψευδείς πληροφορίες για τον ίδιο, κάτι που αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για το μέγεθος της αποζημίωσης. Αλλά η φύση των δυσφημιστικών δηλώσεων ήταν αρκετά σοβαρή ώστε να μπορεί να διεκδικήσει περισσότερα από 200.000 δολάρια, δήλωσε ο Τζέιμς Νότον.