Ως γνωστόν, οι φιλοδοξίες του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν έχουν όριο, ούτε καν το όριο της γήινης ατμόσφαιρας.

Καταλαβαίνει κανείς ότι από τη στιγμή που η Τουρκία στέλνει στο διάστημα τον πρώτο της αστροναύτη, ο πρόεδρος της πλέει σε πελάγη ευτυχίας.

Η, σε κάθε περίπτωση, ιστορική στιγμή για τη γειτονική χώρα θα λάβει χώρα την εβδομάδα που διανύουμε αφύ ο Αλπέρ Γκεζεραβτσί, πιλότος της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας, θα επιβιβαστεί σε διαστημικό λεωφορείο στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ μαζί με Σουηδούς, Ιταλούς και Ισπανούς αστροναύτες σε αποστολή που γίνεται υπό την αιγίδα της NASA.

O Γκεζεραβτσί δεν είναι άγνωστος στο τουρκικό κοινό. Ο Ερντογάν είχε φροντίσει από πέρυσι να τον συστήσει σε προεκλογικές του συγκεντρώσεις στις οποίες τον χαρακτήρισε ως ηρωικό Τούρκο πιλότο.

“Είναι ένα σύμβολο μίας Τουρκίας που αναπτύσσεται, γίνεται ισχυρότερη και διεκδικητική” είχε δηλώσει ο Τούρκος πρόεδρος κατά το turkishminute. com.
Ο Ερντογάν πιστεύει ότι μέσα από την παρουσία της χώρας του σε διαστημική αποστολή ισχυροποιείται η θέση της στη διεθνή σκηνή. Πολιτικοί αναλυτές όμως δεν συμμερίζονται την άποψη του Τούρκου ηγέτη, παρά το γεγονός ότι κάνουν λόγο για σημαντικό βήμα της Τουρκίας.

Ωστόσο, αυτό δεν πρόκειται να σταματήσει τον Ερντογάν από την προσπάθεια επικοινωνιακής εκμετάλλευσης η οποία έχει ήδη αρχίσει.