Πηγές από το Ισραήλ κάνουν λόγο για αποδοχή της αιγυπτιακής πρωτοβουλίας για να σταματήσουν οι εχθροπραξίες στη Λωρίδα της Γάζας.

Η Αίγυπτος πρότεινε κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, με έναρξη εφαρμογής της από την προσεχή Πέμπτη (20/05) στις 6 το πρωί, σύμφωνα με αναφορές του ισραηλινού Καναλιού 12 το βράδυ της Τρίτης (18/05).

Σύμφωνα με την αναφορά, που επικαλείται πηγές, η Χαμάς συμφώνησε στην πρόταση.

Συνομιλίες Μόσχας – Παλαιστινίων για την εκτόνωση της κρίσης

Στο μεταξύ, ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιχαήλ Μπογκντάνοφ συζήτησε τηλεφωνικά την Τρίτη (18/05) για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή με τον Μαχέρ Ταχέρ, μέλος του πολιτικού γραφείου του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PFLP), όπως ανακοίνωσε το Ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Οι συνομιλίες φέρεται ότι έγιναν κατόπιν αιτήματος της Παλαιστινιακής πλευράς.

«Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, συζήτησαν για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή σε σχέση με την κλιμάκωση της ένοπλης αντιπαράθεσης μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων», τόνισε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

Η ρωσική πλευρά επισήμανε την ανάγκη για ταχεία κατάπαυση του πυρός προκειμένου να μην επιδεινωθεί περισσότερο η ανθρωπιστική κρίση στην Λωρίδα της Γάζας και για συντονισμένες προσπάθειες των «Τεσσάρων (ΟΗΕ, Ρωσία, ΕΕ, ΗΠΑ) της Μέσης Ανατολής».