Έρχεται η «Ώρα της γης». Το Σάββατο, 27 Μαρτίου 2021, στις 20:30, εκατομμύρια πολίτες σε όλο τον κόσμο, φορείς, επιχειρήσεις και μνημεία, θα σβήσουν συμβολικά τα φώτα για μία ώρα, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα για την προστασία της φύσης.

Η Ώρα της Γης, μια από τις μεγαλύτερες παγκόσμιες συμμετοχικές εκστρατείες για το περιβάλλον, γίνεται και φέτος η αφορμή για να αναδειχθεί η ανάγκη να στραφούμε, ατομικά και συλλογικά, σε πιο βιώσιμες επιλογές και να κάνουμε μία νέα αρχή.

Όπως αναφέρει το WWF εδώ και χρόνια η σχέση του ανθρώπου με τη φύση βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο. Πρόκειται για μια σχέση υπερεκμετάλλευσης, τις συνέπειες της οποίας βιώνουμε στην καθημερινότητά μας. Το ξέσπασμα αρκετών καταστροφικών συμβάντων την περασμένη χρονιά, συμπεριλαμβανομένων διάφορων ακραίων καιρικών φαινομένων, σαρωτικών πυρκαγιών καθώς και της πανδημίας COVID-19, υπογράμμισε πως η υγεία μας και η υγεία του πλανήτη συνδέονται άρρηκτα.

Μάλιστα, η έκθεση «Ζωντανός Πλανήτης 2020» του WWF, έδειξε ότι σε λιγότερο από 50 χρόνια, οι πληθυσμοί άγριας ζωής παγκοσμίως έχουν συρρικνωθεί 2/3 κατά μέσο όρο σε μέγεθος, φέρνοντας τον πλανήτη και το μέλλον της ανθρωπότητας στο χείλος της καταστροφής. Τώρα είναι η στιγμή της δράσης, προκειμένου να αντιστραφεί η τάση μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Το 2021 είναι επομένως μια χρονιά ορόσημο για τον πλανήτη και την ανθρωπότητα. Ταυτόχρονα με τη «μάχη» που δίνεται για την αντιμετώπιση της πανδημίας, οι παγκόσμιοι ηγέτες θα κληθούν να λάβουν πολύ σημαντικές αποφάσεις για τη βιώσιμη ανάπτυξη, την κλιματική κρίση, τη βιοποικιλότητα και τη φύση. Γι’ αυτό τη φετινή Ώρα της Γης στέλνουμε το μήνυμα για μια νέα αρχή. Διεκδικούμε και απαιτούμε γενναίες αποφάσεις που θα θέσουν τις βάσεις για ένα υγιές μέλλον, όπου ο άνθρωπος και η φύση ευημερούν. Διεκδικούμε ένα μέλλον πιο αισιόδοξο, πιο δίκαιο και βιώσιμο για όλους.

«Καθώς ο κόσμος προσπαθεί να ανακάμψει από την πανδημία COVID-19, χρειάζεται να εστιάσουμε στην υγεία του πλανήτη που είναι θεμέλιο και της δικής μας υγείας. Τώρα είναι η ώρα να στείλουμε μαζί ένα δυνατό μήνυμα για την προστασία της φύσης. Τώρα είναι η ώρα να κάνουμε μία νέα αρχή!», δήλωσε ο Δημήτρης Καραβέλλας, γενικός διευθυντής του WWF Ελλάς.