Η Neuralink του Ίλον Μασκ έλαβε άδεια, από την ανεξάρτητη επιτροπή αξιολόγησης, ώστε να εκκινήσει την αναζήτηση ασθενών που θα συμμετέχουν στα πειράματά της. Η εταιρεία αναζητά άτομα με τετραπληγία για να δοκιμάσει μία πειραματική συσκευή εγκεφάλου.

Η εταιρεία του Ίλον Μασκ είναι μία από τις πολλές εταιρείες που αναπτύσσουν μια διεπαφή εγκεφάλου-υπολογιστή (BCI), που μπορεί να συλλέγει και να αναλύει εγκεφαλικά σήματα.

Όμως, η ακραία, κατά πολλούς, προσέγγιση του μεγιστάνα και οι υποσχέσεις για ένα ολοκληρωμένο υπολογιστικό σχέδιο που θα βοηθήσει τους ανθρώπους να συμβαδίσουν με την τεχνητή νοημοσύνη, έχει προκαλέσει σκεπτικισμό και έχει εγείρει ηθικές ανησυχίες.

Πέρυσι, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων απέρριψε το αίτημα της εταιρείας για την επίσπευση των δοκιμών σε ανθρώπους, αλλά τον Μάιο ενέκρινε το αίτημα. Ο Οργανισμός δεν αποκάλυψε πώς επιλύθηκαν οι αρχικές του ανησυχίες.

Έλον Μασκ: Άδεια στην Neuralink για δοκιμές σε ανθρώπους

Στους συμμετέχοντες θα εμφυτευτεί χειρουργικά ένα BCI σε περιοχή του εγκεφάλου που ελέγχει την κίνηση. Στόχος είναι να μπορούν να ελέγχουν έναν κέρσορα υπολογιστή ή ένα πληκτρολόγιο χρησιμοποιώντας μόνο τις σκέψεις τους.

Οι προηγούμενες δοκιμές της σε ζώα, ελέγχονται, μετά και τις καταγγελίες για περιττή ταλαιπωρία τους. Πρώην εργαζόμενοι κατήγγειλαν πως γίνονταν εμφυτεύσεις σε λάθος σημεία του εγκεφάλου χοίρων, κάτι που οδήγησε σε ευθανασία τους.

Οι καταγγελίες οδήγησαν σε μία σειρά από έρευνες, συμπεριλαμβανομένης μιας από το υπουργείο Γεωργίας για κακοποίηση ζώων αλλά και από το υπουργείο Μεταφορών για κακό χειρισμό βιολογικά επικίνδυνων υλικών.

Εάν η συσκευή της αποδειχθεί ασφαλής για ανθρώπινη χρήση, θα μπορούσαν να χρειαστούν δεκαετίες μέχρι να εγκριθεί για χρήση.

Με πληροφορίες από Guardian