Η βιομηχανία ιχθυοκαλλιεργειών της Ισλανδίας είναι «κάποιοι τύποι που θέλουν να βγάλουν γρήγορα λεφτά και να θυσιάσουν τη φύση», δήλωσε η Ισλανδή τραγουδίστρια Μπιορκ πριν την κυκλοφορία ενός «ξεχασμένου» τραγουδιού της για την καταπολέμηση των ιχθυοκαλλιεργειών.

Το τραγούδι, μια συνεργασία με την Καταλανή ποπ σταρ Ροζαλία, βασίζεται σε μια ηχογράφηση που έκανε η Μπιορκ πριν από δύο δεκαετίες και ανακαλύφθηκε ξανά μόλις τον Μάρτιο, γράφει ο Guardian.

Οι δύο καλλιτέχνιδες θα δωρίσουν τα έσοδα σε ακτιβιστές που αντιτίθενται στη βιομηχανική εκτροφή σολομού στην Ισλανδία, η οποία βρίσκεται σήμερα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος μετά τις αποκαλύψεις για επανειλημμένες «απελευθερώσεις» χιλιάδων ψαριών στη φύση.

Στο περιβάλλον «χτυπά η καρδιά» της Μπιορκ

Η Μπιορκ δήλωσε ότι το τραγούδι, που ανακαλύφθηκε ξανά, ακούγεται «παράξενο» στα αυτιά της, σημειώνοντας ότι ηχογραφήθηκε πριν από περίπου 20 χρόνια όταν ήταν 30 ετών.

Σκεπτόμενη τότε ότι θα μπορούσε να το χρησιμοποιήσει για να ωφελήσει το περιβάλλον, «όπου χτυπά η καρδιά μου», όπως είπε χαρακτηριστικά, ζήτησε από τη Ροζαλία να τη βοηθήσει να το ανανεώσει για ένα σύγχρονο κοινό, με την παραγωγή να γίνεται από τον ιρλανδο-σκοτσέζο παραγωγό, Σέγκα Μποτέγκα.

«Οι καλλιτέχνες είμαστε το καναρίνι στο ανθρακορυχείο», είπε η Ισλανδή τραγουδίστρια. «Είναι η δουλειά μας να έχουμε τους αισθητήρες μας, τις κεραίες μας, έξω όλη την ώρα και να είμαστε ενημερωμένοι για το περιβάλλον. Λαμβάνουμε αυτή την κατάσταση έκτακτης ανάγκης και θέλουμε να δράσουμε βάσει αυτής», πρόσθεσε η ίδια.
Παράδειγμα για τους άλλους

Για το λόγο αυτό, άλλωστε, σε πρόσφατη δήλωσή της στο Instagram, η Μπιορκ έγραψε: «Οι άνθρωποι στο Σειδισφέρδερ διαμαρτύρονται για την έναρξη των ιχθυοκαλλιεργειών εκεί. Θα θέλαμε να δωρίσουμε τις πωλήσεις του τραγουδιού για να βοηθήσουμε στα δικαστικά τους έξοδα και ελπίζουμε ότι μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα για άλλους».

«Στην Ισλανδία, με την παρθένα της γη, ακόμη και σήμερα τα πρόβατά της περιφέρονται ελεύθερα στα βουνά- τα καλοκαίρια τα ψάρια της κολυμπούν ελεύθερα στις λίμνες, τα ποτάμια και τα φιόρδ μας. Έτσι, όταν Ισλανδοί και Νορβηγοί επιχειρηματίες άρχισαν να αγοράζουν ιχθυοτροφεία ήταν ένα μεγάλο σοκ. Δεν καταλαβαίνουμε πώς ήταν σε θέση να το κάνουν αυτό επί μια δεκαετία χωρίς σχεδόν κανένας κανονισμός να τους εμποδίζει», σημείωσε στη συνέντευξη της στη βρετανική εφημερίδα η Ισλανδή καλλιτέχνιδα

Αυτή η βιομηχανική εκτροφή σολομού «έχει ήδη καταστροφικές συνέπειες για την άγρια ζωή και τα εκτρεφόμενα ψάρια υποφέρουν. Και επειδή πολλά από αυτά έχουν ‘’δραπετεύσει’’, έχουν αρχίσει να αλλάζουν το DNA του ισλανδικού σολομού προς το χειρότερο και θα μπορούσαν τελικά να οδηγήσουν στην εξαφάνισή του», υπογραμμίζει η Μπιορκ.
Τα τρία ερωτήματα

Σύμφωνα, πάντως, με την ίδια, το τραγούδι δεν είναι διαμαρτυρία. «Δεν είναι ένα ακτιβιστικό τραγούδι. Είναι ένα τραγούδι αγάπης. Δεν είναι για τα ψάρια. Αν και θα μπορούσες να γράψεις ένα καλό πανκ τραγούδι γι’ αυτό», είπε.

Η Μπιορκ αποκάλυψε επίσης ότι έκανε στον εαυτό της τρεις ερωτήσεις προτού αποφασίσει να υποστηρίξει το κίνημα.

«Μπορούμε να το σταματήσουμε; Μπορούμε να το αλλάξουμε; Μπορούμε να σώσουμε τον άγριο σολομό της Ισλανδίας; Η απάντηση και στις τρεις αυτές ερωτήσεις είναι ναι, μπορούμε».
Δείτε το βίντεο κλιπ

https://www.youtube.com/watch?v=ZzRG5-EPrkY