Ενα τρομακτικό επεισόδιο σημειώθηκε στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, στις 10:30 το βράδυ του Σαββάτου, σε μία πλατεία Αριστοτέλους γεμάτη κόσμο, δεκάδες παρέες, στην πλειοψηφία τους ανηλίκων, αλλά και άνθρωποι που διασκέδαζαν στα γύρω μπαρ και εστιατόρια ή έβγαιναν από τον κινηματογράφο «Ολύμπιον».

Συγκεκριμένα, δύο μη-δυαδικά άτομα, 21 χρονών, δέχθηκαν την επίθεση του όχλου, δεκάδων ενήλικων και εφήβων, που τα προπηλάκιζε, τα έφτυνε, τα έβριζε χυδαία και τους πετούσε μπουκάλια.

Τα δύο άτομα έτρεξαν να βρουν καταφύγιο σε ένα εστιατόριο της πλατείας, όπου παρέμειναν για αρκετή ώρα μέχρι να έρθει η αστυνομία, ενώ ο όχλος δεν έφευγε.

Οι δράστες συνέχισαν να προπηλακίζουν τα δύο άτομα ακόμη κι όταν στο σημείο κατέφθασαν οι αστυνομικές δυνάμεις, με τη συνδρομή των οποίων τα θύματα της επίθεσης οδηγήθηκαν στο αστυνομικό τμήμα όπου υπέβαλαν έγκληση.

Αστυνομικοί προχώρησαν συνολικά σε 25 προσαγωγές ατόμων και μετά την εξέτασή τους συνελήφθησαν οι 21, ανάμεσα σε αυτούς 11 ανήλικοι και 10 ενήλικες (12 αλλοδαποί και εννέα ημεδαποί), ενώ σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία. Την υπόθεση έχει αναλάβει το Τμήμα Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης.

Την Κυριακή, τα 11 ανήλικα άτομα οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα και αφέθηκαν ελεύθερα με προφορική του εντολή. Οι υπόλοιποι προφυλακίστηκαν και θα δικαστούν τη Δευτέρα στο Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο.

Οπως δήλωσε στο Antivirus, το ένα από τα άτομα που δέχθηκαν την επίθεση, περπατούσαν στην Αριστοτέλους προς την παραλιακή θέλοντας να πάρουν το αστικό λεωφορείο. «Τότε κάποιοι άγνωστοι άρχισαν την παρενόχληση, χρησιμοποιώντας ομο/τρανσφοβικές εκφράσεις και βρισιές. “Ένας μάλιστα απ΄αυτούς με τράβηξε και με έφτυσε”, ανέφερε το Α., το οποίο αντιδρώντας του πέταξε το παγωτό που κρατούσε στο χέρι

Μετά από αυτό άρχισαν να μαζεύονται και άλλοι άγνωστοι στην πλατεία κινούμενοι απειλητικά προς το μέρος τους. “Κάποια στιγμή μια κοπέλα μπήκε μπροστά μας και τους ζήτησε να σταματήσουν αλλά και αυτή την έσπρωξαν. Τρέξαμε για να ξεφύγουμε. Μας έφτυναν, πετούσαν μπουκάλια και διάφορα άλλα πράγματα. Εμένα κατάφεραν να με φτάσουν. Κάποιος με χτύπησε στο κεφάλι, ευτυχώς όχι σοβαρά”.

Βρέθηκαν τελικά σε ένα μαγαζί για να ξεφύγουν από το πλήθος. Παρέμειναν εκεί περίπου για 30 λεπτά. Όταν, μάλιστα, κάποιοι υπάλληλοι του μαγαζιού βγήκαν έξω προσπαθώντας να διώξουν το πλήθος δέχθηκαν κι αυτοί κακοποιητικά σχόλια.

Κάποια στιγμή έφτασε η αστυνομία –τόσο τα θύματα όσο και άλλα άτομα που βρίσκονταν εκείνη τη στιγμή στην πλατεία την είχαν καλέσει. “Ακόμη και τότε, το πλήθος που ήταν μαζεμένο, συνέχιζε την προκλητική συμπεριφορά”», πρόσθεσε.

Στο μεταξύ, την ίδια ώρα, λίγα μέτρα μακριά, στο λιμάνι, σε μία από τις κινηματογραφικές αίθουσες του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, που έχει αφιέρωμα σε ταινίες ΛΟΑΤΚΙ, ο Φώτης Σεργουλόπουλος και ο Γιώργος Καπουτζίδης μιλούσαν στο σινεφίλ κοινό της πόλης για το δικό τους coming out, σε μικρότερη ηλικία.

Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης εξέδωσε ανακοίνωση για την επίθεση: «Με οργή και αποτροπιασμό πληροφορηθήκαμε την επίθεση που δέχθηκαν δύο διεμφυλικά άτομα στην πλατεία Αριστοτέλους το βράδυ του Σαββάτου. Το Φεστιβάλ καταδικάζει απερίφραστα κάθε πράξη ομοφοβικής και ρατσιστικής βίας, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα ανεκτικότητας, συμπερίληψης, αποδοχής και ορατότητας, μέσα από όλες τις δράσεις του: το μεγάλο αφιέρωμα Citizen Queer με ΛΟΑΤΚΙ+ ντοκιμαντέρ, συζητήσεις και παρουσιάσεις από εκλεκτούς ομιλητές, το πρόγραμμά του, το βραβείο Mermaid, καθώς και τη στήριξή του στο EuroPride. Όπως έχουμε ήδη δηλώσει τις προηγούμενες ημέρες, το Φεστιβάλ απορρίπτει τις πράξεις μίσους, τη βία, τις ακραίες φωνές της μισαλλοδοξίας και ρατσισμού, και αποτελεί μια ανοιχτή πλατφόρμα τέχνης, συμπερίληψης και διαλόγου».

Το βράδυ της Κυριακής, μετά από κάλεσμα κομμάτων και συλλογικοτήτων, στο ίδιο σημείο όπου έγινε η επίθεση, συγκεντρώθηκαν χιλιάδες κόσμου που διαδήλωσαν κατά της ρατσιστικής βίας και υπέρ των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ. Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ

 Για το περιστατικό συνελήφθησαν συνολικά 21 άτομα, μεταξύ αυτών 11 ανήλικοι.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης αναφέρονται τα εξής: «Η άμεση κινητοποίηση και οι συντονισμένες ενέργειες αστυνομικών της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης, σχετικά με εν εξελίξει επεισόδιο που λάμβανε χώρα στην πλατεία Αριστοτέλους βραδινές ώρες χθες (09-03-2024), οδήγησε στη σύλληψη 21 ατόμων. Πρόκειται για 12 αλλοδαπούς και εννέα ημεδαπούς, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία από το Τμήμα Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης για τα κατά περίσταση αδικήματα της απλής σωματικής βλάβης τετελεσμένης και σε απόπειρα, εξύβρισης και απειλής, σε συνδυασμό με την επιβαρυντική περίπτωση του άρθρου 82Α του Ποινικού Κώδικα «Έγκλημα με ρατσιστικά χαρακτηριστικά».

Ειδικότερα, οι προαναφερόμενοι επιτέθηκαν λεκτικά και έρριψαν μπουκάλια σε βάρος δύο ατόμων ΛΟΑΤΚΙ, ενώ άγνωστοι δράστες έπτυσαν και χτύπησαν ένα εξ αυτών. Οι αστυνομικές δυνάμεις που προσέτρεξαν στον τόπο του συμβάντος τα απομάκρυναν με ασφάλεια, ενώ πραγματοποιήθηκαν συνολικά 24 προσαγωγές. Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον αρμόδιο εισαγγελέα».

Μαρινάκης: Θλίψη και οργή

«Θλίψη και οργή προκαλεί η επίθεση με στοιχεία λιντσαρίσματος σε δύο συνανθρώπους μας στη Θεσσαλονίκη, επειδή απλώς έχουν διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό. Ο κοινωνικός εκφασισμός δεν πρόκειται να γίνει ανεκτός.

Οι αυτουργοί αυτών των αποτρόπαιων πράξεων θα λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη. Η Ελλάδα πηγαίνει μπροστά. Θλιβερές εξαιρέσεις δεν πρόκειται να μας αφήσουν πίσω», ανέφερε σε ανάρτησή του o κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

Καταδικάζει ο Αγγελούδης

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης, με δήλωσή του καταδίκασε τη χθεσινοβραδινή ομοφοβική επίθεση σε βάρος μελών της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, στην πλατεία Αριστοτέλους. «Καταδικάζουμε με τον πλέον απερίφραστο και κατηγορηματικό τρόπο τη χυδαία, ομοφοβική επίθεση στην καρδιά της πόλης. Η αποδοχή είναι δείγμα Πολιτισμού και Δημοκρατίας. Στην πολύχρωμη, συμπεριληπτική Θεσσαλονίκη του σεβασμού στη διαφορετικότητα, δεν υπάρχει χώρος για ρατσιστικές συμπεριφορές», τόνισε ο κ. Αγγελούδης.

 Χρηστίδης: Οι συνέπειες της ρητορικής μίσους Την επίθεση καταδίκασε με ανάρτησή του, ο Παύλος Χρηστίδης, υπεύθυνος Κ.Τ.Ε. Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. «Οι εικόνες από την πλατεία Αριστοτέλους είναι απολύτως καταδικαστέες», αναφέρει στην ανάρτησή του ο κ. Χρηστίδης, συμπληρώνοντας: «Είναι, όμως, και μια εικόνα που αντικατοπτρίζει τις συνέπειες της ρητορικής μίσους, της αναπαραγωγής στερεοτύπων και της έλλειψης ουσιαστικού διαλόγου για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων όλων των ανθρώπων. Έχουμε δρόμο να διανύσουμε και θα το κάνουμε».

 Κασσελάκης: «Είμαστε περισσότεροι και είμαστε στο φως»

 Σε ανάρτησή του, ο Στέφανος Κασσελάκης σημειώνει: «Αποτροπιασμός. Ανεβάζω το βίντεο από τη χθεσινή επίθεση της μάζας εναντίον δύο τρανς ατόμων, στο πιο κεντρικό σημείο της Θεσσαλονίκης. Σας καλώ να το δείτε, για να αναλογιστούμε μαζί το μέγεθος της παρακμής, και του φασισμού και ρατσισμού που ελλοχεύουν στην κοινωνία μας. Όταν ο κυρίαρχος λαός μετατρέπεται σε όχλο δεν έχουμε τίποτα καλό να περιμένουμε για το μέλλον. Ήρθε η ώρα οι προοδευτικοί πολίτες να πάρουμε τη χώρα στα χέρια μας. Φαίνονται περισσότεροι γιατί το σκοτάδι πάντα κάνει πολύ θόρυβο. Είμαστε περισσότεροι και είμαστε στο φως».

Ανακοίνωση της Νέας Αριστεράς

«Η τρανσφοβία και το μίσος για ό,τι θεωρείται “διαφορετικό” οδηγούν στον εκφασισμό της καθημερινής ζωής», τόνισε η Νέα Αριστερά, για την επίθεση στη Θεσσαλονίκη. «Οι εικόνες από τη Θεσσαλονίκη σοκάρουν, δεν υπάρχει κανένα περιθώριο παρερμηνείας», ανέφερε η Νέα Αριστερά, τονίζοντας ότι, «τα όσα συνέβησαν στη Θεσσαλονίκη απαιτούν άμεσα μέτρα: για τη σεξουαλική εκπαίδευση στα σχολεία, για την αντιμετώπιση της νεανικής βίας, για την προστασία του δικαιώματος κάθε ατόμου να κυκλοφορεί ελεύθερα στον δημόσιο χώρο. Η ποιότητα της Δημοκρατίας μας εκεί κρίνεται.

Στο δικαίωμα όλων στην ασφάλεια και στον σεβασμό».

Καταδίκασε ο Μητροπολίτης Φιλόθεος

Την ομοφοβική επίθεση καταδίκασε επίσης ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Φιλόθεο,ς εκφράζοντας παράλληλα την τεράστια ανησυχία του ως προς τις επικίνδυνες διαστάσεις που λαμβάνουν φαινόμενα βίας και προανήγγειλε δράσεις από την Εκκλησία σε συνεργασία με τοπικούς φορείς.

 «Με πόνο καρδιάς ανέγνωσα στα Μέσα Ενημέρωσης την είδηση περί της επίθεσης που δέχτηκαν δυο πρόσωπα στην Θεσσαλονίκη, από άλλους ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και πολλοί ανήλικοι, οι οποίοι εξέφρασαν με αυτό τον βάρβαρο και απαράδεκτο τρόπο την διαφωνία τους για την εμφάνισή τους», τόνισε ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, επισημαίνοντας ότι «το τελευταίο αυτό περιστατικό βίας, μαζί με άλλα που έχουν προηγηθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα (ενδοοικογενειακής και ενδοσχολικής βίας, βίας κατά ανηλίκων, ανθρωποκτονίες, επιθέσεις εναντίων Ιερών Ναών κ.ά), δημιουργούν στην τοπική μας κοινωνία τεράστια ανησυχία ως προς τις επικίνδυνες διαστάσεις που λαμβάνουν αυτά τα φαινόμενα. »Ως Επίσκοπος της Ορθόδοξου Εκκλησίας της Θεσσαλονίκης, δηλώνω ότι η βία δεν εκφράζει τον τρόπο της ζωής των ορθοδόξων χριστιανών. Η χρήση βίας δεν δικαιολογείται για κανένα λόγο, απεναντίας καταδικάζεται απερίφραστα και δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το Ευαγγελικό ήθος», συνέχισε στην ανακοίνωση. Και συμπλήρωσε: «Ο Χριστός μας δεν σταυρώνει, αλλά σταυρώνεται ο Ίδιος, δεν βιαιοπραγεί, αλλά δέχεται ο Ίδιος τη βία, δεν λοιδωρεί ποτέ την οποία ανθρώπινη συμπεριφορά, αλλά ακόμη κι όταν ο Ίδιος λοιδορείται και βλασφημείται, ευλογεί τους πάντες και καλεί προς μετάνοια». Ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης προέτρεψε όλους «να γίνουμε περισσότερο ανθρώπινοι, όπως ο Χριστός μάς δίδαξε: ‘’να αγαπάτε τους εχθρούς σας και να κάνετε το καλό, δίχως να ελπίζετε σε καμιά ανταπόδοση’’ (Λουκ. 6. 35)», και προανήγγηλε ότι η Ιερά μητρόπολη σε συνεργασία με τοπικούς φορείς θα προχωρήσει σε συγκεκριμένες δράσεις για την πρόληψη φαινομένων βίας.

Πηγή: Protagon.gr