Την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 74 ετών, άφησε ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Θεόδωρος Κατσανέβας, ο οποίος νοσηλευόταν διασωληνωμένος στο Σισμανόγλειο, αφού είχε νοσήσει από κορονοϊό.

Ο πρώην βουλευτής, νοσηλευόταν από το τέλος Απριλίου στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο έχοντας προσβληθεί με κορονοϊό, παρά το γεγονός ότι είχε κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου, ενώ από τις 3 Μαΐου ήταν διασωληνωμένος, καθώς η κατάστασή του επιδεινώθηκε.

Ο 74χρονος καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά και πρώην βουλευτής, αφού πάλεψε γενναία, έχασε τελικά τη «μάχη» με τον φονικό ιό, φεύγοντας από τη ζωή το Σάββατο (08/05).

Ο εκλιπών είχε έντονη αντιδικτατορική δράση, ενώ ήταν ένα από τα ιδρυτικά μέλη του ΠΑΣΟΚ.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως ήταν γαμπρός του Ανδρέα Παπανδρέου, καθώς είχε παντρευτεί την κόρη του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ Σοφία, αποκτώντας μαζί της τα δύο από τα τρία του παιδιά.

Ποιος ήταν ο Θεόδωρος Κατσανέβας

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1947 και σπούδασε Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Warwick της Βρετανίας λαμβάνοντας Μ.Α. στις Εργασιακές Σχέσεις και στο London School of Economics λαμβάνοντας διδακτορικό δίπλωμα στην Οικονομική της Εργασίας.

Η πολιτική του πορεία

Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας ήταν μέλος της αντιστασιακής οργάνωσης ΔΕΑ και του ΠΑΚ Αγγλίας, ενώ μετά την πτώση της Χούντας συμμετείχε ενεργά στην ίδρυση του ΠΑΣΟΚ.

Το 1981 ήταν ένας από τους συγγραφείς του κυβερνητικού προγράμματος του ΠΑΣΟΚ για τα κοινωνικά θέματα, ενώ τον ίδιο χρόνο διορίστηκε πρόεδρος του ΟΑΕΔ, όπου παρέμεινε μέχρι το 1985, όταν και διορίστηκε διοικητής του Ι.Κ.Α.

Το 1987 εξελέγη μέλος του εκτελεστικού γραφείου του ΠΑΣΟΚ, διατηρώντας παράλληλα την ιδιότητά του ως μέλους της κεντρικής επιτροπής του κόμματος.

Ο Θεόδωρος Κατσανέβας έχει δύο παιδιά από τον πρώτο του γάμο με την κόρη του πρώην πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου, Σοφία, με την οποία χώρισε το 2000. Αργότερα παντρεύτηκε τη Γεωργία Τσέτσου, με την οποία απέκτησε μία κόρη.

Βουλευτικές εκλογές

Από το 1989 έως το 2000 κατέβηκε σε 6 διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις ως υποψήφιος βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ στην Εκλογική περιφέρεια Β΄ Αθηνών. Εξελέγη τις τρεις πρώτες φορές (9ος τον Ιούνιο του 1989, 12ος τον Νοέμβριο του 1989 και 9ος το 1990), ενώ απέτυχε το 1993 (17η θέση και πρώτος επιλαχών). Το 1996 ωστόσο επανεξελέγη (5η θέση), ενώ την τελευταία φορά, το 2000, απέτυχε και πάλι να εκλεγεί (19ος και ξανά πρώτος επιλαχών). Μερικούς μήνες ωστόσο αργότερα μπήκε στο Κοινοβούλιο αντικαθιστώντας τη Μιλένα Αποστολάκη η οποία έχασε την έδρα της από το Εκλογοδικείο λόγω κωλύματος εκλογιμότητας.

Μετά το ΠΑΣΟΚ

Την 1η Μαΐου 2013 ίδρυσε το πολιτικό κόμμα, «Δραχμή, Ελληνική Δημοκρατική Κίνηση Πέντε Αστέρων», στα πρότυπα του Κινήματος Πέντε Αστέρων του Ιταλού Μπέπε Γκρίλο.

Βασικός άξονας στον οποίο κινήθηκε το νέο του κόμμα ήταν η επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή μέσω δημοψηφίσματος.

Οι πέντε βασικές θέσεις του κινήματος σύμφωνα με την ιστοσελίδα του ήταν η ανατροπή του Μνημονίου, η επιστροφή στη δραχμή, η αυτοδύναμη ανάπτυξη, η εθνική αξιοπρέπεια και η κοινωνική δικαιοσύνη.

Βάσει του οικονομικού και πολιτικού του προγράμματος, το σχέδιό του προέβλεπε υποτίμηση κατά 50% του εθνικού νομίσματος και επιθετική διολίσθηση ώστε να καταστούν τα εγχώρια προϊόντα ανταγωνιστικότερα και ταυτόχρονα λήψη μέτρων ώστε να αποφευχθεί η καταβαράρθρωση της αγοραστικής δύναμης των ήδη χαμηλών εισοδημάτων από την εκτίναξη του πληθωρισμού που επιφέρουν τέτοια εγχειρήματα.

Η «Δραχμή, Ελληνική Δημοκρατική Κίνηση Πέντε Αστέρων» συμμετείχε για πρώτη φορά στις Ευρωεκλογές του 2014 όπου και συγκέντρωσε 8.792 ψήφους (ποσοστό 0,15%).

Και η Ελληνική Λύση

Το 2019 Θεόδωρος Κατσανέβας έγινε μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου, αλλά και της Οικονομικής Επιτροπής του κόμματος της Ελληνικής Λύσης, ενώ λίγο μετά τις Ευρωεκλογές του ίδιου έτους ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα του στη Β’ Αθήνας και τον Βόρειο Τομέα. Μια υποψηφιότητα την οποία ωστόσο ακύρωσε, μετά από μερικές μέρες, ο Κυριάκος Βελόπουλος.

Ο ίδιος ο Κατσανέβας αρνήθηκε πάντως με δήλωση την υποψηφιότητα του με την Ελληνική Λύση.

Άλλες δραστηριότητες

Ο Θεόδωρος Κατσανέβας είχε κατά καιρούς αρθρογραφήσει σε αρκετά περιοδικά μεταξύ των οποίων το Αντί, ο Οικονομικός Ταχυδρόμος κ.α., ενώ ήταν συνεκδότης του επιστημονικού περιοδικού Επιθεώρηση Εργασιακών Σχέσεων.

Έχει επίσης συμμετάσχει σε οργανώσεις και συνδέσμους, διατελώντας πρόεδρος σε κάποιους από αυτούς, όπως στον σύνδεσμο Ελληνο-Αρμενικής Φιλίας, στην Επιστημονική Εταιρεία Εργασιακών Σχέσεων, στην Ελληνική Εταιρεία Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού κ.ά.

Τέλος, ασχολήθηκε ιδιαιτέρως με τον τομέα του επαγγελματικού προσανατολισμού, δημιουργώντας μάλιστα αυτοματοποιημένα τεστ που χορηγούνται από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.

Ως καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς έχει συγγράψει επίσης πλήθος επιστημονικών βιβλίων, αλλά και μία ποιητική συλλογή