Οι αγχωτικοί καθημερινοί ρυθμοί στερούν ώρες από τον βραδινό ύπνο. Οι Ισπανοί έχουν τη σιέστα και εκατομμύρια Γάλλοι ασκούν το δικαίωμά τους σε έναν απογευματινό δυναμικό υπνάκο.
Το ιαπωνικό αντίστοιχο είναι το «χιρούνε» – ένας απογευματινός ελαφρύς ύπνος που αντισταθμίζει κάπως την έλλειψη νυχτερινής ξεκούρασης. Με τις μεγάλες μετακινήσεις, τις πολλές ώρες εργασίας και τον ελάχιστο ύπνο τη νύχτα, δεν είναι περίεργο που πολλοί ιάπωνες εργαζόμενοι υποκύπτουν σε σύντομους ύπνους στο μέσο της ημέρας.
Πάνω από το 40% του ιαπωνικού εργατικού δυναμικού κοιμάται λιγότερο από έξι ώρες τη νύχτα, σύμφωνα με πρόσφατη κυβερνητική έρευνα, αναφέρει ρεπορτάζ της Guardian. Το ιαπωνικό υπουργείο Υγείας συνιστά στους ενήλικες να κοιμούνται τουλάχιστον έξι ώρες τη νύχτα, εν μέσω στοιχείων ότι οι προβληματικές νυχτερινές συνήθειες συμβάλλουν στην κακή ψυχική και σωματική υγεία.
«Υπάρχει ανάγκη να μειωθούν οι πολλές ώρες εργασίας και να δοθεί η δυνατότητα στους εργαζόμενους να κοιμούνται περισσότερο, ώστε να μπορούν να διατηρήσουν μια υγιή ψυχική ισορροπία», δήλωσε πρόσφατα ένας αξιωματούχος του υπουργείου.
Μια μελέτη του 2021 από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) έδειξε ότι οι Ιάπωνες κοιμούνται κατά μέσο όρο επτά ώρες και 22 λεπτά τη νύχτα – ο μικρότερος χρόνος ύπνου μεταξύ των 33 χωρών που συμμετείχαν στην έρευνα, και πολύ χαμηλότερος από τον μέσο όρο των οκτώ ωρών και 28 λεπτών.
Ο μεσημεριανός ύπνος στο γραφείο αποκαλείται «ινεμούρι», που σημαίνει «ύπνος κατά την παρουσία στη δουλειά» – και δεν θεωρείται ένδειξη τεμπελιάς για τους ιάπωνες εργαζομένους. Η εργοδοσία τον ενστερνίζεται, αν και η εθιμοτυπία ορίζει την αποφυγή της οριζοντιοποίησης του σώματος κατά τη διάρκειά του, ώστε να μην δίνει την εντύπωση της απόλυτης άνεσης.
Η επίτευξη του ολιγόλεπτου ύπνου έχει δημιουργήσει μια ολόκληρη βιομηχανία αφιερωμένη στην επίτευξη του τέλειου μεσημεριανού υπνάκου που, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι μια ανενόχλητη ξεκούραση για χρονικό διάστημα έως περίπου 20 λεπτών – μετά την οποία το σώμα αρχίζει να κοιμάται βαθύτερα, κάνοντας τους ανθρώπους να αισθάνονται νωθροί όταν ξυπνούν.
Στην Ιαπωνία, οι εξαντλημένοι υπάλληλοι στρέφονται σε πρωτότυπα αντικείμενα και εφευρέσεις –από προσκέφαλα τοποθετημένα στο γραφείο, μέχρι θερμαινόμενες μάσκες ματιών– σε μια προσπάθεια να βγουν από τον απογευματινό τους ύπνο ανανεωμένοι και ορεξάτοι για παραγωγικότητα.
Για την πιο ολοκληρωτική εμπειρία βραχυχρόνιου ύπνου, το Giraffenap (υπνάκος της καμηλοπάρδαλης) –ένας ειδικά σχεδιασμένος θάλαμος με στρατηγικά τοποθετημένα μαξιλαράκια και πλατφόρμες που υποστηρίζουν την πλάτη, τις κνήμες, το κεφάλι και τα πόδια– επιτρέπει στους χρήστες να κοιμούνται όρθιοι.
Αναπτύχθηκε από ειδικούς του πανεπιστημίου του Χοκάιντο, και τα πρωτότυπα pods (λοβοί) διατίθενται σε δύο σχέδια: ένα που εμποδίζει τον ήχο και το φως, και ένα άλλο που αφήνει λίγο και από τα δύο για να ηρεμήσει τους πιο κλειστοφοβικούς χρήστες.
«Οι καμηλοπαρδάλεις κοιμούνται όρθιες για περίπου 20 λεπτά την ημέρα», λέει ο Γιοσιχίτο Νοχάρα, της Plywood Corporation, μιας εταιρείας με έδρα το Χοκάιντο που σχεδιάζει να πουλήσει τους λοβούς, για περίπου 3 εκατομμύρια γιεν (περίπου 18.500 ευρώ) το καθένα, σε γραφεία, ιατρικές εγκαταστάσεις και αεροδρόμια από τον προσεχή Ιανουάριο.
«Με αυτό τον τρόπο, 20 λεπτά ύπνου την ημέρα είναι κατάλληλα για κάθε εργαζόμενο», εξηγεί ο Νοχάρα. Οι θάλαμοι προκάλεσαν γενικά θετικές αντιδράσεις κατά τη διάρκεια μιας πρόσφατης δοκιμαστικής λειτουργίας σε ένα καφέ στο Τόκιο. «Σκέφτηκα ότι το να σηκωθώ θα ήταν δύσκολο για τα γόνατά μου, αλλά παραδόξως, δεν είχα πρόβλημα», είπε ένας χρήστης. «Είναι μια πραγματικά προσεγμένη κατασκευή».
Ενας άλλος ανέφερε: «Ηταν η πρώτη φορά που κοιμόμουν όρθιος. Το σωματικό μου βάρος υποστηρίχτηκε περισσότερο από όσο περίμενα και μπόρεσα να ξεκουραστώ». Η Dreamlight Heat Lite, μια μάσκα ματιών της εταιρίας Weatherly Japan με έδρα το Τόκιο, λούζει τις κόγχες των ματιών με ζεστασιά και μπλοκάρει το φως. Η συσκευή ακολουθεί το περίγραμμα του προσώπου.
Μια άλλη εταιρία από την Οσάκα δημιούργησε ένα «απογευματινό μαξιλάρι», εμπνευσμένο από μια ιαπωνική καρέκλα μασάζ. Με τιμή κοντά στα 8.000 γιεν (περίπου 49 ευρώ) δεν θεωρείται ακριβό και έχει εξαιρετικό σχεδιασμό. Ενα τμήμα του μαξιλαριού γαντζώνεται πάνω στο γραφείο για να προστατεύει το στήθος, και το υπόλοιπο προσαρμόζεται στην απαιτούμενη γωνία για το σώμα (μεταξύ 10 και 45 μοιρών). Τα χέρια τοποθετούνται μπροστά και το πρόσωπο μπαίνει σε μια τρύπα που το μαξιλάρι διαθέτει στη μέση του. Για να αποφευχθεί ο παρατεταμένος ύπνος, οι χρήστες μπορούν να ρυθμίσουν ένα χρονόμετρο για έως και μία ώρα, και να ξυπνήσουν από απαλούς κραδασμούς.
Πηγή: Protagon.gr