Το Ιράν περιόρισε την πρόσβαση στα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Instagram και το WhatsApp εν μέσω διαμαρτυριών για τον θάνατο της Μάχσα Αμινί, η οποία έχασε τη ζωή της αφού φυλακίστηκε επειδή δεν φορούσε σωστά το χιτζάμπ της.

Το All Jazeera επικαλούμενο τον παρατηρητή του διαδικτύου NetBlocks, αναφέρει πως έχουν σημειωθεί διακοπές του διαδικτύου σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ ένας από τους μεγαλύτερους παρόχους κινητής τηλεφωνίας διέκοψε τη λειτουργία, αφήνοντας εκατομμύρια Ιρανούς εκτός σύνδεσης.

Μάλιστα αν και το All Jazeera δεν το αναφέρει, δεν αποκλείεται εν μέρει το διαδικτυακό lockdown να μην οφείλεται σε κάποιο τεχνικό λάθος, αλλά σε απόφαση του αυταρχικού καθεστώτος, προκειμένου να περιορίσει με αυτό τον τρόπο τις εκδηλώσεις. Άλλωστε το διαδικτυακό lockdown δυστυχώς αποτελεί μία συνήθης τακτική, την οποία οι ειδικοί αποκαλούν «ψηφιακός αυταρχισμός».
Έπεσαν WhatsApp και Instagram

Εκτός αυτών, το WhatsApp «έπεσε» για χιλιάδες ώρες μετά τον αποκλεισμό των υπηρεσιών του Instagram, ανέφερε η NetBlocks με έδρα το Λονδίνο.
Τα στοιχεία της ομάδας δείχνουν σχεδόν την πλήρη διακοπή των υπηρεσιών διαδικτύου σε τμήματα της επαρχίας Κουρδιστάν στο δυτικό Ιράν από τη Δευτέρα, ενώ η πρωτεύουσα Τεχεράνη και άλλα τμήματα της χώρας έχουν επίσης αντιμετωπίσει διακοπές από την Παρασκευή, όταν ξέσπασαν οι διαδηλώσεις.

Ο θάνατος της 22χρονης Μάχσα Αμινί την περασμένη εβδομάδα, η οποία συνελήφθη από την αστυνομία ηθών στην Τεχεράνη για «ακατάλληλη ενδυμασία», έχει εξαπολύσει ένα κύμα οργής στο Ιράν με γυναίκες να καίνε τις μαντίλες του και να κόβουν τα μαλλιά τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Τουλάχιστον έξι διαδηλωτές έχουν πλέον σκοτωθεί, σύμφωνα με τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης, ανάμεσά τους και ένας αστυνομικός και ένα μέλος φιλοκυβερνητικής πολιτοφυλακής.
Ωστόσο, ομάδες ακτιβιστών λένε ότι ο αριθμός των νεκρών είναι μεγαλύτερος.