Μετά από εβδομάδες έντονης σεισμικής δραστηριότητας, εξερράγη το ηφαίστειο στη χερσόνησο Ρέικιανες της νοτιοδυτικής Ισλανδίας, καλύπτοντας με λάβα χιλιόμετρα.

Περίπου 4.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν νωρίτερα από την πόλη Γκρίνταβικ, όπως αναφέρει το BBC και το κοντινό γεωθερμικό λουτρό Blue Lagoon έκλεισε.

Η έκρηξη ξεκίνησε βόρεια της πόλης στις 22:17 τοπική ώρα (22:17 ώρα Ελλάδας), ανακοίνωσε η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ισλανδίας.
Στο σημείο άνοιξε μια σχισμή 3,5 χιλιομέτρων στη γη από όπου άρχισε να αναδύεται καυτή λάβα.
Στην περιοχή γύρω από την πρωτεύουσα Ρέικιαβικ παρατηρείται αύξηση της σεισμικής δραστηριότητας από τα τέλη Οκτωβρίου.

Εικόνες και βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν λάβα να εκρήγνυται από το ηφαίστειο μόλις μία ώρα μετά τους διαδοχικούς σεισμούς που συνέβησαν στην περιοχή

Ελικόπτερο της ακτοφυλακής έχει σταλεί στην περιοχή για να επιβεβαιώσει την ακριβή τοποθεσία και το μέγεθος της έκρηξης.

Το Μετεωρολογικό Γραφείο ανέφερε ότι η έκρηξη εντοπίζεται περίπου 4 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Γκρίνταβικ και η σεισμική δραστηριότητα κινείται προς την πόλη.
Το μήκος της ρωγμής στο ηφαίστειο είναι περίπου 3,5 χιλιόμετρα, με τη λάβα να ρέει με ρυθμό περίπου 100 έως 200 κυβικά μέτρα ανά δευτερόλεπτο, πρόσθεσε.
Είπε ότι αυτό ήταν πολλές φορές περισσότερο από ό,τι σε προηγούμενες εκρήξεις στη χερσόνησο Ρέικιανες τα τελευταία χρόνια.

Ένας ανώτερος αστυνομικός της Πολιτικής Άμυνας δήλωσε στον εθνικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα RUV ότι η έκρηξη συνέβη γρήγορα και φαίνεται ότι ήταν “ένα αρκετά μεγάλο γεγονός”.
Ο Vidir Reynisson δήλωσε ότι η λάβα φαινόταν να ρέει προς όλες τις κατευθύνσεις από μια μεγάλη ρωγμή στο ηφαίστειο.
“Οι πίδακες [της λάβας] είναι αρκετά υψηλοί, οπότε φαίνεται ότι πρόκειται για μια ισχυρή έκρηξη στην αρχή”, είπε.

Η έκρηξη είναι ορατή από το Ρέικιαβικ, το οποίο βρίσκεται περίπου 42 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Γκρίνταβικ.
Ένας αυτόπτης μάρτυρας στην πόλη δήλωσε στο BBC ότι ο μισός ουρανός προς την κατεύθυνση του Γκρίνταβικ “φωτίστηκε στο κόκκινο”.

Είπε ότι μπορεί επίσης να βγαίνει καπνός στον αέρα, με την αστυνομία να προειδοποιεί τον κόσμο να μείνει μακριά από την περιοχή.
Η πρωθυπουργός της Ισλανδίας Katrin Jakobsdottir δήλωσε ότι τα αμυντικά έργα που κατασκευάστηκαν πρόσφατα θα έχουν θετικό αποτέλεσμα

Είπε ότι οι σκέψεις της είναι με την τοπική κοινότητα και ότι ελπίζει για το καλύτερο, παρά το “σημαντικό αυτό γεγονός”.

Ο πρόεδρος Gudni Johannesson δήλωσε ότι η προστασία των ζωών είναι η κύρια προτεραιότητα, αλλά ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για την προστασία και των κατασκευών.
Τον Απρίλιο του 2010, η ηφαιστειακή έκρηξη του Eyjafjallajokull προκάλεσε το μεγαλύτερο κλείσιμο του ευρωπαϊκού εναέριου χώρου από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ως αποτέλεσμα του εκτεταμένου νέφους τέφρας που δημιούργησε.

Οι απώλειες εκτιμήθηκαν μεταξύ 1,5 και 2,5 δισ. ευρώ (1,3-2,2 δισ. λίρες, 1,6-2,7 δισ. δολάρια).