Ενα τεράστιο σύννεφο καπνού ξεπρόβαλε τη Δευτέρα στον ουρανό του Ρέικιαβικ. Σε αντίθεση με την παροιμία, στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν υπήρχε φωτιά, αλλά λάβα που έρρεε περίπου 30 χλμ. μακριά από την πόλη.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ των Times, αυτή είναι η τρίτη φορά που σημειώνονται ροές λάβας στην περιοχή, γνωστή ως Φαγκράνταλσφιελ, η οποία βρίσκεται πάνω στις τεκτονικές πλάκες της Ευρασίας και της Βόρειας Αμερικής.
Οι ειδικοί χαρακτήρισαν την έκρηξη «χαμηλής έντασης» και άρα δεν απειλεί την πρωτεύουσα, ωστόσο οι αρχές της Ισλανδίας έχουν προειδοποιήσει το κοινό να μην πλησιάσει το σημείο της έκρηξης, το οποίο βρίσκεται σε δύσβατο έδαφος, μακριά από το οδικό δίκτυο.
Η έκρηξη λαμβάνει χώρα σε μια μικρή κοιλότητα ακριβώς βόρεια του Λίχτλι-Χρούτουρ [Μικρό Κριάρι στα ισλανδικά] από την οποία βγαίνει καπνός με βορειοδυτική κατεύθυνση» ανέφερε η μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας, σημειώνοντας ότι χιλιάδες μικροί σεισμοί καταγράφηκαν στην περιοχή την περασμένη εβδομάδα, σημάδι ότι το μάγμα κάτω από το έδαφος κινείται και επίκειται έκρηξη.
Μέχρι το απόγευμα της Τρίτης η έκρηξη φαινόταν να επιβραδύνεται και η ρύπανση από τοξικά αέρια στην περιοχή μειωνόταν, σύμφωνα με ειδικούς, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το σημείο ήταν ασφαλές και προσβάσιμο από επισκέπτες και κατοίκους.
Αργά τη Δευτέρα, το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών είχε προτρέψει τους κατοίκους της χερσονήσου Ρέικιανες να κλείσουν τα παράθυρα και να απενεργοποιήσουν τον εξαερισμό.
Η ρύπανση, βέβαια, αφορούσε αέρια γύρω από την έκρηξη και όχι τέφρα, και αναμενόταν να επηρεάσει την περιοχή Φαγκράνταλσφιελ, νότια της έκρηξης και μακριά από πυκνοκατοικημένες περιοχές. Το ηφαίστειο Λίχτλι-Χρούτουρ, το οποίο βρίσκεται περίπου 60 χλμ. μακριά από το Ρέικιαβικ, απέχει περίπου 9 χλμ. ανηφορικού δρόμου από το πλησιέστερο πάρκινγκ.
Το σημείο όπου το μάγμα έσπασε το έδαφος τη Δευτέρα, γύρω στις 5.40 μ.μ., είναι κοντά στις περιοχές των δύο προηγούμενων εκρήξεων, που έλαβαν χώρα τα τελευταία δύο χρόνια. Η πρώτη ήταν στις 19 Μαρτίου 2021, στην κοιλάδα Γκέλτινγκαντάλιρ, και διήρκεσε έξι μήνες


Η δεύτερη, στις 3 Αυγούστου του 2033 στην κοιλάδα Μέραντάλιρ, διήρκεσε τρεις εβδομάδες. Το μάγμα «ξύπνησε» το 2021 για πρώτη φορά μετά από οκτώ αιώνες αδράνειας και οι ηφαιστειολόγοι πιστεύουν ότι ο νέος κύκλος αυξημένης δραστηριότητας θα μπορούσε να διαρκέσει αρκετά χρόνια.
Πρόσφατα, και άλλα ηφαίστεια, όπως το Ασκια, στα ακατοίκητα υψίπεδα της κεντρικής Ισλανδίας, έδειξαν σημάδια δραστηριότητας. Μέχρι στιγμής οι εκρήξεις δεν ήταν επικίνδυνες και δεν έχουν επηρεάσει τις πτήσεις, όπως συνέβη τον Απρίλιο του 2010, όταν ακυρώθηκαν περίπου 100.000 πτήσεις, αφήνοντας πάνω από δέκα εκατομμύρια ταξιδιώτες αποκλεισμένους, μετά την τεράστια έκρηξη του Εϊγιαφιάτλαγιοκουτλ.
Αλλωστε, τα περισταστικά του 2021 και του 2022 προσέλκυσαν εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες που ήλπιζαν να ρίξουν μια σπάνια ματιά σε ένα ενεργό ηφαίστειο.
Και η Ισλανδία είναι ένα νησί γεμάτο από ηφαίστεια. Συγκεκριμένα, διαθέτει 33 ηφαιστειακά συστήματα που θεωρούνται ενεργά – ο μεγαλύτερος αριθμός στην Ευρώπη.
Κατά μέσο όρο, στη νησιωτική χώρα σημειώνεται μία έκρηξη κάθε πέντε χρόνια. Ο λόγος είναι ότι βρίσκεται πάνω στη μεσοατλαντική ράχη, μια ρωγμή στον πυθμένα του ωκεανού που χωρίζει τις τεκτονικές πλάκες της Ευρασίας και της Βόρειας Αμερικής.
Δείτε βίντεο

https://www.youtube.com/watch?v=mKvNHXne08Q

Πηγή: Protagon.gr