Η Ισπανία βρίσκεται αντιμέτωπη με τον πρώτο καύσωνα του καλοκαιριού, με θερμοκρασίες που μπορεί να ξεπεράσουν τοπικά τους 44 βαθμούς στα νότια της χώρας, σύμφωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία (Aemet).

Αυτός ο «πρώτος καύσωνας του καλοκαιριού», ο οποίος άρχισε την Κυριακή, αναμένεται να ανεβάσει το θερμόμετρο στους 39-40 βαθμούς στις περιφέρειες της Μαδρίτης, της Εξτρεμαδούρα (νοτιοδυτικά) και της δυτικής Ανδαλουσίας (νότια), και ακόμη και πάνω από τους 44 βαθμούς στις επαρχίες της Ανδαλουσίας Σεβίλλη και Κόρδοβα, προειδοποίησε ο εκπρόσωπος της Aemet Ρούμπεν ντελ Κάμπο. Την Κυριακή, ο υδράργυρος έφθασε τους 43,8 βαθμούς στο δήμο Ελ Γκρανάδο στην επαρχία της Ουέλβα (νοτιοδυτικά), σύμφωνα με την Aemet.

Ως χώρα που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της υπερθέρμανσης του πλανήτη στην Ευρώπη, η Ισπανία είναι συνηθισμένη σε ακραίες θερμοκρασίες, ιδίως στο νότο, αλλά τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζει αύξηση του αριθμού και της έντασης των κυμάτων καύσωνα, σύμφωνα με τους επιστήμονες. «Τα τελευταία δέκα χρόνια, η συχνότητα αυτών των κυμάτων καύσωνα έχει τριπλασιαστεί σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό συμβαδίζει με το γεγονός ότι η διάρκεια του (μετεωρολογικού) καλοκαιριού έχει αυξηθεί κατά περίπου δέκα ημέρες ανά δεκαετία από τη δεκαετία του 1980», επισήμανε ο Ρούμπεν ντελ Κάμπο.
Πηγή: Le Figaro