Τη μεγαλύτερη επίθεση κατά του Ισραήλ εδώ και χρόνια, εξαπέλυσε το Σάββατο 7 Οκτωβρίου, η ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς, σε μια αιφνιδιαστική κίνηση με ενόπλους να διασχίζουν τα σύνορα και ομοβροντία ρουκετών να εκτοξεύεται από τη Λωρίδα της Γάζας.

Ο αιματηρός απολογισμός αυξάνεται συνεχώς. Οι νεκροί Ισραηλινοί είναι τουλάχιστον 250, ενώ στη Γάζα έχουν σκοτωθεί από την ισραηλινή επιδρομή τουλάχιστον 256 άτομα, στην «Επιχείρηση Σιδερένια Σπαθιά», όπως την ονόμασε το Τελ Αβίβ.

Ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί, ενώ υπάρχουν χιλιάδες τραυματίες.

Καθώς οι σειρήνες συναγερμού ήχησαν σε όλο το νότιο και κεντρικό Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένου του Τελ Αβίβ, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου σε δηλώσεις του είπε ότι η Χαμάς θα πληρώσει βαρύ τίμημα για «μαύρη μέρα» για το εβραϊκό κράτος, ενώ είπε στους κατοίκους της Γάζας να εγκαταλείψουν την περιοχή.

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς σημείωσε ότι «ο παλαιστινιακός λαός έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του απέναντι στην τρομοκρατία των εποίκων και των στρατευμάτων κατοχής».

Το επεισόδιο σηματοδοτεί μια άνευ προηγουμένου διείσδυση ενόπλων της Χαμάς στο Ισραήλ από τη Γάζα και είναι η σοβαρότερη κλιμάκωση μετά τον 10ήμερο πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς το 2021.
Μάχες σε οκτώ περιοχές εντός του Ισραήλ
Η νεότερη ενημέρωση από τα μέτωπα αναφέρει ότι οι ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις επιχειρούν κατά Παλαιστίνιων μαχητών σε οκτώ περιοχές, τις οποίες προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο. Το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας υποστήριξε ότι ανακαταλάβει 22 τοποθεσίες στα νότια, μετά τη χθεσινή εισβολή μαχητών της Χαμάς.


Το Ισραήλ διέκοψε την ηλεκτροδότηση στη Λωρίδα της Γάζας
Ο Ισραηλινός υπουργός Ενέργειας Ίσραελ Κατς έδωσε εντολή για τη διακοπή ηλεκτοδρότησης στη Λωρίδα της Γάζας.
“Δεν πρόκειται να είναι όπως ήταν στο παρελθόν”, προειδοποίησε ο υπουργός σε ανακοίνωσή του. Η Λωρίδα της Γάζας βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο Ισραήλ και σε εισαγωγές καυσίμων για την ηλεκτροδότηση του αποκλεισμένου παλαιστινιακού θύλακα.
Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνεδριάσει εκτάκτως σήμερα με αντικείμενο τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες απηύθυνε έκκληση στη διεθνή κοινότητα να καταβάλει «διπλωματικές προσπάθειες για να αποφευχθεί μια ευρύτερη ανάφλεξη» στην περιοχή, λόγω της κλιμάκωσης της σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν διαβεβαίωσε τηλεφωνικά τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι η υποστήριξη των ΗΠΑ στο Ισραήλ είναι «ακλόνητη και δεδομένη».

Η ΕΕ και πολλές κυβερνήσεις ευρωπαϊκών χωρών «καταδίκασαν σθεναρά» τις τρομοκρατικές επιθέσεις.
Πληροφορίες για νέα έφοδο της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ
Όπως μεταδίδει ο Guardian, μαχητές της παλαιστινιακής οργάνωσης φέρονται να έχουν ξεκινήσει νέο γύρο διεισδύσεων μαχητών της Χαμάς στα νότια του Ισραήλ, στην Έσκολ.
Ισραηλινά πλήγματα στον νότιο Λίβανο
Το ισραηλινό πυροβολικό εξαπέλυσε σήμερα πυρά στο νότιο Λίβανο αφού η Χεζμπολάχ έθεσε στο στόχαστρό της τρεις θέσεις του ισραηλινού στρατού στην αμφισβητούμενη περιοχή των Αγροκτημάτων Σεμπάα.

Δεν υπήρχαν άμεσα αναφορές για θύματα. Η εξέλιξη σημειώνεται μία ημέρα μετά την αιφνιδιαστική επίθεση Παλαιστινίων ενόπλων σε ισραηλινές πόλεις, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 250 Ισραηλινοί να χάσουν τη ζωή τους και άλλοι 230 κάτοικοι της Γάζας να σκοτωθούν στους βομβαρδισμούς στους οποίους προχώρησε το Ισραήλ ως αντίποινα.

Η οργάνωση Χεζμπολάχ ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση με ρουκέτες και πυρά πυροβολικού στην υπό ισραηλινή κατοχή περιοχή των Αγροκτημάτων Σεμπάα σήμερα, λέγοντας ότι είναι «αλληλέγγυα» προς τον παλαιστινιακό λαό. Ανέφερε σε γραπτή ανακοίνωση ότι η επίθεση είχε στόχο τρία φυλάκια, συμπεριλαμβανομένης μιας «τοποθεσίας ραντάρ» στην περιοχή των Αγροκτημάτων Σεμπάα, μια λωρίδα γης που κατέχει το Ισραήλ από το 1967 και που ο Λίβανος διεκδικεί ως δική του.
Μπορέλ: Προτεραιότητα να σταματήσει αμέσως η βία και να απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι
Για «μια από τις πιο τραγικές ημέρες της ιστορίας του Ισραήλ» έκανε λόγο ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ.

Σημείωσε ότι συνομίλησε με τον τον Υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ Έλι Κοέν και εξέφρασε «την αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την καταδίκη μας της βίας και της τρομοκρατίας».

« Όπως δηλώσαμε στη δήλωση των 27 που εκδόθηκε νωρίτερα, η ΕΕ στέκεται αλληλέγγυα με το Ισραήλ, το οποίο έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, απέναντι σε τέτοιες βίαιες και αδιάκριτες επιθέσεις» προσέθεσε.
Επίσης, ο κ. Μπορέλ συνομίλησε με τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό Μοχάμαντ Στάγεχ και ζήτησε «από την Παλαιστινιακή Αρχή να συμβάλει στην άμεση παύση των εχθροπραξιών και να προωθήσει το συμφέρον του παλαιστινιακού λαού και τη φιλοδοξία ολόκληρης της περιοχής για ασφάλεια και σταθερότητα».
«Προτεραιότητα τώρα είναι να σταματήσει αμέσως η βία και να αποκλιμακωθεί, καθώς και να απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι» υπογράμμισε


Η Χεζμπολάχ αναλαμβάνει την ευθύνη για την επίθεση στην υπό ισραηλινή κατοχή περιοχή των Αγροκτημάτων Σεμπάα
Η ένοπλη οργάνωση Χεζμπολάχ ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση με ρουκέτες και πυρά πυροβολικού στην υπό ισραηλινή κατοχή περιοχή των Αγροκτημάτων Σεμπάα σήμερα, λέγοντας ότι είναι «αλληλέγγυα» προς τον παλαιστινιακό λαό.
Η οργάνωση ανέφερε σε γραπτή δήλωση ότι η επίθεση είχε στόχο τρία φυλάκια, συμπεριλαμβανομένης μιας «τοποθεσίας ραντάρ» στην περιοχή των Αγροκτημάτων Σεμπάα, μια λωρίδα γης που κατέχει το Ισραήλ από το 1967 και που ο Λίβανος διεκδικεί ως δική του.
Το Ισραήλ ανταπάντησε σήμερα πλήγματα πυροβολικού στον νότιο Λίβανο.