Σημαντική πρόοδος φαίνεται να σημειώνεται στις συνομιλίες για την απελευθέρωση κι άλλων ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς, με τη διαμεσολάβηση του Κατάρ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει ο Guardian, οι διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση περισσότερων ομήρων έχουν εισέλθει σε “σοβαρό στάδιο”.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Χαμάς έδωσε “θετική απάντηση” όσον αφορά την απελευθέρωση περίπου 50 ξένων και διπλής υπηκοότητας ομήρων με αντάλλαγμα την κατάπαυση του πυρός και την είσοδο περισσότερης βοήθειας στη Γάζα.

Στο πλαίσιο αυτό, αντιπροσωπεία του Ερυθρού Σταυρού φέρεται να οδεύει αυτή την ώρα στο πέρασμα της Ράφα για να παραλάβει τους 50 ομήρους.

Στις αναφορές ότι η Χαμάς θα μπορούσε να ελευθερώσει ξένους ομήρους με αντάλλαγμα την κατάπαυση του πυρός, ανώτερος αξιωματούχος της ισραηλινής κυβέρνησης απάντησε: “Η κατάπαυση του πυρός είναι γελοία! Είναι σαν να ζητάμε από τις ΗΠΑ κατάπαυση του πυρός μετά την 11η Σεπτεμβρίου – και αυτό είναι 20 φορές χειρότερο”.
“Το Ισραήλ δεν θα επιλέξει ποιοι όμηροι θα απελευθερωθούν”

Σε δήλωση του ισραηλινού πρωθυπουργικού γραφείου που αποδίδεται σε ανώτερη διπλωματική πηγή, αναφέρεται ότι “το Ισραήλ δεν θα συμμετάσχει σε μια ‘επιλογή’ για τους κατόχους ξένων διαβατηρίων”.
Ουδέν σχόλιο” από τις ΗΠΑ

Ο Λευκός Οίκος, από την πλευρά του, λέει ότι δεν μπορεί να σχολιάσει τις παραπάνω αναφορές. Ο John Kirby, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, τονίζει στους δημοσιογράφους ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονταν σε ένα ευαίσθητο στάδιο

“Το σημείο που βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή στη διαδικασία μάς καθιστά αδύνατο να αναφέρουμε δημόσια τις προσπάθειες που γίνονται. Είμαστε ευγνώμονες για όλη τη βοήθεια που λάβαμε να βγάλουμε αυτές τις δύο Αμερικανές, τη μητέρα και την κόρη και χαιρόμαστε που είναι καλά.

Απλώς γίνεται πολλή προσπάθεια, πολλές συζητήσεις και συζητήσεις με εταίρους στην περιοχή. Και νομίζω ότι είναι καλύτερο να μην το αναφέρουμε λεπτομερώς”.